„ÎNDRĂZNEȘTE SĂ CREZI“ - PSD i-a lăsat fără bani pe oamenii cu dizabilități

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 07.06.2019 - 09:14

Guvernul Dăncilă, social-democrat din vorbe, a lovit într-una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale din România: oamenii cu dizabilități.

SHARE

Însoțitorii celor circa 300.000 de persoane încadrate cu handicap grav se pot trezi oricând fără bani, după ce coaliția PSD-ALDE a decis ca primăriile să suporte din taxele colectate la nivel local plata salariilor pentru asistenții personali.

Până la sfârșitul lunii mai, circa 300 de oameni din 12 județe, asistenți personali pentru copiii lor sau alte rude, s-au plâns că au fost amenințați cu desfacerea contractelor de muncă, pe motiv că primarii nu au de unde să plătească cei aproximativ 1.200 de lei pe lună pentru un asistent personal.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a declarat surprins de situație, reacționând la un caz din Botești, județul Vaslui, unde o mamă, asistentă personală pentru copilul ei, a fost notificată de Primărie că i se desface contractul de muncă: „Nu înțeleg care a fost rațiunea domnului primar.

Eu știu doar atât: că legea bugetului de stat prevede suma pentru plata acestor însoțitori“. Contactat în mod repetat de reporterul Newsweek România pe parcursul săptămânii, ministrul Budăi a refuzat să răspundă la telefon.

„S-au spălat cu toții pe mâini de această problemă. Banii aceștia, cei 1.200 de lei pe lună, sunt bani de supraviețuire“, a acuzat Mădălina Turza, activistă pentru persoanele cu dizabilități și mama unei fetițe cu sindromul Down.

Ea a centralizat cele 300 de plângeri de la îngrijitorii personali, oferindu-le oamenilor asistență juridică pentru a da în judecată primăriile.

Pe de altă parte, după întrebarea invariabilă „Dar cine v-a spus asta?“, aleșii locali contactați de Newsweek România susțin că, deocamdată, au bani pentru plata salariilor asistenților personali, dar că nu știu ce vor face din a doua jumătate a anului și că vor încerca „să se descurce“.

Citește și 

 

Fără bani pentru persoanele cu dizablități - „Încercăm să-i ținem cât ne-om permite“

Un altfel de parlamentar, pentru persoanele cu dizabilități

___________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.