Pensiile speciale au fost dintotdeauna un subiect sensibil deoarece persoanele care au lucrat în anumite domenii au parte de privilegii pe care pensionarii normali nu le au: bonusuri și creșteri considerabile periodic.
Newsweek a scris despre o decizie strigătoare la cer a CCR. În decembrie, CCR a decis că nu e constituțională impozitarea progresivă a pensiilor speciale. Pensiile speciale se impoziteau cu 10-20%. CCR a decis că trebuie să existe un singur impozit de 10%. Măsura se aplică chiar din ianuarie.
Citește și: Pensiile speciale au crescut chiar din ianuarie cu 2.000 lei. Cele contributive, tăiate. De ce?
Pensiile speciale au fost tăiate. De ce sumele pe care le vor pierde sunt, totuși, ridicole
De aceea, în ianuarie, pensiile speciale au crescut cu 2.000 de lei pe când pensionarii simpli sau cei militari au pensia înghețată în 2025.
Se pare că de această dată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit să nu le mai ofere magistraților anumite facilități la pensie.
Astfel, pensiile speciale vor scădea sau vor fi tăiate. Din păcate, cu sume destul de mici.
Mai exact, perioada în care o persoană şi-a desfăşurat activitatea în calitate de avocat, grefier cu studii superioare sau ofiţer de poliţie judiciară nu poate fi valorificată ca vechime în funcţia de magistrat, personal asimilat ori magistrat asistent.
Pensii speciale scad. Dar, de fapt cresc
„Admite sesizarea în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile formulată de Curtea de Apel Ploiești, prin încheierea din 18 septembrie 2024, în dosarul nr.118/120/2023, și în consecință, în interpretarea art.107 alin.(1) și (2) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stabilește următoarele:
Citește și: Nouă formulă de calcul pentru pensiile speciale și militare. Pensionarii rămân cu mai mulți bani
Dispozițiile art.107 alin.(1) din Legea nr.263/2010 privind revizuirea drepturilor de pensie sunt aplicabile cererii formulate de un pensionar (fost magistrat), în situația în care, ulterior stabilirii drepturilor sale de pensie, acesta obține o hotărâre judecătorească definitivă de recunoaștere a unor drepturi salariale începând cu o dată anterioară pensionării, precum și adeverința eliberată de angajator cu mențiunea în acest sens.
Consecința incidenței art.107 alin. (1) din Legea nr.263/2010 o reprezintă acordarea diferenței dintre drepturile de pensie stabilite prin decizia anterioară și cele stabilite prin decizia de revizuire începând cu data pensionării și cu respectarea prevederilor art.107 alin.(2) din Legea nr. 263/2010”, a anunțat ICCJ.
Newsweek a scris în nenumărate rânduri că pensiile speciale pot ajunge și la 50.000 de lei pe lună. Spre exemplu, președintele CCR, Marian Enache, primește o pensie de 679.000 de lei pe an, adică 56.500 de lei pe lună.
Mai multe în materialul de mai jos:
Pensiile militare și sociale, tăiate la CCR și Av. Poporului, unde se dau 50.000 lei pensii speciale
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Fără câțiva sute de lei la pensie
Noua măsură dată de către Înalta Curte îi văduvește pe magistrați de 600 lei pe lună, prin neacumularea acestor perioade la vechime.
Suma este modică pe lângă câștigurile pe care le au acești pensionari.
„Dacă dispozițiile art. 107 alin. (1) și (2) din Legea 263/2010 privind revizuirea drepturilor de pensie sunt aplicabile și în situația cererii de actualizare a pensiei formulate de un pensionar, fost magistrat, în cazul în care, ulterior stabilirii drepturilor de pensie ale acestuia, s-a pronunțat o hotărâre judecătorească ce îi recunoaște dreptul la VRS 605,225 lei, cu o dată anterioară încetării activității ca urmare a pensionării.
Citește și: CCR anulează o ultimă șansă de creștere a pensiilor. O categorie de pensionari, defavorizată
Consecința aplicării art.107 alin.(1) și (2) din Legea 263/2010 fiind acordarea diferenței dintre drepturile de pensie stabilite prin decizia anterioară și cele stabilite prin decizia de recalculare, de la data pensionării și nu de la data formulării cererii de actualizare”, de mai arată în decizia ÎCCJ.
Vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie
Instanța supremă a stabilit că, în cazul militarilor, sintagma 'vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie' din cuprinsul dispozițiilor Legii nr.223/2015 se interpretează în sensul că se referă la vechimea cumulată obținută prin adăugarea la vechimea în serviciu a stagiilor de cotizare după trecerea în rezervă.
Citește și: Cine e pensionarul care ia 22.000 lei în plus la pensie, deși NU a muncit nicio zi pentru ei?
„Admite sesizările conexate formulate de Curtea de Apel Timișoara - Secția litigii de muncă și asigurări sociale în dosarul nr. 22.396/3/2023 și de Tribunalul Cluj - Secția mixtă de contencios administrativ și fiscal, de conflicte de muncă și asigurări sociale în dosarul nr.1.050/117/2024, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile și, în consecință, stabilește că:
În interpretarea dispozițiilor art.109 alin.(1) din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, sintagma 'vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie' se interpretează în sensul că se referă la vechimea cumulată obținută prin adăugarea la vechimea în serviciu a stagiilor de cotizare realizate în sistemul de pensii publice după trecerea în rezervă”, se arată în minuta ÎCCJ.