Pensie cu 300 lei mai mare pentru o categorie de pensionari. Recalcularea se face acum

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 22.09.2024 - 07:00
Pensie cu 300 lei mai mare pentru o categorie de pensionari. Recalcularea se face acum Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensie cu 300 lei mai mare pentru o categorie de pensionari. Recalcularea se face acum Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pensiile recalculate vor ajunge la toți pensionarii din România în perioada următoare. Acum are loc emiterea deciziilor pentru o anumită categorie de persoane.

SHARE

Pensia recalculată nu a ajuns la toate persoanele până acum deoarece există o categorie care beneficiază de o lege specială. Este vorba despre foșii angajați ai Cooperativei Agricole de Producție care vor beneficia de o creștere substanțială.

Câteva mii de persoane sunt în această situație în fiecare județ unde casele teritoriale de pensii au început recalcularea și emiterea deciziilor începând cu 1 septembrie.

Pentru pensionarii din fostul C.A.P noua lege a pensiilor le va mări veniturile la 1.281 lei.

Pensie cu 300 lei mai mare pentru o categorie de pensionari. Recalcularea se face acum

„Membrii cooperatori agricoli urmează să îi recalculăm și să le emitem noile decizii. Ei au fost lăsați la final deoarece au avut o modalitate de calcul diferită față de pensionarii care vin din sistemul public. 

Ei au fost cu norme, acolo se calculează diferit cuantumul pensiei și atunci s-a preferat să se finalizeze recalcularea pentru pensionarii proveniți din sistemul de stat pentru ca mai apoi să se recalculeze și cei din C.A.P”, a declarat Cristina Anton, director executiv al Casei Județene de Pensii Botoșani.

Conform noii legi, aceste pensii vor fi aduse la valoarea pensiei minime sociale. 

Citește și: Distribuirea adeverinței cu pensia recalculată, încheiată OFICIAL. Mulți pensionari NU le-au primit

Citește și: Ce DOCUMENTE trebuie să depună pensionarii ca să ia o pensie mai mare în 2025? Statul le-a pierdut

„Există persoane care din contribuții, vechimea acumulată de-a lungul au avut venituri foarte mici și atunci este normal ca pensia să fie foarte mică, și să nu depășească acel prag de 1.281 de lei. 

Pensie mai mare pentru C.A.P-iști

Sunt contribuții care sunt la valoarea de 100-200 de lei, depinde de venituri”, a mai spus directorul CJP Botoșani.

„Vom avea încă o etapă de reevaluare a dosarelor de pensie de CAP aflate în plată. Noi avem în jur de 9000 de dosare care nu au fost procesate întrucât vor urma o procedură specială. Vor fi și ele integrate cumva pe modul de calcul al pensiilor de stat. 

Aceste venituri au avut o legislație separată de stabilire, de indexare, de recolare. Vorbim de acele pensii stabilite de CAP până în aprilie 2001”, a spus Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Județene Iași.

Citește și: Cum poate fi anulată recalcularea pensiilor? De ce contestațiile pensionarilor NU au nicio șansă?

Pensionarii vor primi noile decizii în perioada următoare.

„În cazul acestor persoane sunt necesare niște operațiuni suplimentare de analizare a dosarelor și mai mult, pentru a le emite decizia avem nevoie de un nou program informatic pe care îl așteptăm la sfârșitul săptămânii viitoare.

De îndată ce vom intra în posesia programului, vom emite, cred, cu prioritate, decizii de recalculare pentru aceste persoane. Sigur că în acest număr vor fi și persoane care vor avea creșteri ale pensiilor, dar marea majoritate nu vor avea creștere”, a declarat Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Județene Iași. 

Citește și: Care pensii au fost recalculate greșit? Cum îți iei banii înapoi? Anunțul Casei de Pensii

Pensiile membrilor cooperativelor agricole de producţie nu sunt impozabile şi nu pot fi cedate cu nici un titlu. Ele pot fi urmărite în aceleaşi condiţii ca şi veniturile realizate de membrii cooperatori de la cooperativele agricole de producţie, conform legii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te