METEO Când se vor încălzi în sfârşit caloriferele? Afară şi în case se face tot mai frig

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.10.2024 - 12:41
METEO Când se vor încălzi în sfârşit caloriferele? Afară şi în case se face tot mai frig - Foto: Florin Budescu
METEO Când se vor încălzi în sfârşit caloriferele? Afară şi în case se face tot mai frig - Foto: Florin Budescu

METEO Când se vor încălzi în sfârşit caloriferele? Afară şi în case se face tot mai frig. Afară se face tot mai frig şi în timpul nopţii locatarii din blocurile care sunt pe termoficare centralizată stau în case reci.

SHARE

METEO Când se vor încălzi în sfârşit caloriferele? Afară şi în case se face tot mai frig. Afară se face tot mai frig şi în timpul nopţii locatarii din blocurile care sunt pe termoficare centralizată stau în case reci. Tot mai reci.

Motivul este simplu: aşa este legea. Aceasta permite ca, chiar dacă noaptea temperatura scade mult, autoritatea locală să nu pornească termoficarea.

METEO Când se vor încălzi în sfârşit caloriferele? Afară şi în case se face tot mai frig

Conform legii, operatorii de termoficare (regii sau societăţi comerciale locale) sunt obligaţi să livreze apa de termoficare în calorifere în anumite condidţii clar stabilite.

Astfel, căldura este pornită după trei zile consecutive de temperatură medie sub 10 grade Celsius, între orele 18.00 şi 6.00 dimineaţa.

La fel, căldura se opreşte atunci când temperatura medie, între orele 18.00 - 6.00, creşte peste 10 grade Celsius, trei zile succesive.

Citeşte şi: METEO Ce temperatură trebuie să fie afară, ca să primească românii căldură în calorifere?

Până acum, nu a fost cazul. Pe undeva, legea este ticluită în aşa fel încât, chiar dacă frigul de peste noapte a răcit bine de tot blocurile şi căldura de peste zi nu a ajuns în ele, să nu se dea drumul la termoficare.

Iar blocurile ranforsate termic cu poliester au o caracteristică: ţin şi căldura, când se înfierbântă, vara, şi frigul, când se răcesc, iarna.

Astăzi de exemplu în Bucureşti, conform aplicaţiei de Android Meteo XXL, care foloseşte datele ANM, la ora 18.00 vor fi 20 de grade, iar minima noţii va fi, la 6 dimineaţa, de 10 grade. Media este de 15 grade.

Citeşte şi: 600 de lei factura la căldură pentru 3.500.000 români iarna aceasta. Cu ce se încălzesc?

Mâine, maxima serii va scădea la 16 grade, dar minima va fi de 9 grade, la ora 6.00. 12,5 grade media nopţii. Tot nu e bine. Lucrurile se schimbă în noaptea de joi spre vineri, dacă prognoza meteo se va adeveri.

Joi seară, vor fi 13 grade, iar la 6 dimineaţa 4 grade, deci o medie de 8,5 grade. Vineri spre sâmbătă, media nopţii va fi de 7,5 grade, iar sâmbătă spre duminică 7 grade, deci tot mai frig şi în sfârşit condiţiile legale vor fi îndeplinite: duminică probabil că vom avea căldură în Capitală.

Oricine din ţară poate să facă aceste calcule, pentru localitatea sa cu sistem de termoficare centralizat şi va afla când vine căldura.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te