În 2023, conform Codului Muncii, angații din România, mai ales bugetarii, beneficiază de 16 zile libere, considerate sărbători legale. În Ungaria, de exemplu, angajații au anul acesta 15 zile libere pe lângă concediu, la fel ca francezii sau grecii, iar vecinii bulgari, 16 libere.
În Belgia, însă, angajații beneficiază de 20 de zile libere în 2023. Iar spaniolii sunt „campioni” absoluți, cu 47 de libere oficiale, pe lângă concediul legal. Este adevărat, nu toți, unele sărbători legale din Spania sunt regionale. Urmează italienii, cu 24 de libere oficiale.
Angajații din Austria au 19 zile libere în 2023, cei din Croația, 14, cei din Estonia, 15, iar cei din Norvegia și Polonia, tot 15, de pildă.
Românii, „campioni” la punți, la mini-vacanțe de 4 zile
Chiar dacă în alte state angajații beneficiază de mai multe și, chiar, mult mai multe zile libere, în general, autoritățile nu le leagă prin punți ca în România. În 2023, bugetarii români au șase astfel de punți.
Codul Muncii prevede 16 zile considerate sărbători legale în România în 2023. Acestora li se adaugă trei zile libere, punte, decise de Guvern. Prin urmare, angajaţii din sectorul public vor avea în 2023 mai multe ”minivacanţe” de patru zile, când zilele libere sunt precedate sau urmate de zile de weekend: de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor, de 1 iunie - Ziua Copilului, de 15 august - Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, tot minivacanţe vor fi şi de Paşte, de Ziua Naţională şi de Crăciun.
Zilele de sărbătoare legală în România, în 2023
- 1 si 2 ianuarie - 2 ianuarie pică luni, în 2023
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române - marţi
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui - 14 aprilie
- prima şi a doua zi de Paşti - anul acesta, 16,17 aprilie pentru Paştele Ortodox -17 aprilie pică luni
- 1 mai - luni
- 1 iunie - joi
- prima şi a doua zi de Rusalii, care în 2023 pică în 4 şi 5 iunie - 5 iunie pică într-o zi de luni în 2023
- Adormirea Maicii Domnului - 15 august - marţi
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; - joi
- 1 decembrie; - vineri
- prima şi a doua zi de Crăciun - luni şi marţi
Guvernul a decis în ultima şedinţă din 2022 ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariaţii din sectorul public. Pentru recuperarea acestor zile, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023, a mai stabilit Executivul.
Zilele de 2 ianuarie, 24 ianuarie, 14 şi 17 aprilie, 1 mai, 1 iunie, 5 iunie, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie, 25, 26 decembrie pică în cursul săptămânii şi lise vor adăuga şi cele trei zile punte decise de Guvern, care sunt tot în timpul săptămânii.
Astfel, rezultă următoarele minivacanţe în care două zile lucrătoare sunt libere si sunt precedate, urmate sau intercalate de zile de weekend - de Ziua Unirii Principatelor - 24 ianuarie, de Paşte, de 1 iunie, de Adormirea Maicii Domnului - 15 august, de Ziua Naţională şi de Crăciun.
Mini-vacanţe în care o zi liberă aste ataşată weekendului vor fi de 1 mai şi de Rusalii.
De ce alte zile libere beneficiază angajații din România
Pe lângă cele 16 zile de sărbători legale și punți, angajații din România pot beneficia de anumite zile libere, fie că sunt plătite, fie că nu sunt plătite, conform Codului Muncii și politicii de resurse umane a fiecărei companii.
Concediul de odihnă este cel mai comun beneficiu al salariatului și pornește de la un minimum de 20 de zile.
De asemenea, salariații au și dreptul la 30 de zile concediu fără plată într-un an, acordat o singură dată.
Există ți câteva evenimente familiale deosebite cu ocazia cărora angajatul are dreptul la zile libere plătite. De exemplu, căsătorie, naștere sau decesul unei rude. Se poate acorda o zi liberă și la schimbarea domiciliului.
Totodată, orice părinte salariat poate beneficia de concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului.