Este vorba de o creștere cu 395 față de anul 2019, asta în condițiile în care din martie 2020 a fost declarată stare de urgență, apoi de alertă.
Datele au fost publicate de deputatul USR Nicolae- Daniel Popescu, membru în Comisia parlamentară de anchetă a situației dispariției de copii.
„Aici cred că este foarte limpede legătura dintre disparițiile de copii și rețelele de trafic”, consideră Popescu.
Cea mai mare pondere a minorilor dispăruți în acest an - 87% - sunt din categoria de vârstă 14-18 ani, iar 65,3% din ponderea lor o reprezintă minorele.
„Cifrele sunt îngrozitoare. Tocmai datorită nevoii de cunoaștere a acestor date și a înțelegerii acestui fenomen, am solicitat Comisiei de anchetă privind copiii dispăruţi să ofere posibilitatea oricui dorește (cetățeni, instituții media, ONG-uri, grupuri civice etc.) să urmărească în direct audierile și dezbaterile noastre pe sistemul de transmisie audio-video sau pe canalele social-media oficiale ale Camerei Deputaților. Din păcate, solicitarea mea a fost respinsă prin vot de către Comisie”, a afirmat deputatul USR.
Potrivit parlamentarului USR, multe dintre disparițiile de copii sunt strâns legate de traficul de persoane.
El menționează raportul Departamentului de Stat al SUA privind combaterea traficului de persoane, care arată că România este ţara din UE cu cele mai multe persoane traficate. Dintre acestea, mai mult de jumătate sunt minori, iar aproape 70% dintre ei sunt traficaţi în scopuri de abuz sexual.
Potrivit lui Daniel Popescu, România are nevoie urgent de un mecanism administrativ integrat și digitalizat care să asigure o coordonare eficientă a acțiunilor instituțiilor publice în domeniul căutării persoanelor dispărute, în special a copiilor dispăruți. În egală măsură, este nevoie de sancțiuni și de aplicarea lor corectă.