Poliția de Frontieră a oprit 4.400 de persoane care au încercat să intre ilegal în România

DE Bianca Iosef | 14.12.2022 - 14:29
Poliția de frontieră- Foto: FACEBOOK

Presiunea migraţionistă la frontiera cu Serbia a scăzut la jumătate în primele 10 luni ale anului 2022, comparativ cu perioada similară a lui 2021, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

SHARE

"Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, se observă o scădere a presiunii migraţioniste la frontiera cu Serbia cu aproximativ 50% în 10 luni, ceea ce confirmă atât eficienţa măsurilor dispuse pentru controlul şi supravegherea frontierei, cât şi faptul că România nu se află pe principala rută aleasă de migranţi pentru a ajunge în spaţiul Schengen", arată sursa citată.

În primele 10 luni ale anului 2022, poliţiştii de frontieră au depistat peste 4.400 de persoane care au încercat să intre ilegal în ţară în scop de migraţie ilegală, iar peste 5.400 au fost depistate în timp ce încercau să iasă ilegal din România.

Citește și: VIDEO Iohannis: Voi ridica tema Schengen în Consiliul European. Aderarea rămâne obiectiv principal

"În acest context, au fost depistate aproximativ 470 de persoane implicate în traficul de migranţi - călăuze, transportatori, facilitatori, dintre care 175, având calitatea de inculpaţi, au fost trimise în judecată", precizează IGPF.

Citește și: „Instituțiile statului român nu vor boicota Austria. Voi ridica tema Schengen în CE”, spune Iohanni

În ceea ce priveşte naţionalitatea acestora, cei mai mulţi cetăţeni provin din state precum India, Bangladesh, Siria, Afganistan, Pakistan, Irak, Turcia, Nepal şi Egipt, au spus reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.

Ca urmare a măsurilor dispuse la frontiera cu Serbia de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, s-a acţionat în colaborare cu autorităţile de frontieră sârbe pentru prevenirea trecerii ilegale a cetăţenilor străini din ţara vecină.

Astfel, în 10 luni din 2022 s-a reuşit prevenirea intrării în ţară a peste 26.000 persoane.

"În ceea ce priveşte deficitul de personal, procentul de încadrare la nivel naţional în structurile Poliţiei de Frontieră Române este de aproximativ 84%. În acest sens, având în vedere situaţia operativă înregistrată, în mod special de la frontiera cu Serbia, la nivel instituţional, s-au continuat acţiunile în sistem integrat, precum şi măsurile ce au vizat întărirea dispozitivelor de supraveghere şi control, inclusiv cu personal detaşat din cadrul FRONTEX", a transmis IGPF pentru AGERPRES.

A fost suplimentat numărul echipajelor care desfăşoară activităţi de supraveghere la graniţă, respectiv al echipamentelor de supraveghere necesare.

Potrivit sursei citate, au fost derulate acţiuni împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliţia Română, Jandarmeria Română şi Inspectoratul General pentru Imigrări), inclusiv prin executarea de misiuni aeriene cu mijloace aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie, astfel încât fenomenul să fie gestionat corespunzător.

"În plus, reamintim că, pentru gestionarea acestui fenomen, o importanţă deosebită se acordă cooperării cu autorităţile de frontieră din ţările vecine şi din celelalte state ale Uniunii Europene, precum şi cu Agenţia FRONTEX, printr-un schimb de date şi informaţii referitoare la persoanele/grupurile cunoscute cu preocupări pe linia migraţiei ilegale, în baza protocoalelor, planurilor sau înţelegerilor de cooperare", mai spune sursa citată.

De la începutul anului, pe teritoriul României, se derulează Operaţiunea Comună TERRA 2022 sub coordonarea Agenţiei FRONTEX. Operaţiunea se desfăşoară la graniţa terestră cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova şi vizează prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale pe respectivele segmente de frontieră externă a Uniunii Europene.

În cadrul acestei operaţiuni, Agenţia a sprijinit IGPF cu resurse umane şi materiale în derularea misiunilor operative, inclusiv mijloace de supraveghere aeriană.

Prin aceste acţiuni se are în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia prevenirii şi contracarării fenomenului migraţionist la frontierele terestre ale spaţiului comunitar, creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile de aplicare a legii din aceste ţări, precum şi un schimb eficient de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni.

"În continuare, situaţia este atent monitorizată, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, fiind menţinute, progresiv, măsurile dispuse pentru creşterea capacităţii operative în zona de competenţă, în funcţie de dinamica situaţiei operative", subliniază IGPF, scrie Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te