Românii, conspiraționiști și înainte de COVID: în 2019, sub 50% credeau că vaccinurile protejează

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 19.10.2021 - 23:17
Românii, conspiraționiști și înainte de COVID: în 2019, sub 50% credeau că vaccinurile protejează/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Sondaj SNMF
Sondaj SNMF
Sondaj SNMF
Sondaj SNMF
Sondaj SNMF
Sondaj SNMF
Sondaj SNMF
Sondaj SNMF
Sondaj SNMF
Sondaj SNMF
Sondaj SNMF
Sondaj SNMF
Sondaj SNMF
Sondaj SNMF
Sondaj SNMF
Inquam Photos / Octav Ganea

Sub 40 la sută dintre români aveau încredere în informațiile pe care le primeau despre vaccinuri și sub 50 la sută credeau că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra în fața unor boli, în 2019. Sondajul arată că problema neîncrederii în imunizarea cu ser e veche.

SHARE

Sondajul, făcut la comanda Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) de către INSCOP, era făcut în contextul în care 65 de oameni muriseră din cauza epidemiei de rujeolă, dintre care cei mai mulți copii, nevaccinați, iar 199 de oameni care făcuseră gripă muriseră, un record negativ al sezonului gripal, iar în Parlament se discuta despre introducerea obligativității unor vaccinuri.

Răspunsurile, reprezentative la nivel național, sunt relevante și în prezent, în contextul în care românii manifestă cea mai mare reticență la vaccinarea anti-COVID din Uniunea Europeană, iar la numărul de decese am ajuns săptămâna trecută pe primul loc în lume raportat la populație. Situația critică din România a ajuns și în atenția Organizației Mondiale a Sănătății, ai cărei reprezentanți vor discuta cu experții Institutului Național de Sănătate Publică despre eșecul campaniei de vaccinare.

Citește și: Șase din zece români nu vor să se vaccineze anti-COVID. Cei mai îndărătnici sunt tinerii (18-24 ani) | Newsweek Romania

20% dintre români și-au vaccinat copiii doar ca să fie primiți în colectivitate 

În 2019, doar 49,1% dintre români erau de acord că vaccinarea este cea mai sigură metodă de a ne apăra față de unele boli, în vreme de 36,1% nu erau nici de acord, nici împotriva aceste afirmații, iar 10,5% erau clar în dezacord.

În ceea ce privește încrederea în informațiile despre vaccinuri, procentul românilor care credeau în informații era de 39,7%, 46,4% nu erau nici în acord, nici în dezacord, iar 9,3 la sută nu credeau nimic.

Citește și: Preşedintele Colegiului Medicilor anunță că va susține sancționarea medicilor care neagă pandemia | Newsweek Romania

Mai mult, 20 la sută dintre respondenți, care aveau copii care mergeau la școală, își vaccinaseră copiii doar ca să fie primiți în colectivitate.

Răspunsurile mai arată și că bărbații aveau mai puțină încredere în vaccinuri decât femeile. Aici apare o diferență față de raportarea la vaccinul anti-COVID, unde reticența este mai mare la femei, pe fondul temerilor că vaccinul anti-COVID afectează fertilitatea, una dintre cele mai răspândite teorii conspiraționiste.

 

Tinerii, cea mai mică încredere în vaccin

Încrederea în informațiile primite despre vaccinuri și în eficiența vaccinului este cea mai scăzută la persoanele tinere și crește odată cu vîrsta respondenților. Similar, și în cazul vaccinării anti-COVID, cele mai reduse procente la vaccinare sunt la tineri, iar cele mai mari procente sunt la persoanele cu vârste între 50 și 69 de ani.

Cea mai mare încredere în protecția pe care vaccinul o oferă organismului în fața unei boli este la persoanele cu studii superioare, iar cea mai scăzută este la persoanele cu studii medii.

10,3% dintre români cred că riscurile vaccinării erau mai mari decât orice beneficiu

28,7% dintre respondenți considerau, în 2019, că „vaccinarea este o problemă complicată și trebuie evaluată de la caz la caz”, iar 10,3% că riscurile vaccinării sunt mai mari decât beneficiile. 6% dintre respondenți nu au vrut să răspundă.

Citește și: Sondaj INSCOP: Posturile TV, cele mai expuse la dezinformări și propagarea de „fake news” | Newsweek Romania

Dintre cei care s-au temut de vaccin, 18,3% aveau studii superioare. 8,8% dintre cei care nu erau de acord cu vaccinarea aveau studii superioare.

Aproape 80% dintre respondenți nu se vaccinaseră antigripal. 9,9% nu erau de acord deloc cu vaccinarea 

În contextul perioadei, respondenții au fost întrebați dacă s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere. În proporție de 79,3%, răspunsul a fost negativ. 31,3% au spus că s-au imunizat altfel, 15,3% - că s-au temut, 12,3% au considerat că vaccinarea nu este eficientă, iar 9,9% nu erau de acord cu vaccinarea.

Citește și: De ce este în continuare blocată Legea vaccinării în Parlament. Șapte luni de bâlbâieli nepermise | Newsweek Romania

De ce au murit sute de oameni de gripă și rujeolă | Newsweek Romania

Din cei 19,5% care se vaccinaseră, 42,1% au făcut-o pentru că au considerat că așa este bine, 39,7% se vaccinaseră și în trecut și au văzut că vaccinul este eficient, 15,7% aveau obiceiul să se vaccineze în perioada sezonului gripal.

Citește și: Costurile COVID: 1.000 de lei pentru o formă ușoară, 10.000 de euro pentru fiecare pacient la ATI | Newsweek Romania

Sondajul INSCOP la solicitarea SNMF este aici

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te