„Decrețeii” lui Ceaușescu se apropie de vârsta de pensie. Este vorba de generațiile născute începând cu 1967, după ce avorturile au fost interzise.în România.
Sistemul public de pensii româneasc va fi nevoit să facă față în următorii ani unui adevărat tsunami de oameni care se vor retrage din câmpul muncii, iar temerile sunt că acesta va face pensiile aproape imposibil de plătit.
Cine sunt decrețeii ce vor face pensia aproape imposibil de plătit? Născuți după legea lui Ceaușescu
Sistemul național de pensii publice s-ar putea confrunta cu o presiune imensă, în următorul deceniu.
Numărul pensionarilor va depăși 6.000.000 în anii viitori, iar ponderea pensiilor în PIB poate trece de media europeană, ducându-se spre 13%, ajungând la un nivel comparabil cu cel al Franței.
Circa 1,6 milioane de români, care fac parte din generația decrețeilor, se vor pensiona în următorii 10 ani, iar o bună parte poate ieși din câmpul muncii, anticipat, încă din 2025.
Citește și: Pensiile nu vor mai putea fi plătite. Vine încă o confirmare oficială. „Sunt prea mulți pensionari”
Dintre aceștia, peste 212.000 dintre aceștia ar putea să iasă la pensie anticipat, chiar de anul acesta.
Conform datelor statistice, între anii 1967 și 1968 s-au născut peste un milion de copii în România iar 212.556 de femei s-au născut în 1967.
Acestea se pot pensiona anticipat în anul 2025, chiar și fără penalizare, dacă au îndeplinit stagiul de cotizare de 40 de ani.
Din luna ianuarie 2025, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani și 4 luni, ea urmând să crească prograsiv și să ajungă la 63 de ani în 2030, potrivit cluj24.ro.
Firește că există și persoane care au decedat între timp, dar, totodată, există și destui brbați decreței” care se vor pensiona, la rândul lor, tot anticipat sau beneficiind de diverse legi speciale, astfel că numărul celor care se vor retrage din câmpul muncii are șanse să rămână asemănător.
Un val de nou-născuți s-a înregistrat în România după interzicerea avorturilor, în octombrie 1966 - Foto: historia.ro (cu rol ilustrativ)
Acest val uriaș de viitori pensionari își are originea în valul la fel de mare de nou-născuți care a invadat România începând cu 1967.
E vorba de așa-numiții „decreței”, adică cei veniți pe lume în urma Legii 770 din 1 octombrie 1966.
Citește și: Cine trebuie să te întrețină la pensie? Care rude sunt obligate să aibă grijă de pensionari
În 1957, în avântul ateist al „obsedantului deceniu”, regimul stalinist al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej aprobase o lege prin care avorturile erau permise, modificând astfel legislația din perioada interbelică ce le interzicea.
Dar scăderea număruui de nașteri și necesitatea unei forțe de muncă mai mari pentru „edificarea societății socialiste multilateral dezvoltate”, l-a determinat pe Nicolae Ceaușescu, succesorul lui Dej, să ia o măsură opusă acestuia.
O parte din „decreței” ies la pensie încă de anul acesta
Astfel s-a ajuns la Decretul Lege 770 din 1 octombrie 1966, în care, la articolul 1, se menționa clar că „întreruperea cursului sarcinii este interzisă”, existând doar câteva excepții menționate în document. Textul întregii legi îl puteți citi AICI.
Actul din 1966 menționa, de asemenea, că, în cazul urgenței medicale a unei întreruperi de sarcină, medicul avea obligația să anunțe procurorul, fie înainte de intervenție, fie după – în scris, în maxim 24 ore.
Anchetatorii urmau să constate, pe baza avizului medicului legist şi a oricăror alte date, „dacă intervenţia pentru întreruperea cursului sarcinii a fost necesară”.
Pentru a se asigura că prevederile decretului nu erau încălcate, mai multe instituții au fost implicate în diferite operațiuni de monitorizare, control și represiune.
Așa s-au deschis larg porțile către o adevărată prigoană a femeilor însărcinate, dar care nu doreau să păstreze copilul, precum și a tuturor persoanelor care le-ar fi ajutat să facă avort.
Citește și: Sistemul public de pensii, în colaps din 2025. Urmează un val „uriaș” de pensionări. De unde bani?
Timp de aproape 23 de ani, în această acțiune au fost implicate forțe însemnate din Miliție, Securitate, Procuratură, inclusiv Ministerul Sănătății, prin colegiile de disciplină.
„Acestea ridicau dreptul de practică al medicilor condamnați de tribunale pentru că ar fi făcut întreruperi ilegale de sarcină”, relatează istoricul Florin Soare, conform jurnaluldecretului.ro.
„Decrețeii” de ieri sunt pensionarii de mâine, unii chiar de anul acesta - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Mii și mii de femei au murit în această perioadă, din cauza apelării la metode ori persoane total neadecvate pentru a scăpa de sarcina nedorită, ani grei de închisoare luând și medicii, moașele, asistentele sau orice alte persoane implicate în asemenea cazuri.
Politica de interzicere a avorturilor promovată de Nicolae Ceauşescu a făcut ca rata natalităţii să cunoască cifre alarmante, dat fiind că România nu era pregătită ca infrastructură, pentru un val așa de mare de nou-născuți.
Citește și: Cum pot obține toți pensionarii o creștere de pensie? Instanța a decis. Casa de Pensii bună de plată
Nu existau suficiente maternități, creșe, grădinițe ori școli, cu tot personalul aferent acestora, inclusiv cel medical.
Astfel, potrivit statisticilor, între 1967 şi 1972, în România aveau să se nască peste două milioane de copii. Alte cifre vorbesc despre faptul că rata fertilităţii a crescut de la 1,9 copii/femeie, la 3,7 copii/femeie.
Din 1972, rata nașterilor a cunoscut o scădere, românii opunându-se în felul lor acestei politici. Dincolo de avorturile ilegale, oameni au început să nu mai facă mulți copii - unu, cel mult doi - astfel că în 1973 rata fertilității coborâse la nivelul din 1966.
Citește și: Cum arăta o cartelă de alimente din timpul lui Ceaușescu? Românii primeau 0,5 kg de carne pe lună
Dar milioanele de copii născuți în cei cinci ani de boom al natalității, 1967-1972, cu precădere în perioada 1967-1969, vor deveni, în curând, pensionari.
Și își vor cere drepturile financiare firești după o viață de muncă, astfel că presiunea pe sistemul de pensii va fi ca nicicând în istoria țării.