În ce zile și în ce lună lună intră pe card pensiile mărite la recalculare? Anunțul Guvernului

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 03.03.2024 - 10:26
În ce zile și în ce lună lună intră pe card pensiile mărite la recalculare? Anunțul Guvernului Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Știm în ce zile și în ce lună lună intră pe card pensiile mărite la recalculare. Astfel, pensiile vor veni mărite în septembrie, iar primele pensii vor fi virate pe data de 2 septembrie de către poștaș.

SHARE

Începând din toamnă, pensionarii din România vor primi mai mulți bani de la stat. 

Citește și: 2.000.000 de pensii vor fi mai mici la recalculare. Cum repară legea pensiilor această nedreptate?

Citește și: Cu ce sumă de bani crește pensia în România și în Germania în 2024? Diferențele sunt de sute de lei

Un număr de 3 milioane de pensionari vor avea pensii mărite, în medie cu 40%. Pe data de 2 septembrie vor fi aduse de către poștaș primele pensii mărite. Plățile pe card se vor face între 12 și 14 septembrie.

Ministrul Raluca Turcan a anunțat, ieri, că prin recalculare nu scade nicio pensie, chiar dacă din calcul reiese o valoare mai mică a pensiei. Cine va avea pensia mai mică la recalculare rămâne cu pensia în plată. Ea a spus cine va avea pensii mai mari.

„Pensionarii care au avut vechime efectivă în muncă mai mare vor avea creşteri semnificative. Am avut procese de recalculare care au durat ani.

Citește și: Pensie cu 300 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Care e cauza și câți ani a lucrat?

În ce zile și în ce lună lună intră pe card pensiile mărite la recalculare? Anunțul guvernului

Însă ca ministru al Muncii am demarat procesul de digitizare a dosarelor de pensii, deşi nu aveam nici oameni suficienţi şi nici bani în buget.

Anul acesta, recalcularea pensiei se va face pe computer, fără erori, imediat, nu cu pixul şi hârtia sau cu dosarele cu şină prăfuite.

Din septembrie trebuie să intre în plată noile pensii recalculate, echitabile", a precizat Raluca Turcan.

Aceasta a reamintit că "în ianuarie 2024 pensiile au fost majorate cu 13,8% iar începând cu septembrie se vor plăti pensiile recalculate".

Iată calendarul:

1 mai 2024

Începe recalcularea efectivă a peste 4,7 milioane de pensii. Un număr de 3.000.000 de pensii vor crește. Restul pensiilor vor rămâne la valoarea actuală. NU vor crește pensiile celor care au muncit sub 15 ani și chiar ale celor care au muncit sub 25 de ani. Aceștia nu primesc puncte de stabilitate.

Citește și: 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare. Cine sunt? Care e explicația?

1 august - 1 septembrie 2024

Retipărirea cupoanelor de pensii. Ministrul muncii a anunțat că taloanele vor fi colorate și pe ele va fi scris modul de calcul al pensiei, dar și punctele de stabilitate/ bonus obținute de pensionari.

Citește și: Cum va arăta și ce va scrie pe talonul cu pensia mărită ? Cum verifici dacă suma e corectă ?

1 septembrie 2024

Intră pensiile recalculate. Oficialii spun că pensiile cresc, în medie, cu 40%. Dar, creșterile pot varia, de la 110%, la pensii care nu vor crește deloc.

Citește și: OFICIAL Sunt bani pentru creșterea pensiilor cu 40% și a salariilor cu 5%. Iohannis a semnat

Cum se fac plățile?

În funcţie de opţiunea pensionarului, drepturile de pensie se achită prin mandat poştal, la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie sau al mandatarului, ori în cont curent sau cont de card la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie.

În cazul pensionarilor care au optat pentru ca pensia să fie încărcată pe card, avem următorul caz: În data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni pensionarii primesc banii pe card.

"PNL a urmărit ca aceste majorări să fie sustenabile şi realitatea ne confirmă că avem asigurate resursele bugetare atât pentru majorarea deja făcută, cât şi pentru majorările care vor rezulta din recalculare", a mai spus Raluca Turcan.

Creșteri în funcție de perioada de cotizare

Creșterea pensiei se va depinde foarte mult de numărul de ani pe care i-ai muncit peste cei 25 necesari ieșirii la pensie.

„În momentul când avem deja normele publicate în Monitorul Oficial suntem în măsura să semnam contractul subsecvent cu firma care realizează softul privind calculul pensiilor pe noua formula de calcul prevazuta în noua lege a pensiilor. 

În paralel colegii lucrează să finalizeze acest proces de evaluare. După aceea, colegii de la firma care asigura mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii vor realiza acest soft astfel încât, așa cum ne propunem cu toții, în luna septembrie toți pensionarii, aproximativ 5 milioane de pensionari să primească deja pensiile recalculate după noua formula de calcul prevazuta în Legea 360/2023″, a spus preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Casa de Pensii anunță creșteri spectaculoase pentru români. Care pensionari vor primi 90% în plus

Persoanele care au lucrat pe salariul minim pe economie și care au contribuit la CASS minim 25 de ani vor beneficia de majorări între 20 și 90%.

„Vor creşte în special pensiile mici care unele din ele sunt chiar în zona indemnizației sociale minime prevazute de Ordonanța 6/2009 unde au o contributivitate superioara celor 25 de ani care reprezinta stagiul mediu de cotizare de-a lungul ultimei legislații in domeniul pensiilor.

Citește și: Casa de Pensii explică noile schimbări în calcularea pensiei în 2024. Afectați: 5.000.000 pensionari

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te