România votează, duminică, un nou președinte. Dar creșterea pensiilor în 2025 nu este negociabilă. Urmează două rânduri de creșteri de pensie.
Citește și: Legea pensiilor, modificată. Se dau bani mai mulți pentru 100.000 pensionari. „Vrem tratament egal”
Newsweek a făcut calculele și arată ce sume ar trebui să ia în plus la pensie, pensionarii, în 2025. Oricine e președinte ar trebui să vegheze la respectarea acestui caldendar de creștere a pensiilor.
Citește și: Câți bani se vor da în plus pensie în 2025? Ministrul Muncii anunță ce buget are pentru creșteri
Pensii crescute cu sume între 220 lei și 1.200 lei pentru toți pensionarii. Când se dau banii?
Newsweek a făcut ieri o analiză în care arătam riscurile pentru pensii, pe care le aduce alegerea unuia sau altuia dintre candidați. Marele pericol îl reprezintă izolarea României în cazul în care un candidat extremist ar câștiga alegerile. Analiza o aveți în LINK de mai jos.
Citește și: Cum vor crește pensiile, în 2025, în funcție de cine devine președinte? Care candidat le va îngheța?
Indiferent cine va fi următorul președinte - Crin Antonescu, George Simion, Lasconi, Ponta, Nicușor Dan, - pensionarii trebuie să beneficieze de două creșteri de pensie în următoarele 7 luni. Și de două bonusuri la pensie.
Pensie mai mare la mica recalculare
Mica recalculare s-a derulat de la 1 septembrie 2024 la 1 martie 2025. În aceste 6 luni pensioanrii care au muncit înainte de 2001 au depus adeverințe că au avut venituri nepermanente. Din informațiile Newsweek, cei mai mulți bani ar urma să îi ia pensionarii care au muncit în acord, care au fost recompensați cu sume mari pentru orele suplimentare, de noapte și care au avut prime consistente.
Creșterile ar urma să fie, în medie, de 5-7%, potrivit informațiilor Newsweek. Cine are azi o pensie de 2.000 de lei ar urma să primească în plus, la pensie, 140 de lei. Cine are pensie de 3.000 de lei poate spera la o creștere a pensiei la 3.210 lei.
La o pensie de 4.000 de lei creșterea este de aproape 300 de lei.
Creșterea maximă de pensie la mica recalculare ar fi de 1.000 de lei.
Pensiile mai mari de la mica recalculare ar urma să se dea din iunie sau iulie.
Indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2026
În legea pensiilor scrie foarte clar că pensiile trebuie indexate, anual, cu inflația, la care se aduagă 50% din creșterea medie a salariului brut. E vorba de o creștere de 7%, inflația pe 2024 fiind anunțată la 5%.
Newsweek a făcut o simulare care arată cum ar trebui să crească pensiile după indexarea de la 1 ianuarie 2026. Creșterea medie ar urma să fie de 205 lei.
Pensia minimă va crește de la 1.281 de lei cu aproape 100 de lei.
CONCLUZIE Fiecare pensionar ar trebui să primească, în următoarele luni, o creștere minimă de 205 lei. Ea poate depăși și 1.000 de lei în cazul pensionarilor care iau bani în plus la mica recalculare și au o pensie peste medie.
ATENȚIE. În decembrie, pensionarii cu pensii mai mici de 2.574 de lei vor trebui să primească un bonus de 400 de lei.
De asemenea, pensionarii cu pensii mai mici de 2.200 de lei trebuie să primească câte 125 de lei pe cardul de alimente. Cardul va fi alimentat de două ori.
S-au umflat forțat indemnizațiile sociale, în septembrie, la 12821 lei, adică s-a favorizat nemunca, electoral! Și nu au mai fost bani pentru indexarea cu 12 %, de la 1 ianuarie,,cum era normal. Pentru partea de contribuție, la toate pensiile!! Se putea! Indemnizația socială trebuia sa fie undeva la 5 milioane lei vechi! Cine n-a muncit, și-a asumat! Să-i ajute familia! Dar nu trebuia amestecată pensia de muncă,, cu cea socială! Ați pus condiția celor 15 ani, de ce veniți acum și cu nu știu ce contribuție? La speciale cum e posibil? Pensia socială 5milioane și cea minimă de muncă - 15 ani - 15 milioane! Așa era corect și erau și bani!