„Pregătiri” de cutremur: 8 milioane de locuințe din România nu au asigurare obligatorie

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 27.02.2024 - 12:31
„Pregătiri” de cutremur 8 milioane de locuințe din România nu au asigurare obligatorie - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
cutremur locuinte

„Pregătiri” de cutremur: 8 milioane de locuințe din România nu au asigurare obligatorie. Deși spun că se tem de un seism, românii nu se grăbesc deloc să-și protejeze gospodăriile și bunurile din ele împotriva efectelor unui posibil cutremur puternic.

SHARE

„Pregătiri” de cutremur: 8 milioane de locuințe din România nu au asigurare obligatorie. Deși mai mult de 50% dintre români declară că se tem de un seism, măsurile de siguranță pentru asigurarea contra eventualelor pagube produse gospodăriei de un asemenea cataclism nu par să intre în preocupările noastre.

„Pregătiri” de cutremur: 8 milioane de locuințe din România nu au asigurarea obligatorie

8 milioane de locuințe nu au sigurare obligatorie, ceea ce înseamnă că milioanele de români care trăiesc în ele ar putea rămâne pe drumuri, dacă un cutremur le-ar distruge casa și bunurile.

Deși ne temem de cutremur, reacția oricărui om fiind una de spaimă totală atunci când simte locuința zgâlțâindu-se, pare-se că nu ne înghesuim să ne și protejăm proprietatea în caz de sinistru.

Una din cinci locuinţe nu sunt protejate de asigurarea pe care românii sunt obligați să o încheie, s-a afirmat la o conferință unde autoritățile au prezentat cea mai proiecție în caz de cutremur în România.

Citește și: România se pregătește de cutremur evaluând clădirile „din ochi”. Bilanț probabil: 6.500 de morți

„1 din 2 români se teme că locuința îi va fi afectată de cutremur sau de incendiu. Tot timpul spunem că nouă nu ni se poate întâmpla, dar lucrurile nu stau chiar aşa. Riscurile sunt pe lângă noi, trebuie doar să le conștientizăm”, a declarat Alina Bărbulescu, specialist, asigurări generale UNSA, conform Antena 3 CNN.

Românii stau și mai rău la asigurarea facultativă. Doar 17% dintre locuințele din România sunt asigurate cu tot cu bunurile din ele. 

Românii se tem de cutremure, dar nu se grăbesc să-i asigure locuința - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

„Important este să putem interveni la consecințele unei catastrofe, indiferent că sunt explozii, cutremure sau inundații. Partea de prevenire reduce riscul la dezastre", a precizat și Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, conform sursei citate.

Aria zonelor de risc seismic este extinsă şi în regiuni ale țarii, ferite până acum. Potrivit celor mai recente date, 14 milioane de români locuiesc în zone cu risc seismic, adică 67% din populație. 

În 2022, conform unui document numit Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti, scenariile pentru un cutremur puternic au arătat posibile efecte apocalipsice, la nivelul Capitalei.

Conform specialiştilor, 23.000 de clădiri din București pot suferi „avarii semnificative” în situaţia în care s-ar produce un seism puternic, iar dintre acestea o mie de clădiri pot fi avariate grav, respectiv „nivel de colaps parţial sau total”.

Citește și: Simulare de cutremur în București: 45.000 clădiri avariate, 6.500 morți, 16.000 grav răniți

Autorii documentului estimează că se pot produce peste 6.500 de decese şi peste 16.000 de răniţi grav, aproximativ 10.500 spitalizaţi, şi în jur de 13.000 răniţi uşor. 

Acelaşi document precizează că, dintre cele 23.000 de clădiri care ar fi avariate la cutremur, „pot suferi avarii grave - nivel de colaps parţial sau total (gradul de avariere 5) cca. 1.000 clădiri, dintre care peste 10% sunt înalte”. 
 
În scenariul de cutremur pe timp de noapte (după ora 21), peste 450.000 locuitori se pot afla în clădiri care pot depăşi gradul 3 de avariere, care sunt imobile ridicate înainte de anul 1977, mai arăta documentul de acum doi ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te