Pensiile și salariile bugetarilor însumează peste 10 miliarde de lei pe lună. Este un efort mare la bugetul de stat. Din 10 lei care se încasează 8,8 lei se duc pe plata pensiilor și salariilor, arată analize financiare.
Citește și: 7 cazuri în care pensionarii pierd mii de lei la pensie. Ce greșeli nu trebuie să facă?
Pensionarii pierd între 400 și 700 lei la pensie. Poate fi evitat scenariul anunțat de economiști?
Asta se întâmplă în condițiile în care deficitul bugetar este uriaș, 9%. Astfel că, guvernul trebuie să taie din cheltuieli. Dacă România nu reușește să ia măsuri fiscale dure, atunci Comisia Europeană ar putea decide să oprească fondurile europene pentru România începând cu data de 4 iunie.
Citește și: Cine sunt decrețeii ce vor face pensia aproape imposibil de plătit? Născuți după legea lui Ceaușescu
Pe 4 iunie, Comisia Europeană va face evaluarea anuală și ar putea suspenda fondurile europene, din cauza aceluiași deficit uriaș.
„Deficitul general guvernamental s-a situat la 9,3% din PIB în 2024, alimentat de majorările ridicate de pensii și salarii în sectorul public, și ar urma să scadă modest, la 8,6% din PIB în 2025 și 8,4% din PIB în 2026, reflectând pachetul de măsuri implementat la finalul lui 2024”, apreciază Comisia Europeană.
Pensionarii pierd între 400 și 700 lei la pensie. Poate fi evitat scenariul anunțat de economiști? - Foto: Freepik
Vor pierde pensionarii bani la pensie?
Specialiștii economici spun că o cheltuială care poate fi anulată este reprezentată de creșterea pensiilor. Specialiștii spun că pensiile ar trebui înghețate timp de 2 ani, până în 2027.
„Nu văd în momentul de față nicio creștere a pensiilor în orizontul următorilor 2 ani având în vedere situația gravă în care se află bugetul de stat. Din păcate, să ne așteptăm ca pensiile să rămână la acest nivel cel puțin 2 ani de acum încolo, indexările urmând să fie anulate de criza financiară majoră în care se află statul român”, a explicat economistul Adrian Negrescu.
Dar pensiile ar trebui să crească, până în 2027, de 3 ori. Guvernul s-a obligat, prin lege, să indexeze pensiile la fiecare 1 ianuarie și să crească pensiile la mica recalculare.
Ce creșteri de pensii ar putea fi anulate ?
Luna viitoare, Casele de Pensii ar trebui să crească pensiile la mica recalculare. În medie, ar fi o creștere de 300 de lei, potrivit unor surse din instituție. NU toți pensionarii care au depus adeverințe cu venituri nepermanente vor primi bani în plus la mica recalculare.
La 1 ianuarie 2026, pensia ar trebui să crească, în medie, cu 7%, adică cu 210 lei. Este vorba de o creștere anuală asumată de guvern cu rata inflației (5% în 2024, la care se adaugă 50% din creșterea medie a salariului brut).
Newsweek a făcut o simulare legată de sumele de bani pe care pensionarii le vor pierde, dacă la 1 ianuarie 2026 nu vor primi indexarea pensiilor.
O găsiți în LINK-ul de mai jos:
Citește și: O nouă tăiere de pensie. Pensionarii vor pierde 210 lei la pensie. „E nevoie de 10.000.000.000 lei”
O a treia creștere de pensie ar trebui să aibă loc peste un an și jumătate. Este vorba de o nouă indexare a pensiilor, la 1 ianuarie 2027.
Indexarea ar urma să fie tot în jur de 7% (creștere de pensie medie tot de 210 lei). Inflația este, acum, de 5%, dar BNR și-ar dori să o scadă la 3,8%.
Scenariul negru pentru pensionari ar reprezenta anularea celor 3 creșteri. Vor fi pierderi, medii, la pensie între 400 și 700 de lei. Sunt zile decisive în care vom vedea dacă acest scenariu va fi pus în practică.