Haos la Casa de Pensii. Funcționarii NU știu ce sume de bani să pună pe cuponul din ianuarie. De ce?

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.12.2024 - 08:05
Haos la Casa de Pensie. Funcționarii NU știu ce sume de bani să pună în cuponul din ianuarie. De ce? - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin
Haos la Casa de Pensie. Funcționarii NU știu ce sume de bani să pună în cuponul din ianuarie. De ce? - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin
Haos la Casa de Pensii. Funcționarii NU știu ce sume de bani să pună pe cuponul din ianuarie. De ce? - Foto: Freepik
Haos la Casa de Pensii. Funcționarii NU știu ce sume de bani să pună pe cuponul din ianuarie. De ce? - Foto: Freepik

Haos la Casa de Pensii. Funcționarii NU știu ce sume de bani să pună pe cuponul din ianuarie. Situația este explozivă deoarece Casa de Pensii așteaptă să vadă Ordonanța Trenulețul publicată. Acest lucru s-ar putea întâmpla luni, iar peste doar 2 zile este 1 ianuarie.

SHARE

Casele de Pensii sunt în așteptare pentru începrea distribuirii pensiei pe luna ianuarie.

Citește și: Ministerul de Finanțe cere înghețarea pensiilor pe întreg anul 2025. „Nu mai avem bani!” DOCUMENT

Citește și: OFICIAL Pensiile nu mai cresc la 1 ianuarie. Înghețarea pensiilor, pe un an sau pe o lună?

Luna ianuarie începe cu o vacanță lungă pentru bugetari și cu o mare incertiturine în ceea ce privește indexarea pensiilor.

Citește și: Pensiile contributive, militare și speciale NU cresc. Ultima formă a Ordonanței Trenulețul DOCUMENT

Haos la Casa de Pensii. Funcționarii NU știu ce sume de bani să pună pe cuponul din ianuarie. De ce?

Casa de pensii era pregătită să tipărească noile cupoane cu pensiile indexate. Pe noile cupoane ar fi trebuit să avem o altă valoare a punctului de refeință. Casa de Pensii se pregătise să tipărească cupoanele cu o valoare a puntului de  referință de 91 de lei, nu 81 de lei cât e acum.

Citește și: Escrocherie ce se răspândește alarmant în preajma Revelionului. Primești o poză cu ușa altcuiva

De asemenea, pensia urma să fie indexată cu 12% și noua valoare ar fi trebuit să apară pe cuponul de pensie.

Ei bine, Casa de Pensii a aflat că s-a schimbat modificarea. Ordonanța Trenulețul sau a austerității va duce la înghețarea indexării. Astfel, Casa de Pensii a primit ordin să rămână pe vechile valori ale punctului de referință. Pensia pe ianaurie rămâne la nivelul pensiei din decembrie.

Dar, deocamdată Ordonanța NU a fost adoptată, așa că totul este în așteptare!

Citește și: Guvernul admite: NU are bani să crească pensiile. Ce spune DOCUMENTUL care întristează pensionarii

Pensie dată cu întâriere în ianuarie

Ordonanța Trenulețul care îngheață pensiile va fi adoptată abia luni. Casa de pensii a aflat că pensiile nu vor fi indexate abia sâmbătă, ele fiind în așteptare. În aceste condiții este foarte clar că pensiile vor veni cu întârzire, în ianuarie, mai ales cele prin poștă.

În plus, până pe 7 ianuarie, inclusiv, Poșta Română și poștașii NU muncesc, ei fiind bugetari. Există zvonuri că poștașii vor fi chemați la muncă doar o zi, pe data de 3 ianuarie. O zi este insuficientă pentru a recupera din întârziere.

Indexarea pensiilor a adus dezamăgire prntre pensionari. Deocamdată, nu este clar pe ce termen vor fi închețate pensiile. Sunt 2 variante:

Pensii NU se indexează la 1 ianuarie, dar se vor indexa la 1 februarie sau 1 martie cel târziu în funcție de adoptarea bugetului.

Este un scenariu cu grad mare de probabilitate. Guvcernul va avea timp o lună sau două pentru a găsi bani pentru indexare. Rămâne de văzut dacă se vor da diferențele de pensie retroactiv. 

Indexarea va fi amânată pe termen nelimitat.

Este scenariul de groază pentru pensionari. Este greu de crezut un asemenea scenariu chiar și din considerente electorale. Urmează alegeri prezindețiale în martie-aprilie, iar coaliția NU poate tăia pensii. În România sunt 4.900.000 de pensionari.

Ce spune Ordonanțșa Trenulețul despre înghețarea pensiilor?

„De asemenea ținând cont că cheltuielile cu asistența socială, în special cheltuielile din sistemul general de pensii au crescut în anul 2024 prin indexare cu 13,8% precum și prin recalcularea pensiilor cu aproximativ 20% ceea ce a determinat un impact bugetar anual de peste 25 miliarde lei cu consecințe asupra deficitului bugetar al bugetului aisgurărilor sociale iar în acest context se impune menținerea în plată la nivelul lunii decembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli pentru a asigura respectarea traiectoriei de deficit bugetar”, arată guvernul în Ordonanța care NU a fost încă aprobată.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te