Pensiile contributive nu au mai crescut de la 1 ianaurie cu 12% pentru că nu au mai fost bani. Ordonanța Trenuleț nu a mai fost contestată la CCR pentru că nu a vrut Avocatul Poporului. Și astfel pensiile au rămas înghețate la valoarea din decembrie.
Citește și: Un pensionar ia 60.000 lei pensie fără să fi muncit o zi. În martie primește 6000 lei în plus. De ce
Pensiile militare, pe de altă parte, au fost contestate de Avocatul Poporului la CCR și nu au mai crescut.
Pensiile militare și sociale, tăiate la CCR și Av. Poporului, unde se dau 50.000 lei pensii speciale
Pensiile militare au fost un subiect intens dezbătut în ultimele luni de zile deoarece foștii angajați din Apărare sau ordine publică nu au mai primit niciun ban în plus la pensie de un an de zile.
Pe motivul că în cazul lor se aplică o lege specială, pensionarii militari au fost văduviți de orice creștere a pensiilor.
Nici la Marea Recalculare nu au primit o creștere a veniturilor, iar de indexarea din ianuarie 2025 de 12% nici nu s-a pus problema deoarece Ordonanța trenuleț a înghețat orice pensie.
Astăzi, pe agneda CCR a fost analiza constituționalității creșterii pensiilor militare. O decizie a fost amânată din nou. CCR fusese chemat să ia o decizie cu privire la sesizarea depusă de către Avocatul Poporului în cazul pensiilor militare.
Newsweek a anunțat ședința de marți în LINK de mai jso
Citește și: Ultima șansă pentru creșterea pensiilor. CCR decide marți soarta a sute de mii de pensionari
Pensiile militare și sociale, dezbătute la „Sfântul Așteaptă”
Guvernul a vrut să crească, în noiembrie, pensiile militare și a dat o Ordonanță în acest sens.
Avocatul Poporului care trebuie să apere drepturile și libertățile cetățenilor s-a opus, însă, creșterii pensiilor militare. A contestat Ordonanța la CCR.
Motivația ar fi imposibilitatea aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea surselor de finanţare, chiar dacă Guvernul ar fi vrut să crească veniturile polițiștilor, militarilor și pompierilor încă din luna noiembrie.
Citește și: Avocatul Poporului îi lasă pe pensionari cu o pensie mai mică și cu 1.000 lei. Decizia e definitivă
„Aceasta trebuie să cuprindă, potrivit legii: schimbările anticipate în veniturile și cheltuielile bugetare pentru anul curent și următorii 4 ani; estimări privind eșalonarea creditelor bugetare și a creditelor de angajament, în cazul acțiunilor anuale și multianuale care conduc la majorarea cheltuielilor, măsurile avute în vedere pentru acoperirea majorării cheltuielilor sau a minusului de venituri pentru a nu influența deficitul bugetar”, se arată în documentul Avocatului Poporului.
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
CCR a amânat, în repetate rânduri, să dea o decizie finală. Guvernul Ciolacu a pregătit o nouă ordonanță de urgență pentru creștera pensiilor militare în cazul în care CCR va declara nconstituțională prima variantă care a fost contestată de Avocatul Poporului.
Newsweek a scris despre formula de creștere a pensiilor militare în LINK de mai jos:
Citește și: Ce șanse au să crească pensiile militare. Angajații refuză pensionarea: Pensia e prea mică
Pensiile contributive nu au mai ajuns la CCR
Pensiile sociale nu au mai ajuns pe masa CCR pentru că nu a vrut Avocatul Poporului.
Cartel Alfa a sesizat, la începutul anului Avocatul Poporului susținând că nu a fost corect, din punct de vedere legat ca pensionarii să nu primesscă indexarea de 12%.
Sindicaliștii sperau ca Avocatul Poporului să analizeze Ordonanța Trenuleț și să trimită dosarul anulării creșterii pensiilor la CCR. Dacă sesiza CCR, atunci Curtea ar fi analizat și s-ar fi pronunțat asupra anulării indexării cu 12% a pensiilor.
CCR ar fi putut găsi neconstituțională anularea indexării pensiilor. În acest caz, pensionarii ar fi primit pensiile crescute cu 12%.
În concluziile înainte către Avocatul Poporului, Cartel Alfa a spus că: Guvernul nu a justificat în mod suficient „situația extraordinară” pentru adoptarea OUG.
Măsura afectează drepturi fundamentale (nivelul de trai decent al pensionarilor). Prin prorogarea indexării pensiilor, Guvernul contracarează voința Parlamentului, încălcând principiul separației puterilor”.
În pofida acestor argumente, Avocatul Poporului a anunțat că nu va sesiza CCR.
Orice șansă de creștere a pensiilor a fost anulată în acest fel.
Pe larg, mai jos:
Citește și: Avocatul Poporului îi lasă pe pensionari cu o pensie mai mică și cu 1.000 lei. Decizia e definitivă
Pensie militară de câteva sute de lei vs. pensie de 22.000 lei pentru Avocatul Poporului
Newsweek a arătat că Avocatul Poporului încasează 3 pensii de 22.000 de lei/ lună.
Renate Weber are o pensie de jurist, o pensie că a fost europarlament și o pensie pentru limită de vârstă. Ea mai primește un salariu de Avocat al Poporului în valoare de 12.000 de lei.
Ce pensie are Renat Weber?
Sistemul Public de Pensii: 23.818 lei pe an / 1.900 lei pe lună
Parlamentul European Comisia Europeana: pensie de 40.225 euro pe an, adică 16.700 lei pe lună
Casa de Asigurări a Avocaților: pensie 49.728 lei pe an, adică 4.083 de lei pe lună.
Renate Weber încasează, lunar, din pensii suma de 22.680 de lei.
Judecătorii CCR iau pensie enormă
Judecătorii CCR, cei care au amânat luarea unei decizii cu privire la creșterea pensiilor militare primesc pensii speciale care depășesc 50.000 de lei pe lună.
Spre exemplu, președintele CCR, Marian Enache, primește o pensie de 679.000 de lei pe an, adică 56.500 de lei pe lună.
Citește și: Nouă formulă de calcul pentru pensiile speciale și militare. Pensionarii rămân cu mai mulți bani
El mai are un salariu de 40.000 lei pe lună de la CCR.
Judecătorul CCR Cristian Deliorga primește un salariu de 40.000 lei pe lună de la CCR și o pensie specială de 68.000 de lei pe lună.
Judecătorul Gheorghe Stan are un salariu de 39.000 lei pe lună și o pensie specială de 27.000 lei pe lună.