Un oficial ONU critică Guvernul pentru lipsa unei strategii HIV/SIDA: Este nevoie de voință politică

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 30.01.2019 - 22:08
Profesorul Kazatchkine, în vizită la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș

Profesorul Michel Kazatchkine, din cadrul Programului HIV/SIDA al Organizației Națiunilor Unite, a criticat Guvernul României pentru lipsa unei strategii naționale în domeniul HIV/SIDA, dar și nealocarea fondurilor pentru a susține o astfel de strategie.

SHARE

Profesorul Kazatchkine este consilier special pentru programul UNAIDS al Organizației Națiunilor Unite pentru Europa de Est și Asia Centrală. El se află în România săptămâna aceasta, când monitorizează progresele pe care România le-a făcut în domeniul HIV/SIDA, de la ultima vizită din 2013. Vizita profesorului Kazatchkine se va încheia cu un raport, care însă nu este public.

În cadrul monitorizării, profesorul a discutat cu oficiali ai Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății, inclusiv cu secretarul de stat Cristian Grasu, din cadrul MS, dar și cu directorul Agenției Naționale Antidrog, precum și cu reprezentanți ai Primăriei Capitalei, inclusiv cu viceprimarul Aurelian Bădulescu. Michel Kazatchkine a discutat și cu ONG-urile care luptă pentru drepturile persoanelor cu HIV/SIDA, LGBT și sănătatea reproducerii. Ca exemple de bune practici, a lăudat programele organizațiilor neguvernamentale ARAS (ei au inițiat programele de schimb de seringi, n.r.) și Carusel (care este implicat în programele de schimb de seringi, dar care a și deschis, din nou, un adăpost de noapte pentru oamenii străzii).

Citiți mai jos un scurt fragment din interviul cu profesorul Michel Kazatchkine, acordat miercuri revistei Newsweek. 

Profesorul Kazatchkine cu activistul Marian Ursan, de la Carusel, la adăpostul de noapte temporar din București. SURSA FOTO: Staff Michel Kazatchkine 
 

Newsweek România: Ce măsuri legale recomandați autorităților române să adopte pentru a ține sub control epidemia de HIV/SIDA?

Prof. Michel Kazatchkine: Nu am legitimitatea de a face recomandări Guvernului României, dar cred că în cadrul discuțiilor, am atins zonele de îngrijorare: (1) lipsa unui buget pentru menținerea sub control a epidemiei HIV/SIDA, a tuberculozei și hepatitei, (2) adoptarea, bugetarea și implementarea strategiei naționale pentru HIV/SIDA, subcontractarea și finanțarea societății civile, care face o treabă foarte bună și care poate ajunge la grupurile vulnerabile mai ușor decât sectorul guvernamental, (4) procurarea medicamentelor și abilitatea de a oferi la prețuri bune (ex. programele de metadonă, n.red.), (5) lipsa unei strategii comprehensive pentru harm reduction (reducerea riscurilor produse de consumul de droguri la nivel individual, comunitar și social, n.r.). Este nevoie de o voință politică fermă care să țină sub control epidemia, pentru că o țară membră UE ar trebui să poată ține sub control cazurile nou apărute (150 de cazuri noi pe an în rândul consumatorilor de droguri și peste 700 de cazuri noi pe an în total de infectare cu HIV/SIDA, n.r.).

Newsweek România: Unde este România în UE, în ceea ce privește situația cazurilor de HIV/SIDA și tuberculoză?

Prof. Michel Kazatchkine: România este țara unde persoanele infectate sunt diagnosticate cel mai târziu și este țara cu cea mai mare povară în cazurile de tuberculoză, așa că e multă treabă de făcut (România este ţara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri noi de tuberculoză înregistrate, incidenţa fiind de 6,5 ori mai mare ca în UE, potrivit stastisticilor din 2018,n.r.). 

Profesorul Kazatchkine cu secretarul de stat în Ministerul Sănătății Cristian Grasu și echipa sa de la minister. FOTO SURSA: Staff Michel Kazantchkine

 

România are circa 18.000 de persoane cu HIV/SIDA și este pe primul loc în Uniunea Europeană la diagnosticarea tardivă a cazurilor de infectare cu HIV (rata de diagnosticare pentru anul 2016 era de 61 la sută în România, față de 48 la sută - media europeană). România nu a mai avut o strategie națională pentru HIV/SIDA din 2007.  

De asemenea, în România sunt peste 700 de noi cazuri diagnosticate pe an și este țara cu cel mai mare număr de cazuri HIV nou diagnosticate la tineri (15-24 de ani), potrivit draftului Planului Național Strategic pentru supravegherea și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2019-2021, disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății.

Citiți draftul de strategie, elaborat de Ministerul Sănătății, aici.

Între ianuarie 2015 și decembrie 2018, România a alocat 227 milioane de euro prin Programul național de prevenire, supraveghere și control al bolnavilor cu HIV/SIDA, potrivit Ministerului Sănătății. 

Citiți pe Newsweek.ro zilele următoare interviul complet cu profesorul Kazatchkine.

La întâlnirea cu organizațiile neguvernamentale. Lângă profesor, sunt Florin Buhuceanu, de la ACCEPT și Adina Manea, de la Tineri pentru tineri. FOTO SURSA: Staff Michel Kazantchkine

 

Încălțăminte la adăpostul de noapte Odesa, al organizației Carusel. Profesorul a fost impresionat că oamenii străzii primesc încălțăminte gratuită. Mi-a arătat fotografia în timpul interviului pe care mi l-a acordat astăzi. FOTO SURSA: Staff Michel Kazantchkine

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te