Cât mai durează protestele în România. „Cel mai bun moment pentru sindicate. Guvernul pare deschis”

DE Valeria Cupă | Actualizat: 16.11.2023 - 11:36
Proteste ale angajaților din instituții subordonate Ministerului Muncii și din sistemul sanitar Foto: informatiaharghitei.ro

Protestele sunt tot mai dese, în România, pe măsură ce ne apropiem de alegeri. Angajații din sistemul bugetar cer măriri salariale. Sociologul Gelu Duminică a explicat într-un interviu pentru Newsweek că acum este cel mai bun moment pentru sindicate să negocieze beneficii.

SHARE

Anul acesta au fost multe proteste în România. Cel mai lung a fost cel al profesorilor, în perioada mai-iunie când au amenințat că vor îngheța anul școlar dacă nu vor primi bani în plus la salarii. 

Au urmat polițiști, magistrați, medici, farmaciști, angajați ai Caselor de Sănătate, angajați ai Metrorex. Au ieșit în stradă inclusiv angajați ai Ministerului Sănătății. 

Și confederația Meridian, a anunțat că scoate la protest silvicultori, ceferişti, poliţişti locali şi poliţişti naţionali, militari în rezervă şi personal contractual, funcţionari publici din MAPN, mineri, funcţionari publici, agricultori, personal nemedical şi medical, personal aeroportuar, personal nedidactic.

Toți vor mai mulți bani. Iar dacă Guvernul a fost de acord să mărească pensiile și salariile unor bugetari, acum vor toți beneficii.

Cât mai durează protestele în România. ”Cel mai bun moment pentru sindicate. Guvernul pare deschis”

Sociologul Gelu Duminică a explicat într-un interviu acordat Newsweek România că ne putem aștepta ca aceste mișcări sindicale să continue înclusiv în primăvara anului viitor. 

Newsweek România. S-au întețit protestele în ultima perioadă. Credeți că vom ajunge la mișcări de stradă de mare amploare cum au fost cele din 2017, de exemplu, când oamenii au ieșit să protesteze împotriva celebrei Ordonanțe13?

Citește și: Proteste după noua lege a pensiilor. Ce salariați sunt nemulțumiți de lege și ies mâine în stradă

Sociolog Gelu Duminică: ”Nu este exclus. Să nu uitați că suntem în an preelectoral și că perspectiva României nu este printre cele mai bune Iar angajații din toate domeniile încearcă să-și obțină dreptul, conștienți fiind că în următorii 4 ani urmează o perioadă complicată. Iar drepturile câștigate în 2023 vor fi menținute și în 2024, și în anii următori. 

Dacă nu câștigă drepturi în 2023 și până la alegeri, după aceste alegeri lucrurile vor sta destul de complicat pentru toată lumea. Acum politicul este mai darnic, măsurile fiscale creează un anumit haos și e loc de negociere înainte de campanie.

Politicienii vizează voturi, oamenii vizează drepturi salariale mai mari și pensii mai mari ș.a.m.d. Și uite că lucrurile se întâmplă. Iar în momentul în care s-a deschis pușculița pentru pensii, cu siguranță urmează și ceilalți”.

Gelu Duminică, sociolog, profesor asociat facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala la Universitatea din București Foto: Facebook/ Gelu Duminică

Citește și: E îndreptățită greva din spitale care începe azi? Ce salarii au o infirmieră, o asistentă, un medic

Newsweek România: Altfel spus, ne putem aștepta la mișcări de stradă din partea mai multor categorii profesionale?

Sociolog Gelu Duminică: ”Cu siguranță e momentul cel mai bun pentru toți liderii sindicali să ceară drepturi înainte de alegeri și mai ales când anul viitor avem toate patru categoriile de alegeri. E pentru prima dată în ultimii ani, în ultimii 30 de ani, când se întâmplă să ai toate alegerile în același an.

E un moment oportun. Asta e o dată.

Pe de altă parte, Guvernul pare dispus acum. 

De unde are bani? Nu știu, dar pare dispus.  Odată ce pensiile se măresc, condițiile în care ministrul Finanțelor zice că nu sunt bani, noi toți știm că nu sunt bani. Anul acesta, pe formula de calcul la prima planificare bugetară am avut deficit de  2 miliarde de euro. Și atunci da, conștienți fiind de decizia CCR cum că un drept câștigat nu poate fi eliminat, logic că orice lider sindical o să încerce să-și motiveze oamenii să ceară anul acesta pentru că anul viitor nu se știe ce va mai fi.

Sau înainte de alegeri. Poate și în primăvară o să avem mișcări sindicale puternice”.

”Unii își vor muta afacerile în Bulgaria”

 Newsweek România: Dacă toți bugetarii vor primi câte ceva, atunci prețurile și taxele vor crește. În această situație, cei din mediul privat nu vor fi tentați să iasă și ei în stradă?

Sociolog Gelu Duminică: ”Eu nu știu de mișcare de stradă promovată de mediu privat. Dar poate că unii antreprenori vor încerca să-și mute afacerile în Bulgaria sau în altă țară membră în UE, să încerce să crească evaziunea, să păcălească statul.

Au făcut și până acum dar vor încerca să facă și mai mult acest lucru în momentul în care povara asta fiscală cade foarte mult tot pe spatele lor.

În momentul de față ei vin deja cocoșați de impozite și de taxe. Logic că nu au cum să crească cifra de afaceri din pix cum se măresc cifrele de salarizare pentru sistemul bugetar.

Ei n-au cum să facă față și atunci o să încerce să eludeze statul român. Altă soluție nu există. Adică ceea ce face în momentul de față Guvernul este sinucidere pe termen mediu și lung

Poate trecem de 2024, dar de 2025 nu o să mai trecem. Adică o să fie ceva în genul bal și spital 2024 la bal,  2025 la spital”.

Gelu Duminică este de părere că statul va fi nevoit să taie de undeva ca să acopere cheltuielile cu aceste măriri. 

”Salariații din sistemul bugetar își cer drepturile, Guvernul pare deschis să discute, poate stă pe un purcoi de bani și noi nu știm. Și de unde o să taie? De la investiții? De la alte lucrur? Adică din punctul meu de vedere, criza economică este mai aproape decât ne imaginăm. În momentul de față suntem într-o criză bugetară în viitorul foarte apropiat, o să fim și-ntr-o criză economică”, a spus Gelu Duminică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te