Patru ani cu Gabriela Firea. Ce a rămas în urmă: un București pe voucher

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 21.11.2020 - 21:06
Pentru oamenii fără adăpost din Capitală au fost înființate, din noiembrie, patru noi centre temporare de noapte și două de zi. Circa 500 din cei 1.000 de oameni care n-au o casă au loc în centrele de stat - Foto: INQUAM PHOTOS
Pentru oamenii fără adăpost din Capitală au fost înființate, din noiembrie, patru noi centre temporare de noapte și două de zi. Circa 500 din cei 1.000 de oameni care n-au o casă au loc în centrele de stat - Foto: INQUAM PHOTOS

De la indemnizații pentru persoanele cu dizabilități, fără accesibilizarea orașului, la vouchere pentru biciclete, în absența pistelor. Aceasta e moștenirea pe care a lăsat-o în urmă Gabriela Firea în Capitală.

SHARE

În 28 octombrie, cu o zi înainte ca Nicușor Dan să depună jurământul ca primar general al Capitalei, Direcția de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) anunța că nu mai are bani să plătească indemnizația adulților cu dizabilități, în valoare de 500 de lei. 

Probabil că acesta a fost ultimul joc de culise al Gabrielei Firea cu indemnizația, pe care a folosit-o politic pentru a doua oară. Prima oară s-a întâmplat în martie, în plină stare de urgență: aceeași Asistență Socială anunța că va suspenda ajutorul, pentru că banii ar trebui să meargă către gestionarea pandemiei de coronavirus.

Atunci, Gabriela Firea spunea că Primăria nu primește fonduri de la Guvernul PNL și că nu mai are bani. Până la urmă, a dat înapoi, pe fondul criticilor. 

Acum însă, a asistat de pe margine la un val de înjurături la adresa lui Nicușor Dan, din partea oamenilor speriați că rămân fără cei 500 de lei.

S-a mulțumit să comenteze pe Facebook că noul primar consideră indemnizația o „pomană“ și că în campania electorală ar fi spus că trebuie anulată. Nicușor Dan însă, a scris în programul său electoral că va păstra acești bani, cu ajutorul primăriilor de sector. 

_____________

Citește episoadele anterioare

 

Cu ce se confruntă Nicușor Dan la Primăria Capitalei: trafic, transport public, termoficare, spitale

Moștenirea Gabrielei Firea: Capitala înghețată. Când vor avea bucureștenii apă caldă la discreție

Moștenirea Gabrielei Firea: București împotmolit

_____________

Raport: Voucherele, „cadouri populiste pentru oricine“ 

„Nu am ce să-mi reproșez, decât că am vrut să fac prea multe dintr-o dată. Voi fi întotdeauna o voce pentru oameni, pentru bucureșteni“, susținea Gabriela Firea, într-un discurs pe Facebook, la o zi după ce a pierdut alegerile locale. 

De-a lungul mandatului, ex-primărița PSD a acordat 34 de tipuri de vouchere – de la vouchere pentru fertilizarea in vitro, la vouchere pentru biciclete, vouchere pentru femei însărcinate, ochelari pentru vârstnici, pentru aparate dentare pentru copii, voucherul pentru rechizite școlare, cu un plafon de venituri de până la 1.900 de lei/membru familie, alte vouchere pentru cetățenii care au împlinit 100 de ani, pentru aniversarea căsătoriei și, cel mai recent, pentru donarea de plasmă (acesta a fost unul dintre cele mai generoase – câte 1.000 de euro/donator). 

DEMAGOGIE Gabriela Firea înmânează repartiții în case sociale în construcție, în timpul campaniei electorale

Valoarea cumulată a acestor vouchere depășește 768 de milioane de lei, bani publici, arată un raport al organizațiilor Active Watch, Optar și CERE, publicat în septembrie. 

Gabriela Firea a prezentat toate aceste tipuri de vouchere ca măsuri sociale, însă, așa cum atrage atenția raportul celor trei organizații neguvenamentale, în lipsa unor criterii sociale pentru beneficiari, acești bani n-au reprezentat altceva decât „cadouri populiste pentru oricine are sau nu are nevoie de ele.

De asemenea, cele mai multe dintre ele nu sunt însoțite de o analiză economică sau a impactului bugetar“. 

„În cei patru ani de mandat, proiectul social cel mai proeminent, intens promovat și în precampania electorală, a fost stimulentul financiar acordat copiilor și persoanelor cu dizabilități din București. În paralel însă, nu există niciun proiect notabil pe care Primăria Municipiului București să-l fi implementat pentru persoanele cu dizabilități.

Printre lucrurile esențiale pe care instituția ar fi fost obligată să le facă, în virtutea legislației în vigoare, ar fi fost accesibilizarea orașului. Aceasta nu a fost o prioritate. 

Mai mult, proiectele nou implementate nu au ținut cont de obligațiile impuse de Normativul de Accesibilizare NP-051 (spre exemplu, nou recepționata Șoseaua de Glucoză are porțiuni de trotuar cu lățimea mult sub minimul legal obligatoriu).

Nici infrastructură medico-socială destinată persoanelor cu dizabilități nu a fost realizată pe parcursul celor patru ani de mandat, în ciuda promisiunilor electorale din 2016“, arată raportul citat.

În septembrie 2020, 52.238 de adulți cu dizabilități primeau ajutorul de 500 de lei pe lună, dat însă nediferențiat în funcție de gradul de handicap.

Din 2017 până în septembrie 2020, din bugetul Primăriei s-au plătit aproape 780 de milioane de lei pentru acest stimulent, conform datelor Direcției de Asistență Socială. 

Alte măsuri, precum plata chiriei pentru victimele violenței domestice, n-au avut mare impact, fiind ajutate doar patru femei.

De altfel, Gabriela Firea a sistat, anul trecut, ajutorul financiar pentru singurul adăpost deschis nonstop pentru victimele violenței domestice, care aparținea Asociației Anais, deschizând abia în această iarnă un adăpost. În septembrie, în plină campanie electorală, l-a inaugurat pe al doilea, care însă nu are autorizație de funcționare.  

La stadiul de proiecte au rămas și: înființarea Rețelei Metropolitane de Asistență pentru Seniori – din martie 2018, care prevedea înființarea a șase noi cămine pentru persoane vârstnice; înființarea băncii de alimente, a unei cantine sociale și a unui centru de asistență pentru mamă și copil și reintegrare socio-profesională - din august 2018; „Șansă la integrare socială pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului“ – prin care tinerii ar fi urmat să primească locuri de muncă în cadrul companiilor municipale – august 2018. 

Nici pentru persoanele cele mai vulnerabile – oamenii fără adăpost – Gabriela Firea nu a făcut mare lucru: a finanțat adăpostul de noapte Odesa, adăpostul organizației Carusel, și l-a păstrat pe perioada stării de urgență, cazând acolo oameni ai străzii.

_____________

Citește episoadele anterioare

 

Cu ce se confruntă Nicușor Dan la Primăria Capitalei: trafic, transport public, termoficare, spitale

Moștenirea Gabrielei Firea: Capitala înghețată. Când vor avea bucureștenii apă caldă la discreție

Moștenirea Gabrielei Firea: București împotmolit

_____________

Doar în perioada stării de urgență, oamenii vulnerabili fost adăpostiți în pensiuni și hoteluri, arată raportul citat. Nu a fost construit niciun nou centru, singurul funcțional gestionat de PMB fiind adăpostul de noapte „Sf. Ioan“, cu 450 de locuri (numărul oamenilor fără adăpost din Capitală este estimat de Asistența Socială la 1.000). 

Repartiții în case sociale neconstruite 

Cu o lună înainte de alegeri, Gabriela Firea s-a lăudat, pe Facebook, că se lucrează la opt blocuri cu 600 de apartamente, care vor avea destinație finală de locuințe sociale.

Numai la unul din aceste blocuri a început efectiv construcția, dar Gabriela Firea a postat, pe pagina ei de Facebook, imagini cu oameni cărora le înmâna repartiții. 

În timpul mandatului ei, „nu a existat nicio hotărâre de Consiliu General care să vizeze alocarea de locuințe sociale de către Primăria Municipiului București.

Mai mult, în ultimii doi ani, nu a fost transmis niciun apartament în gestiune de la Primăria Municipiului București înspre primăriile de sector, pentru a alimenta stocul de locuințe sociale de la nivelul sectoarelor.

Tema locuirii sociale a fost complet abandonată de actuala majoritate a Consiliului General și de primarul general, aceștia fiind în schimb preocupați de achiziția de locuințe pentru medici, o categorie socio-profesională care nu se află într-o situație de risc socio-economic“, arată raportul ONG-urilor. 

Cele mai recente date publice de pe site-ul Primăriei Capitalei arată că, în februarie 2020, erau peste 6.000 de cereri înregistrate pentru o locuință socială, asta doar la Primăria Capitalei și la
Primăria Sectorului 6, fiind o singură locuință vacantă. Celelalte cinci primării de sector nu trimiseseră situația. 

Voucherele pentru nou-născuți i-au făcut pe români să-și ia buletin de București 

Consilierii generali Ana Ciceală (USR) și Cătălin Deaconescu (PNL) au făcut parte, în mandatul 2016-2020, din Comisia de Sănătate și Protecție Socială, care ar fi trebuit să avizeze proiectele „sociale“ ale Gabrielei Firea. 

Așa cum a recunoscut chiar fosta primăriță, pe Facebook, „tot ceea ce am realizat în acești patru ani s-a bazat pe o majoritate realizată de consilierii generali PSD și ALDE“, cu alte cuvinte, consilierii PSD-ALDE au fost cei care i-au trecut proiectele fără acoperire. 

„De multe ori, și în Comisia de Sănătate și Protecție Socială, unde discutam și despre aceste vouchere, am cerut explicit să mi se spună care este impactul estimat, în ce fel vor fi ajutați efectiv oamenii și am primit răspunsuri de tipul «vom vedea», «încercăm și vom măsura apoi eficacitatea». Dar nu s-a mai măsurat eficacitatea“, a explicat Ana Ciceală. 

_____________

Citește episoadele anterioare

 

Cu ce se confruntă Nicușor Dan la Primăria Capitalei: trafic, transport public, termoficare, spitale

Moștenirea Gabrielei Firea: Capitala înghețată. Când vor avea bucureștenii apă caldă la discreție

Moștenirea Gabrielei Firea: București împotmolit

_____________

SCHIMBARE Consilierii generali Ana Ciceală (sus) și Cătălin Deaconescu (jos) pledează pentru reluarea colaborării Primăriei cu ONG-urile pentru a ajuta victimele violenței și oamenii fără adăpost - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin/Octav Ganea

Consiliera USR a dat ca exemplu stimulentul pentru nou-născuți, de 2.500 de lei: „Este plătit oricărei familii, indiferent de venituri. Măsurile sociale ar trebui să fie țintite, să se adreseze celor care au nevoie de acest tip de ajutor - și anume – familiilor cu venituri mici.

Viziunea pe care eu și colegii mei o avem este că acest tip de ajutoare trebuie să ajungă la oamenii care chiar au nevoie, mai ales că au fost sume mari din bugetul total. Apoi, trebuie să facem un audit să vedem dacă măsura și-a atins obiectivul“, a atras atenția Ana Ciceală, care estimează că între 10 și 15 la sută din bugetul Capitalei a mers către vouchere și indemnizații. 

Mai mult, aceste vouchere au produs un alt fenomen, nu au încurajat natalitatea, și anume că „mulți cetățeni români cu domiciliul în afara Bucureștiului și-au mutat domiciliul în Capitală special pentru a încasa acest sprijin.

Comparați creșterile de stabilire de domiciliu din 2017 până în 2019, față de perioada anterioară, 2014-2017, și o să vedeți o creștere de 20 la sută; celor de la Evidența Populației (acești oameni, n.r.) le-au spus că pentru acest sprijin (și-au făcut domiciliul, n.r.)“, a atras atenția Cătălin Deaconescu. În total, din 2017 până în septembrie 2020, s-au plătit peste 140 de milioane de lei pentru acest stimulent, conform datelor DGASMB.

O altă măsură eșuată a Gabrielei Firea este cea privind ajutorul pentru rechizite: familiile urmau să vină cu deconturile la Primărie și să primească banii – „o familie cu venituri modeste, cu patru-cinci copii, de unde să cheltuiască 2.000-2.500 de lei pe rechizite, ca apoi să vină să deconteze?“, s-a întrebat consilierul general PNL. 

Vor fi și vouchere păstrate? 

Cei doi consilieri generali au explicat că este nevoie de măsurarea impactului tuturor măsurilor luate în mandatul Firea și, abia apoi, hotărât și ce ajutoare vor fi păstrate. Mai ales pentru că, „în patru ani, s-au cheltuit cinci bugete“, cum a arătat Cătălin Deaconescu. 

Pe partea de stimulente pentru persoanele cu dizabilități, „unde într-adevăr este bugetul cel mai mare, o măsură de tipul acesta trebuie să fie luată în paralel cu alte investiții de infrastructură, care nu au fost luate; noi nu vom renunța la stimulentul acesta până nu vom da în folosință alte facilități pentru persoanele cu dizabilități“, a arătat Ana Ciceală. 

Cătălin Deaconescu propune ca acest ajutor să fie acordat diferențiat, în funcție de gradul de handicap, iar cei care au o dizabilitate ușoară să fie ajutați să se încadreze pe piața muncii.

„Cu banii cheltuiți în cei trei ani de când funcționează sprijinul acesta, se putea face accesibilizarea orașului, ca oamenii să poată circula, să nu fie țintuiți în casele lor“, a arătat consilierul general, estimând că în Capitală este un grad redus de accesibilizare. 

_____________

Citește episoadele anterioare

 

Cu ce se confruntă Nicușor Dan la Primăria Capitalei: trafic, transport public, termoficare, spitale

Moștenirea Gabrielei Firea: Capitala înghețată. Când vor avea bucureștenii apă caldă la discreție

Moștenirea Gabrielei Firea: București împotmolit

_____________

Primarul Nicușor Dan a anunțat că va continua să plătească indemnizația de 500 de lei oamenilor cu dizabilități - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Totodată, liberalul a apreciat că „va trebui să regândim mai multe măsuri anunțate pompieristic de doamna Firea. De exemplu, în 2017 – construcția unei clinici pentru bolnavii de cancer, unde să se facă terapie cu protoni.

Administrația trebuia să producă un studiu de fezabilitate până în 2018 și clinica să fie gata până în 2020, însă nu s-a mai auzit nimic de ea (valoarea proiectului era de 200 milioane de euro, n.r.).

Acestea sunt proiecte fanstamagorice pe care administrația Firea le-a promovat; trebuie luate la mână, analizate în ce măsură ne permitem să mergem mai departe cu ele, iar, dacă nu, anulate, pentru a nu mai produce pierderi. Sunt multe astfel de situații, cu bani alocați pe studii de fazabilitate sau studii clinice“. 

Și Ana Ciceală a arătat că „trebuie încurajate formele de ajutor social care sunt folositoare; banii virați direct în cont nu sunt cea mai bună formă de ajutor social, o masă caldă e o formă de ajutor utilă, un loc în care oamenii fără adăpost să doarmă în condiții civilizate, să construim locuințe sociale.

Eu aș evita dublarea unor ajutoare care sunt luate la nivel național; Primăria trebuie să aibă grijă de persoanele vulnerabile, nu să facă ce fac și instituțiile naționale“. 

_____________

Citește episoadele anterioare

 

Cu ce se confruntă Nicușor Dan la Primăria Capitalei: trafic, transport public, termoficare, spitale

Moștenirea Gabrielei Firea: Capitala înghețată. Când vor avea bucureștenii apă caldă la discreție

Moștenirea Gabrielei Firea: București împotmolit

_____________

Pentru a rezolva situația locuințelor sociale, Ana Ciceală a propus realizarea inventarului locuințelor de la Administrația Fondului Imobiliar, care „până acum a fost ținut la secret“, iar Cătălin Deaconescu a explicat că ar fi nevoie de regândirea programului de locuințe sociale, pentru a nu enclaviza oamenii vulnerabili. „Poate transformat într-un program de sprijin pentru plata chiriei pentru cei aflați temporar în nevoie“, a adăugat el. 

Când vine vorba despre adăposturi pentru victimele violenței, cei doi consilieri generali pledează pentru reluarea colaborării cu ONG-urile cu expertiză în domeniu, la fel și pentru ajutarea oamenilor fără adăpost. 

În programul său electoral, Nicușor Dan a promis locuințe sociale – achiziție sau construcție, programe de tipul „ a doua șansă“ pentru copiii vulnerabili, o bancă de alimente, accesibilizarea transportului public, centre de respiro și adăposturi pentru victime, în acord cu recomandările europene. 

În a doua săptămână de mandat, a anunțat înființarea a patru centre temporare de noapte pentru oamenii fără adăpost și două centre de zi, după ce ONG-urile au atras atenția asupra situației, în contextul pandemiei și venirii iernii. 

În total, doar jumătate din oamenii estimați că locuiesc pe stradă ar avea un loc în centre. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te