Peste un milion de români locuiesc în Italia, iar o parte dintre ei au ajuns la pensie sau se apropie. În unele situații, dosarele de pensie sunt dificil de completat deoarece pensionarii au muncit și în România.
Citește și: Cum a ajuns un pensionar să ridice 10 pensie medii, în fiecare lună, pentru care nu a muncit o zi?
Pentru fiecare perioadă se fac calcule diferențiat pe baza legii în vigoare la momentul depunerii dosarelor la casele de pensii.
Dacă stagiile sunt mai mari într-o țară, românii au posibilitatea de a primi mai mulți bani.
Ministrul Muncii anunță că pensia va ajunge mai repede la sute de mii de români. „Contractul semnat”
Din această cauză este foarte important ca documentele să fie păstrate foarte bine deoarece în unele cazuri o singură lună poate face diferența la pensionare.
La calcularea pensiei comunitare se ține cont de toate perioadele lucrate în alte țări UE, ca și cum ai fi lucrat tot timpul în acea țară. Doar așa ai putea avea dreptul la o pensie (principiul cumulării perioadelor de contribuție).
În cadrul unei întâlniri care a avut loc între ministrul Muncii și Solidarității Sociale și ambasadorul Italiei s-au stabilit noi pârghii pentru ca persoanele care au muncit în ambele țări să poată beneficia de banii cuveniți.
S-a avut în vedere actualizarea și extinderea acordurilor bilaterale în domeniile muncii, familiei și tineretului, protejarea lucrătorilor români din Italia, cât și reducerea perioadei de timp necesare pentru procesarea dosarelor de pensie comunitară pentru românii din Italia.
Citeşte şi: Va exista un singur ajutor la pensie în 2025, de 1.000 lei. Ce pensie au pensionarii care îl primesc
„Prin acest eveniment comun ne dorim să contribuim la creșterea competențelor pentru angajați. Formarea profesională trebuie să fie continuă și permanent corelată cu nevoile reale ale pieței muncii”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu care a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Italiei la București, E.S. Alfredo Durante Mangoni.
Foto: Facebook/Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale
Citește și: S-au găsit bani pentru creșterea pensiilor speciale cu 2.000 lei. Cele contributive scad cu 300 lei
Foarte important de precizat este faptul că dacă ei trăiesc în diaspora și iau pensie, atunci sunt obligați săcompleteze un document numit certificat de viață.
Certificatul de viață trebuie semnat în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt, spune Casa de Pensii care avertizează că cine nu completează documentul rămâne fără pensie.
„În situația în care nu prezentați certificatul de viață în termenul indicat, plata drepturilor d-voastră de pensie va fi suspendată, începând cu luna următoare expirării termenelor prevăzute mai sus (de 31 martie, respectiv 30 septembrie a fiecărui an”, spune Casa de Pensii.
Unii români au pensie mică
Newsweek a scris și a prezentat exemple potrivit cărora nu toate pensiile cresc în România la recalcularea care a avut loc la 1 septembrie 2024.
Un pensionar a avut un șoc să afle că pensia lui nu va crește la recalculare. Pensionarul are, azi, 1930 de lei pensie. Are un punctaj mediue anual de 0,95, iar punct de pensie este de 2.054 de lei.
El a muncit 27 de ani în România, o perioadă considerată mică de către Ministerul Muncii. Astfel, el nu va primi decât un număr infim de puncte bonus, care se acordă pensionarilor ce au depășit 25 de ani munciți.
Citește și: Un pensionar cu 35 ani munciți va avea o pensie de două ori mai mare la recalculare. Cum se explică?
Pensionarul a muncit și 7 ani în Italia. El trebuie să știe că între România și Italia există acorduri pentru ca pensia comunitară să fie recunosuctă în ambele state.
Newsweek vă prezintă câteva amănunte despre pensia din Italia, unde trăiesc 1.000.000 de români.
Citeşte şi: Speranță pentru creștere de salariu și pensie. Ordonața trenuleț, aviz nefavorabil. Ce urmează?
În Italia se iese la pensie la 67 de ani, dacă ai muncit minim 20 de ani. Pensionarul trebuie să fi cotizat atât de mult încât să fi ajuns la o pensie de 530 de euro. Altfel, el e obligat să mai muncească
Cine nu a ajuns la acest nivel va continua să lucreze până la 71 de ani.
Cum poți cere pensie dacă ai muncit în UE?
· persoanele interesate pot solicita obţinerea drepturilor de pensie potrivit legislaţiilor în vigoare ale statelor membre în care au desfăşurat activităţi profesionale; vârstele de pensionare sunt, de regulă, diferite de la un stat la altul. Pe cale de consecinţă, fiecare stat va stabili pensia la data îndeplinirii condiţiilor potrivit legislaţiei proprii;
Citește și: Casa de Pensii, veste rea. „Sistemul nu merge”. Care pensionari iau mai puțini bani în februarie?
· drepturile de pensie se acordă potrivit principiului pro rata temporis, proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat. Fiecare stat va acorda câte o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislaţii, potrivit Casei de Pensii.