Informații care nu trebuie publicate la profilul tău de FB ori Instagram. Hackerii te lasă fără bani

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.05.2024 - 17:02
Informații pe care nu trebuie să le publici la profilul tău de pe FB. Hackerii te vor lăsa fără bani - Foto: Pexels
Informații pe care nu trebuie să le publici la profilul tău de pe FB. Hackerii te vor lăsa fără bani - Foto: Pexels

Informațiile pe care să nu le publici la profilul tău de pe FB, dar și de pe alte rețele de Internet. Escrocii se pot folosi de informațiile de la profilul tău pentru a crea o poveste și pentru a te stoarce de bani

SHARE

Înșelăciunile în domeniul virtual au evoluat considerabil în ultimii ani, mai ales că escrocii și hackerii au început să încorporeze noi tehnologii în escrocheriile lor. 

Citește și: Cuvântul pe care să nu-l mai spui niciodată la telefon. Ce pățești dacă răspunzi în acest fel?

În prezent, escrocheriile telefonice sunt mult mai avansate decât oricând și este relevant pentru agenții de call center și pentru organizații să înțeleagă modul în care acestea funcționează.

Vom trece în revistă toate detaliile pentru a vă ajuta să înțelegeți cum funcționează escrocheriile telefonice și ce puteți face pentru a vă proteja afacerea.

Citește și: O nouă metodă de înşelăciune face victime. Cum acționează escrocii

Anatomia unei escrocherii telefonice

Escrocheriile telefonice sunt, în general, elaborate și sunt, de obicei, dispuse în mai multe etape cheie, fiecare dintre ele fiind concepută pentru a manipula și înșela ținta pentru a se conforma solicitărilor escrocului. Înțelegerea acestor etape poate ajuta la identificarea și prevenirea unor astfel de escrocherii.

Pregătirea

Escrocii încep prin a aduna informații despre țintele lor. Acest lucru poate implica colectarea de date din social media, mai ales cele de la profilul următoarei victime: ce mașini îi plac, în ce vacanțe visează să meargă, ce meserie și-ar dori, chiar și ce tip de femeie/bărbat îi plac. Escrocii mia pot lua informații din registrele publice sau din încălcări anterioare ale datelor. Cu cât știu mai multe despre ținta lor, cu atât pot fi mai convingători.

2. Contactul inițial

Escrocheria începe cu un apel telefonic. Escrocii folosesc adesea falsificarea identificatorului de apelant pentru a face să pară că sună de la un număr legitim sau familiar. 

Această tehnică crește probabilitatea ca ținta să răspundă la apel și să aibă încredere în apelant.

3. Construirea credibilității

Odată ce se răspunde la apel, escrocul lucrează pentru a construi credibilitatea. Acesta se poate da drept reprezentant al unei organizații bine cunoscute și se poate folosi de informațiile pe care le-a adunat din profilul de pe FB de exemplu, pentru a părea convingător. Scopul este de a stabili încrederea și autoritatea.

4. Prezentarea unei oportunități

Escrocul prezintă apoi o problemă care necesită o atenție imediată (cum ar fi impozitele neplătite sau un cont bancar compromis) sau o oportunitate atrăgătoare (cum ar fi câștigarea unei loterii sau o ofertă specială de investiții). Acest lucru creează urgență sau emoție, întunecând judecata țintei.

5. Cere o acțiune

Acum, acesta este momentul în care escrocheria intră cu adevărat în mișcare. Escrocul îi va cere țintei să întreprindă o acțiune specifică, fie că este vorba de a-i cere detalii personale sau informații bancare. 

6. Tactici de presiune

După cum vă puteți aștepta, majoritatea oamenilor au tendința de a rezista. Oamenii devin suspicioși și aleg să nu furnizeze informațiile pe care escrocii le cer. Pentru a fi convingători,, escrocii folosesc adesea tactici de presiune ridicată. 

Ei ar putea amenința cu acțiuni în justiție, sancțiuni financiare sau alte consecințe negative. Alternativ, ei pot crea un sentiment de urgență sau de penurie în jurul unei oportunități pentru a grăbi ținta să acționeze fără să se gândească.

Cum procedezi?

Nu intra în panciă este primul sfat. Nu acționa din impuls dacă ți se cer bani sau date personale. Verifică argumentele celui de la capătul firului. NU abuza de informații personale la profilurile tale de pe rețelele de scocializare. Încearcă să fii moderat atunci când publici fotografii cu tine. Escrocii sunt atenți la orice detaliu și pot profita construind o poveste din care să te stoarcă de bani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te