Românii beneficiază de un nou tip de concediu. Câte zile libere au și cu cât se va plăti

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.01.2024 - 20:29
Românii beneficiază de un nou tip de concediu. Câte zile libere au și cu cât se va plăti - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Românii beneficiază de un nou tip de concediu. Recent a fost reglementat, ca urmare a transpunerii unei directive europene. Câte zile libere au și cu cât se va plăti?

SHARE

În România, potrivit Codului muncii, angajații pot beneficia de un nou tip de concediu. Este vorba despre concediul de îngrijitor. Chiar dacă acesta se poate acorda din 2022, recent a fost reglementat, ca urmare a transpunerii unei directive europene.

Românii beneficiază de un nou tip de concediu. Câte zile libere au și cu cât se va plăti

După mai multe discuții, a fost clarificat că este un beneficiu plătit și, astfel, Codul a fost completat cu precizarea expresă că în zilele de concediu angajatul primește bani.

În ce condiții putem acorda acest drept, ce documente trebuie aduse de angajat și până când:

Concediul de îngrijitor este concediul acordat salariaţilor în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude (fiul, fiica, mama, tatăl sau soţul/soţia unui salariat) sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.

Citește și: În ce condiții părinții pot sta în concediu de maternitate, timp de 3 ani? Primesc și indemnizație

„Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului”, prevede Codul muncii. 

Un nou tip de concediu

Acest tip de concediu nu trebuie confundat cu cel pentru îngrijirea copilului bolnav: concediul de îngrijitor și concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav au ceva puncte comune, dar sunt fundamental diferite.

Concediul de îngrijitor vizează doar anumite afecțiuni medicale, iar acordarea sa nu presupune o indemnizație în cuantumul prevăzut de lege și pe care angajatorul o recuperează apoi de la stat.

Citește și: Cu ce sumă va crește valoarea tichetelor de masă de la 1 ianuarie? În ce condiții se primesc banii?

Dar admițând că ar viza o afecțiune dintre cele prevăzute de lege, concediul de îngrijitor s-ar putea să nu fie varianta aleasă de angajatul-părinte - o discuție pe această temă, aici.

În vara anului trecut, concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a fost extins în ceea ce privește vârsta maximă a copilului, de șapte la 12 ani. Mai multe despre concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, aici.

Câte zile se acordă

Acordarea concediului nu e lăsată la aprecierea angajatorului - acesta e obligat să-l acorde și să și plătească angajatul pe perioada celor până la cinci zile.

Angajatorii care refuză acordarea concediului de îngrijitor salariaților riscă amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei. 

În Codul muncii se menționează dreptul la cinci zile lucrătoare într-un an. Nu se spune dacă trebuie să fie consecutive sau dacă se acordă și fracționat.

Zilele libere vor fi plătite integral de angajatori, potrivit avocatnet.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te