3 nereguli în recalcularea pensiei. Ce perioade de muncă și care contribuții au fost ignorate?

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.09.2024 - 07:59
3 nereguli în recalcularea pensiei. Ce perioade de muncă și care contribuții au fost ignorate? - Foto: Freepik
3 nereguli în recalcularea pensiei. Ce perioade de muncă și care contribuții au fost ignorate? - Foto: Freepik

3 nereguli în recalcularea pensiei. Ce perioade de muncă și care contribuții au fost ignorate? vă spunem potrivit legii pensiilor care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie.

SHARE

Pensie recalculată pentru 4,700.000 de pensionari de la 1 septembrie. Pensiilor au început să fie trimise pensionarilor prin poștă. Toate pensiilor vor fi trimse de către pensionari până pe data de 15 septembrie.

Citește și: Cum afli câte puncte de stabilitate ai la pensie? Cum influențează perioadele în care nu ai muncit

Citește și: Pensii recalculate greșit, recunoscute de Casa de Pensii. Când pensionarii își vor recupera banii?

Citește și: Guvernul „taie” sute de lei din pensie pentru 800.000 pensionari. Ce și cât au lucrat aceștia? | Newsweek Romania

3 nereguli în recalcularea pensiei. Ce perioade de muncă și care contribuții au fost ignorate?

Pensiile vor intra pe card în două zile și anume pe 12 și 13 septembrie. Despre modul în care pensiile ajung la pensionari citiți AICI

Pentru ca pensiile să nu mai fie virate prin poștă, ci pe card e nevoie ca pensionarii să depună o cerere. În LINK-ul de mai sus aveți băncile partenere ale Casei de Pensii.

Newsweek a scris că există o serie de nereguli în modul de recalculare al pensiilor. Am indentificat cele mai importante 3, pornind și de la dezbaterile puternice generate printre pensioanri. Din păcate, din cele 3 probleme ale recalculării pensiilor, doar una poate fi reparată.

Aceeași pensie, deși pensionarii au muncit perioade diferite de timp

Pensionarii care au ieșit la muncă înainte de 1989 se plâng că au muncit mai mult pentru că săptămâna normală de muncă avea mai multe ore și zile. Ei spun că, deși au muncit, mai mult timp decât colegii lor care au avut același loc de muncă după 1990, primesc aceleași pensii sau chiar unele mai mici. În cazul în care aceștia din urmă au și indice de corecție bun.

Newsweek a scris că pensionarii doresc ca sâmbetele muncite înainte de 1989 să se adune separat la anii de vechime, iar pensia să fie, astfel, mai mare. Noua lege a pensiilor recunoaște faptul că oamenii au muncit mai mult înainte de 1989. Dar nu repară această nedreptate.

La pensie, nu se face nicio diferență între„greutatea” meseriilor

Newsweek a scris, în repetate rânduri despre faptul că formula de recalculare a pensiei NU ține cont dacă cineva a muncit la furnale, la bancă sau a fost infirmieră. Recalcularea ține cont doar de numărul de ani munciți. Cu cât ai muncit mai mulți ani, cu atâtea puncte de stabilitate obți în plus.

De aceea, pensionarii care au muncit puțini ani (sub 25 de ani) s-au trezit cu pensii mai mici după formula de recalculare. În final, ei rămân cu pensiile în plată, dar nu vor mai primi indexările de la 1 ianuarie. Pe larg, în LINK de mai jos:

Citește și: 800.000 pensionari vor avea pensiile înghețate după recalcuare, până în 2026. Ce au muncit?

Mica recalculare a pensiei, misiune grea

Se știe deja că recalcularea pensiei nu acoperă toate veniturile pe care pensionarii le-au avut. La recalcularea din septembrie nu s-au luat în calcul veniturile nepermanente, precum sporuri, acordul, ore muncite noaptea, diverse prime.

Pentru ca pensionarii să beneficieze la pensie de pe urma acestor câștiguri ei trebuie să aducă adeverințe că au avut aceste venituri. Problema mare este că aceste adeverințe nu se află la Casele de Pensii, ci la firmele unde au activat. Dacă acestea s-au desființat pensionarii pot merge singuri la Arhivele Statului sau pot apela la servicii specializate.

Newsweek a scris că aceste firme cer sume de sute sau chiar mii de lei pentru o singură adeverință. Foarte adesea, sumele date pe adeverințe sunt mai mari decât eventualele creșteri ale pensiei.

Citește și: Mica recalculare: Care pensionari pot rămâne cu pensie mai mică? Când s-au pensionat?

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te