Ce substanță de 30 lei pe care o iei de la farmacia veterinară a otrăvit 4 femei? E intrerzisă în UE

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.02.2024 - 13:51
Patru femei, dintre care două fetiţe, s-au intoxicat cu soluție pentru tratarea scabiei - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea - imagine cu caracter reprezentativ

Ce substanță de 30 lei pe care o iei de la farmacia veterinară a otrăvit 4 femei? E intrerzisă în UE. Patru persoane din Oradea, între care și două fetițe, au ajuns la Spitalul Județean, intoxicate cu o soluție.

SHARE

Ce substanță de 30 lei pe care o iei de la farmacia veterinară a otrăvit 4 femei? E intrerzisă în UE. Patru persoane din Oradea, între care și două fetițe, au ajuns la Spitalul Județean, intoxicate cu o soluție pentru tratarea scabiei.

Totul a pornit de la faptul că o femeie de 27 de ani s-a spălat pe picioare, cu soluția respectivă. Poliția a deschis dosar penal.

Patru femei, dintre care două fetiţe, s-au intoxicat cu soluție pentru tratarea scabiei

Conform unui comunicat transmis de Poliția Bihor, cele patru persoane au ajuns la Unitatea de Primire a Urgențelor, în jurul orei 2.15, polițiștii fiind sesizați chiar de către medici, cu privire la problemă.

„Din primele investigații efectuate de polițiști, a reieșit că, în seara de 30 ianuarie a.c., o femeie de 27 de ani, din municipiul Oradea, ar fi folosit soluția respectivă, pentru a se spăla pe picioare, în prezența altor trei membri ai familiei, o tânără de 23 de ani și două minore, de 2 și 4 ani.

La un moment dat, cele patru persoane ar fi început să acuze stări de vomă, solicitând prezența unui echipaj medical, care le-a transportat la un spital din Oradea, pentru investigații și îngrijiri medicale”, arată comunicatul.

Citeşte şi: Substanța care poate fi găsită în orice casă și care te omoară în somn. Cum putem preveni

Substanţa cu care s-au intoxicat cele patru orădence, inclusiv două fetiţe de 2 şi 4 ani, se numeşte Diazinol şi este un pesticid interzis din 2007 în Uniunea Europeană, dar care în continuare se vinde în România, pentru uz veterinar.

Diazinol conţine ca substanţă activă diazinonul, un pesticid interzis în UE, prin Decizia Comisiei Europene din 6 iunie 2007, care impunea retragerea de pe piaţă a tuturor produselor fitosanitare care conţin substanţa respectivă, considerată periculoasă pentru sănătatea umană şi mediu.

Se găseşte în farmaciile veterinare şi costă de la 30 de lei, la un flacon de 110 ml. 39.90 costă la una dintre farmaciile online. "Se recomandă pentru prevenirea şi tratamentul scabiei (sarcoptică, psoroptică, chorioptică, demodecică) şi a ectoparazitismului produs de căpuşe, păduchi, purici şi alte insecte la bovine, ovine, caprine şi suine" - este prezentarea produsului.

Citeşte şi: Un bărbat din Iași a otravit fântâna satului, pentru a-și ucide soția

Starea celor patru victime este gravă, spune purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, Lisa Crăiuţ, conform Bihoreanul.

Femeile sunt internate la Secţia de terapie intensivă a spitalului, de pe strada Gheorghe Doja, una dintre ele fiind intubată şi ventilată mecanic.

Cele două fetiţe sunt internate la Secţia de terapie intensivă de pe strada Corneliu Coposu.

Citeşte şi: Cum ne ferim de intoxicația cu monoxid de carbon

"Ambele fetiţe şi pacienta de 24 ani au inhalat vaporii soluţiei. Pacienta de 27 ani s-a şi spălat cu acea soluţie. Micuţele sunt în stare extrem de gravă, fetiţa în vârstă de 2 ani este şi ea intubată şi ventilată mecanic.

Prognosticul medicilor este rezervat, pentru toate cele patru paciente", a declarat Lisa Crăiuţ.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au deschis dosar penal și efectuează cercetări, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te