O decizie va revolta pensionarii care s-au trezit cu pensia tăiată la 1 ianuaruie 2025. Pensiile trebuiau indexate cu 12% nu doar pentru că a promis guvernul sau ministrul muncii, Bucura Oprescu.
Citește și: Cei mai fericiți pensionari: 2.450 lei în plus la pensie în 2025. Când se dau bani? Cine îi ia?
Dacă pensiile contributive nu au mai crescut, pensiile speciale au crescut chiar din ianuarie.
Citește și: Pensionarii pot lua 650 lei în plus la pensie timp de 2 ani. În ce condiții se dau banii?
Pensiile trebuiau crescute cu 12%, pentru că acest aspect este stipulat în Legea Pensiilor.
Pensiile speciale au crescut chiar din ianuarie cu 2.000 lei. Cele contributive, tăiate. De ce?
Newsweek a scris, ieri, că guvernul va oferi o mică compensație pensionarilor. Un număr de 2.500.000 de pensionari vor primi câte 400 de lei în plus la pensie în 2 tranșe. Prima tranță de bani se dă în aprilie, următoarea în noiembrie. Primesc bani pensionarii cu pensie mai mică de 2.720 de lei. Pe larg mai jos:
Citește și: 800 lei în plus la pensie pentru 2.500.000 de pensionari. În ce condiții se dau banii? OFICIAL
Dacă pensiile contributive nu cresc, cele speciale vor crește cu siguranță. Vor crește chiar mai repede decât ne-am fi așteptat.
Pensiile speciale au crescut chiar din ianuarie cu 2.000 lei. Cele contributive, tăiate. De ce?
Newsweek a scris despre o decizie a Curții Constituționale - CCR - care a anunțat că impozitarea progresivă a pensiilor speciale este neconstituționlă. Pensionarii speciali aveau pensiile impozitate și cu 20%. CCR a decis că toate pensiile speciale trebuie impozitate cu 10%.
Pensiile speciale cresc, pensiile contributive scad
După scăderea pragului de impozitare, pensiile speciale cresc cu sume între 1.000 și 2.000 de lei. Newsweek a scris că, în urma decizie CCR, pensiile speciale vor fi calculate pe un impozit de 10% dar din luna martie.
Se pare că pensionarii speciali vor primi pensii speciale crescute cu sume între 1.000 și 2.000 retraoctiv, adică și pe lunile ianuarie și februarie.
Citește și. Pensiile speciale cresc cu 1.600 de lei din martie, deși indexarea pensiilor a fost anulată. De ce?
Asociatia ROJUST cere Casei Nationale de Pensii Publice sa aplice Decizia 724/2024, prin care CCR a desființat impoziteaza progresivă pensiilor judecătorilor si procurorilor.
„Restituirea sumelor reținute nelegal din pensia de serviciu să se faca, din oficiu, începand cu luna ianuarie 2024, actualizate cu indicele prețurilor de consum, cu dobânda legală de la data primei rețineri și până la acoperirea integrala a prejudiciului”, spune Asociația Rojust.
Pensionarii speciali merg și în justiție pentru pensii mărite
Rojust a trimis, deja, notificări prin care cere Casei naționale de Pensii să dea retroactiv pensiile speicale mărite pe lunile ianuarie și februarie.
Pennsiile speicale ale judecătorilor sunt, înmedie de 20.000 - 22.000 de lei pe lună. Diferențele la pensie pe care ei le cer și foarte probabil le vor primi sunt între 1.500 lei și 4.000 de lei.
Cum s-au impozitat pensiile speciale până în decembrie?
(i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
Citește și: Pensiile restante vor fi aduse la zi. Ce anunț a făcut Șeful Casei de Pensii: Procesăm din decembrie
(ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;
(iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Citește și: CCR anulează o ultimă șansă de creștere a pensiilor. O categorie de pensionari, defavorizată