INS susține triumfal că mor mai puțini nou-născuți. Dar realitatea din județe e mult mai cruntă

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 12.02.2019 - 18:37
Harta mortalității infantile. Sursa: Salvați Copiii
Harta mortalității infantile. Sursa: Salvați Copiii

Deși Institutul Național de Statistică a anunțat că rata mortalității infantile este la cea mai mică valoare după 1990, sunt județe unde rata deceselor la nou-născuți rămâne de două ori mai mare decât media națională, atrage atenția organizația Salvați Copiii.

SHARE

Marți, Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că rata mortalității infantile a scăzut la 6,7 la mia de copii născuți vii, față de 7,5 la mie, cât era rata deceselor în 2015. INS a mai susținut și că, în decembrie 2018, s-au născut 14.819 copii, cu 174 mai puţini decât în noiembrie 2018 şi cu 1.045 mai puţini faţă de aceeaşi lună din 2017.

Dacă, în București, rata mortalității infantile este de 4,6 la mie, sunt județe unde numărul copiilor morți în primul an de viață este chiar și de trei ori mai mare: Botoșani – 12,2 la mie, Călărași – 11,5 la mie și Sălaj – 10,9 la mie.

Cauzele deceselor după naștere sunt: bolile aparatului respirator, malformațiile congenitale, malnutriția și prematuritatea (o treime din decese), potrivit unei analize publicate în 2016 de Institutul Național de Sănătate Publică

„România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: doar aproximativ 300 de locuri sunt asigurate în terapia intensivă neonatală, deși necesarul este de 600 de locuri (30 de locuri la un milion de locuitori), așadar o acoperire de doar 50% din nevoi. Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România - 13% dintre maternitățile de nivel I nu au nici un incubator standard pentru nou-născuții prematur, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii”, atrage atenția Salvați Copiii. Despre clasificarea maternităților citiți aici

În 1990, se înregistrau 8.471 de decese ale copiilor sub un an, față de 1.364 de decese în 2017. Rata medie a mortalității infantile în Uniunea Europeană este de 3,6 la mie. 

Sorina Pintea anunță din vara anului trecut că o să cumpere incubatoare 

Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează din 2007.  În vara anului trecut, ministra Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că ministerul va cumpăra 1.000 de incubatoare pentru maternitățile din România. Valoarea contractului de achiziție se ridică la 262, 5 milioane de lei, potrivit Programului Anual al Achizițiilor Publice pe anul 2018. Într-un răspuns pentru Newsweek România, din ianuarie 2019, Ministerul Sănătății a precizat doar că „achiziția incubatoarelor va fi finanțată de la bugetul de stat sau din veniturile proprii ale Ministerului Sănătății”.  

Pe de altă parte, în ultimii șapte ani, Salvați Copiii a dotat 88 de maternități și secții de nou-născuți cu 515 echipamente medicale moderne, în valoare de 4 milioane de euro. 

Guvernul a anunțat că, pentru 2019, vrea să majoreze bugetul Ministerului Sănătății cu 6 miliarde de lei. Totuși, în documentul proiectului de buget de pe site-ul Camerei Deputaților, pentru Ministerul Sănătății este trecută suma de 11,5 miliarde de lei, față de 9,5 miliarde de lei, bugetul MS în 2018. Puteți citi aici proiectul de buget pentru Ministerul Sănătății pentru anul 2019. 

În document, se precizează că vor fi luate măsuri pentru „îmbunătățirea stării de sănătate și nutriție a femeii și copilului, inclusiv pentru grupuri dezavantajate și vulnerabile – intervenții pentru prevenirea malnutriției, obezității, a deceselor neonatale prin creșterea accesului la îngrijiri adecvate; servicii de planificare familială; creșterea capacității de screening neonatal pentru depistarea malformațiilor congenitale, risc genetic, erorilor înnăscute de metabolism, deficiențelor senzoriale și fibrozei chistice”. Nu se precizează nimic despre achiziționarea incubatoarelor. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te