Există în legea pensiilor articole ce prevăd că se poate ajunge la creșterea taxelor și, din 2027, la „înghețarea pensiilor”. Ea se aplică dacă guvernul nu are bani. Creșterile vor fi zero și pensiile revin la starea inițială.
Înainte de aplicarea legii pensiilor au fost mari dispute în guvern legate de sirsa banilor. Marcel Ciolacu a anunțat, ieri, că a făcut bani de pensii. Într-o postare făcută, marți, pe contul de Facebook, premierul Marcel Ciolacu a salutat decizia Comisiei Europene de a aproba eliminarea plafonului pentru pensii de 9,4% din PIB ce era prevăzut în angajamentul inițial luat de guvernul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Citește și: În ce zile din ianuarie intră pensiile mărite cu 13%? De ce ar putea livrate cu întârziere ?
Prevederea din legea pensiilor ce poate duce la creșterea taxelor. Din 2027, pensiile pot fi înghețate
Impactul bugetar generat de creşterea pensiilor este de 25 de miliarde de lei, în anul 2024, şi de 33 de miliarde de lei, în anul 2025.
Citește și: Câte miliarde costă creșterea pensiilor. Problema este sustenabilitatea măririlor
Contextul este prost, dat fiind că tot mai multe categorii sociale vor măriri de salarii. Protestele sunt tot mai dese, în România, pe măsură ce ne apropiem de alegeri. Angajații din sistemul bugetar cer măriri salariale. Sociologul Gelu Duminică a explicat într-un interviu pentru Newsweek că acum este cel mai bun moment pentru sindicate să negocieze beneficii.
Citește și: Cât mai durează protestele în România. „Cel mai bun moment pentru sindicate. Guvernul pare deschis”
În acest context, guvernul și-a luat o măsură de precauție pentru situația de criză majoră și rămâne fără bani sau în incapacitate de plată.
De ce pot crește taxele?
Mai exact, dacă se constată depășirea cheltuielilor cu pensiile publice, Guvernul poate creşte contribuția de asigurări sociale la CAS. Contextul arată că, de la 1 ianuarie, contribuția la pensiile private va creşte la 4,75%, iar suma vărsată lunar în Bugetul pensiilor de Stat va fi de 20% din salariul brut.
Asta în condițiile în care, în prezent, salariații din România achită o contribuție de asigurări sociale egală cu 25% din salariul brut, sumă din care 3,75% este contribuţia la Pilonul II, potrivit antena3.ro
Legat de acest subiect, premierul Marcel Ciolacu a spus că acest articol este doar o pârghie pe care fiecare stat din Uniunea Europeană îl adoptă.
Cum poate reduce guvernul cheltuielile ?
Din 2027, și periodic, din 3 în 3 ani, Consiliul Fiscal va întocmi un raport privind evoluția cheltuielilor cu pensiile publice, în funcție de proiecțiile Ageing Working Group (AWG). Raportul va fi publicat pe site-ul Consiliului Fiscal.
La articolul (11) se spune: În situația constatării depășirii cheltuielilor cu pensiile publice comparativ cu referința stabilită de experții independenți, luată în considerare la momentul adoptării prezentei legi, în baza raportului prevăzut la alin. (10) Guvernul va lua măsuri de reducere a cheltuielilor cu pensiile, astfel încât acestea să revină la referința stabilită, exprimată ca procent în PIB.