România adoptă salariul minim european. Cât pot să primească în plus salariaţii

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.06.2024 - 10:44
România adoptă salariul minim european. Cât pot să primească în plus salariaţii - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

România adoptă salariul minim european. Cât pot să primească în plus salariaţii. Guvernul va aproba astăzi un proiect de lege privind stabilirea salariului minim european.

SHARE

România adoptă salariul minim european. Cât pot să primească în plus salariaţii. Guvernul va aproba astăzi un proiect de lege privind stabilirea salariului minim european, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

„Introducem azi salariului minim european în România, în concordanță cu directiva europeană și după consultări cu partenerii sociali.

România adoptă salariul minim european. Este jalon asumat prin PNRR

Urmărim protejarea puterii de cumpărare, un câștig salarial mediu brut cât mai apropiat de 50% din salariul mediu net pe economie și raportarea la productivitatea muncii.

Reamintesc că, din 1 iulie, majorăm salariul minim de la 3.300 la 3.700 de lei, în beneficiul a circa 1,8 milioane de angajați”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.

Este vorba despre anunţata creştere a salariului minim brut de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Dar această creştere este de principiu şi, în funcţie de indicele de ierarhizare al salariatului, poate fi de 400 de lei sau mai mult, sumă brută, iar suma netă este de 280 de lei sau mai mult.

Citeşte şi: Salariul minim european se implementează în România! Ce salariu vor avea românii din toamnă?

Indicele de ierarhizare depinde de contractul colectiv din fiecare unitate şi se negociază în primul rând dacă acolo există un sindicat. Proiectul de act normativ vine să transpună în legislaţia naţională un jalon asumat de România, prin PNRR.

"Conform obiectivului general al reformei prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, salariul minim brut pe ţară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv, în linie cu orientările din Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Prin această reformă se prevede instituirea unui mecanism nou şi a unei noi formule pentru a stabili nivelul salariului minim în mod obiectiv şi sistematic, în consultare cu partenerii sociali şi ţinând seama de acţiunile Uniunii.

Citeşte şi: Care sunt implicaţiile? Salariul minim brut pe economie creşte, nu şi contribuţiile la CAS şi CASS

Directiva prevede instituirea unui mecanism pentru determinarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, ce implică o serie de proceduri pentru stabilirea şi actualizarea salariului minim legal, în baza unor criterii obiective, care să asigure atingerea unui nivel de trai decent, reducerea sărăciei persoanelor încadrate în muncă, precum şi promovarea coeziunii sociale şi a unei convergenţe sociale", se arată în expunerea de motive a proiectului.

În document se mai arată că:

"În vederea asigurării unui grad corespunzător de adecvare a salariului minim legal, se impune completarea Codului muncii cu elementele corespunzătoare care să prevadă criteriile naţionale (puterea de cumpărare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi nivelurile şi evoluţiile productivităţii la nivel naţional pe termen lung) pentru stabilirea şi actualizarea salariului minim legal, definite într-un mod stabil şi clar, actualizări periodice şi în timp util şi desemnarea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social ca organism naţional care să permită asigurarea consultărilor cu partenerii sociali, în sensul directivei".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te