Greva de la Arhivele Naționale blochează recalcularea pensiilor. Ce se întâmplă cu adeverințele?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 11.11.2024 - 15:44
Greva de la Arhivele Naționale blochează recalcularea pensie. Ce se întâmplă cu adeverințele? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Greva de la Arhivele Naționale blochează recalcularea pensie. Ce se întâmplă cu adeverințele? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Greva de la Arhivele Naționale blochează recalcularea pensie. Ce se întâmplă cu adeverințele necesare pentru mica recalculare?

SHARE

Pensionarii care sperau să ia un ban în plus la pensie trebuie să știe că întreg sistemul a intrat într-un blocaj. De această dată nu este vorba de sistemul informatic, ci de singura instituție care le poate elibera adeverințele necesare pentru a dovedi la casele de pensii teritoriale vechimea.

Acestea sunt necesare pentru procesul micii recalculări care ia în calcul doar veniturile nepermanente și care se pot adăuga la dosarul de pensie.

Vorbim despre activitatea desfășurată înainte de 2001 când nu exista o arhivă cu documentele pensionarilor. Reprezentanții caselor de pensii spun că nu vor fi adăugate creșteri importante deoarece sunt venituri nepermanente care se adaugă la punctajul final al pensiei și reprezintă perioade scurte de timp lucrate.

Greva de la Arhivele Naționale blochează recalcularea pensiilor. Ce se întâmplă cu adeverințele?

Cu toate acestea, există situații în care trecerea de la un prag al pensiei la altul se face chiar și cu o singură zi lucrată în plus, fapt care îi determină pe mulți să răscolească în arhive pentru a completa dosarul de pensie.

Angajații de la Arhivele Naționale au intrat de azi în grevă generală și au anunțat faptul că nu vor mai elibera adeverințe de muncă și nici alte documente pe care le administrează. 

Citește și: Casa de Pensii anunță la ce oră intră pensia pe noiembrie pe card. „Transferul de bani a fost făcut”

Vicepreședintele Europol, Suzana Bodale a declarat că eliminarea discrepanțelor salariale, îmbunătățirea condițiilor de muncă și construirea de noi sedii pentru păstrarea documentelor de arhivă sunt principalele revendicări.

„Pentru că nu am fost invitați la niște negocieri serioase și care să se concretizeze cu niște măsuri optime, cu un plan care să ne dea încredere că problemele vor fi rezolvate, de astăzi s-a trecut în grevă generală pe durată nedeterminată.

Revendicările, practic, sunt aceleași care sunt mediatizate de noi încă de la începutul anului, prin memorii, prin proteste spontane, prin miting la București, în Piața Victoriei.

Citește și: Pensie mai mare pentru rezerviștii militari și pensionarii din sistemul de apărare. Ce se pregătește

Se leagă de condițiile de muncă, condițiile de păstrare ale documentelor și, nu în ultimul rând, de inechitatea salarială, de o discriminare salarială crasă care se produce între salariații aparatului central de la București și angajații cu aceleași studii, aceleași atribuții în fișa de post, dar care au neșansa, ca să spunem așa, între ghilime, să se afle în teritoriu”, a declarat Suzana Bodale, vicepreședintele Europol, conform Radio Iași.

Ce probleme sunt

Newsweek a scris că una din cele mai mari probleme din legea pensiilor este aceea că pensionarii vor trebui să facă dovada că au muncit ore suplimentare, în weekenduri, noaptea, peste program.

Citește și: Pe ce salariu au muncit pensionarii care vor avea creșteri mari la recalcularea pensiei? 2 exemple

Pentru a face rost de aceste dovezi că au muncit suplimentar, că au avut sporuri etc, pensionarii trebuie să se ducă fie la Arhivele statului, fie la primăria de care aparținea firma la care au lucrat.

Sau, dacă au noroc și firma respectivă mai există la sediul acelei firme. Dar, și dacă firma respectivă mai există, nu este deloc sigur că ea mai păstrează evidențele cu cât a muncit pensionarul de azi în anii 80, să spunem.

Pensionarii au termen 6 luni după 1 septembrie să prezinte aceste dovezi. Pe larg în LINK mai jos.

Citește și: Cine sunt pensionarii care nu mai trebuie să depună noi documente pentru recalcularea pensiei?

Probeleme și pentru cei care s-au pensionat recent

Unii dintre pensionarii care s-au pensionat recent au probleme pentru că nu au completat corect adeverințele din care să reiasă că au avut sporuri. 

„Ce temei legal trebuia sa treacă angajatorul în adeverință cu sporurile de vechime, deoarece mi -a fost respinsa adeverință depusa. Ultima lună, decembrie 2023, nu a fost luata în calculul?”, se întreabă cineva.

Citește și: Cu cât crește pensia unui pensionar care a muncit 30 - 45 ani la recalculare? Dar dacă a avut grupe?

Ei trebuie să completeze corect tot adeverința de mai sus și să o retrimită la Casa de Pensii de care aparține.

Ce adeverințe trebuie aduse la dosarul de pensie

Modelul de adeverință este prevăzut în anexa care face parte din prezentul ordin. Îl aveți AICI

Așa arată modelul de adeverință în care trebuie trecute orele supliemnatre, indemnziațiile, priemle și, evident, salariul realizat. Acestea trebuie consemnate de către angajator. Pensionarul este cel care trebuie să le obțină de la angajator, deși au trecut deja 20 de ani.

Citește și: Un tip de pensie, în pericol. Creșterile primite de pensionari, contestate. Pot fi anulate

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te