Medicii ies din nou în stradă. Vor salarii mai mari cu 25%. Unde își vor cere drepturile

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.02.2024 - 11:39
Medicii ies din nou în stradă Foto: Facebook/ Federaţia Sanitas

Sindicaliștii din sănătate ies, din nou, în stradă. Angajați din toată țara vor picheta în fața Ministerului Finanțelor și a Camerei Deputaților. Ei solicită ”o creștere reală a veniturilor salariale”.

SHARE

Sute de angajați din sănătate ies din nou în stradă. Sindicaliștii cer creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate cu cel puţin 25% pentru anul 2024.

Protestele în stradă vor continua în fiecare săptămână, culminând cu mitingul naţional al angajaţilor din sănătate, care va avea loc în Piaţa Victoriei de Ziua naţională a personalului medical (luni, 11 martie).

Medicii ies, din nou, în stradă. Protestează în fața Ministerului Finanțelor și Camerei Deputaților

Sindicaliștii din Federația Solidaritatea Sanitară au anunțat că vor protesta, joi, în fața Ministerului Finanțelor și a Camerei Deputaților.

Oamenii cer o „creștere reală a veniturilor salariale și nu doar a veniturilor din salariile de bază, aşa cum arată la acest moment oferta guvernului".

Citește și: Noi proteste în sănătate. Medicii acuză guvernul de lipsă de onestitate

„Legitimitatea revendicărilor noastre este conformă cu aşteptările angajaţilor şi este confirmată inclusiv de datele publicate de INS (pentru luna decembrie 2023): câştigul salarial mediu pe economie - 5.079 lei, câştigul salarial mediu în Sănătate şi Asistenţă Socială - 4.669 lei. (...)

În această perioadă, în care protestele noastre continuă, angajaţii din sănătate încep să descopere şi adevărata valoare a creşterilor salariale, acum fiind vizibil, pe fluturaşi, efectul creşterii salariilor de bază cu 5%, acordate începând cu 1 ianuarie 2024.

Spre exemplu, pentru angajaţii din secţiile cu condiţiile cele mai grele de muncă, cum ar fi UPU, ATI, Bloc operator, valoarea creşterii veniturilor salariale începând cu 1 ianuarie 2024 este situată între 2% şi 2,5%", au transmis cei de la Federaţia "Solidaritatea Sanitară".

Mai mult decât atât, aceștia susțin că „refuzul Guvernului de a-şi îndeplini obligaţiile legale", prin nerespectarea termenului de 10 zile până la care trebuia să publice pe site-ul propriu Notificarea FSSR privind intenţia de declanşare a grevei, arată "frica" de a negocia doar cu reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară".

Sindicaliștii cer creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate cu cel puţin 25% pentru anul 2024, acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată, potrivit Agerpres.

Citește și: Noi proteste în Sănătate. Sute de medici amenință cu greva generală. Au fost chemați la discuții

Alte cereri se referă la adoptarea proiectului de lege a salarizării (Anexa pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii în forma stabilită cu partenerii sociali şi aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariul minim pe economie aflat în plată, finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor şi anexelor conform obligaţiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025, incluzând transpunerea şi aplicarea Anexei nr. 13, adoptarea măsurilor de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializaţi în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te