Cum a fost posibil ca un criminal în serie să fie liber și să-i dea foc unei fete pe care o violase

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 15.06.2020 - 17:15
Așa arată camera în care a fost incediată fata. Foto: Actual Mehedinți

Un bărbat condamnat pentru cinci crime și eliberat înainte de termen, grație recursului compensatoriu, a incendiat vineri seara o tânără de 17 ani din Mehedinți. Fata reclamase că a fost violată de același bărbat.

SHARE

Ion Cristian Turnagiu (45 de ani)  a fost condamnat în 1994 la închisoare pe viață, după ce a comis cinci crime. El era deținut din 1993, iar în mai 2019 a fost eliberat pentru bună purtare.

Persoane condamnate la pedepse pe viață au dreptul de a face o cerere de liberare condiționată după ce au executat minim 20 de ani și dacă au avut un comportament bun pe toată durata executării pedepsei.

Ion Cristian Turnagiu  a avut mai multe solicitări de eliberare condiționată, iar Tribunalul Mehedinți a admis o cerere făcută de acesta pe 10 mai 2019, după ce Judecătoria Drobeta Turnu Severin respinsese solicitarea.

Citește și

Danileț: În România nu există nicio interdicție pentru eliberarea condiționată a unui criminal

Motivarea judecătorilo care l-au eliberat

Motivarea judecătorilor de la Tribunalul Mehediniți, în urma căreia criminalul a fost pus în libertate arată că Ion Cristian Turnagiu „a îndeplinit recomandările de participare la programele şi activităţile de reintegrare socială şi a participat la activităţi lucrative, obţinând 215 zile câştig. În cauza de faţă, în raport de cerinţele prev. de art. 59 C .p., se reţine că judecătorul fondului nu a apreciat în mod corect, raportat la actele şi lucrările dosarului, că la acest moment nu sunt îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute de lege şi nu se impune liberarea condiţionată a condamnatului. Astfel, instanţa de control judiciar apreciază că persoana condamnată a depus eforturi susţinute pentru a demonstra îndreptarea sa, raportat la faptul că, fiind sancţionat disciplinar de 7 ori, a adoptat o atitudine pozitivă şi un comportament corespunzător, ce s-au concretizat în ridicarea acestor sancţiuni”.

„Nu lipsit de relevanţă este şi faptul că acest contestator a fost propus pentru liberare condiţionată cu unanimitate de voturi, la a noua analiză, pedeapsa fiind executată în regim deschis. Astfel, instanţa de control judiciar apreciază că perioada executată a fost suficientă pentru reeducarea condamnatului T. I. şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare şi-a format şi consolidat o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite în cazul său”, se mai susţine în hotărâre.

A ucis din nou cu toate că era monitorizat

Fostul deținut era monitorizat de poliție pentru că era în izolare la domiciliu, după ce fusese în Olanda chiar cu tatăl victimei.

„Din spusele cetățenilor, de când a venit la noi în localitate, nu a avut un comportament să dea de bănuit că ar face ceva nelalocul lui. A fost sub monitorizare, a fost și asistența socială de când a venit din Olanda”, a declarat Claudiu Gîrgă, primarul comunei Dârvari.

Între fata de 17 ani și Ion Cristian Turnagiu ar fi existat o relație mai veche, însă săptămâna trecută, tânăra a depus o plângere la poliție pentru viol.

„În urma cercetărilor, polițiștii au plasat minora într-un centru de asistență socială, ca măsură de protecție. Familia s-a prezentat la sediul Direcției de Asistență Socială și au solicitat ca minora să fie lăsată în grija acestora”, a declarat  Andreea Rădoi - purtătorul de cuvând al IPJ Mehedinți.

Vineri seara, Ion Cristian Turnagiu s-a dus acolo unde se afla fata a stropit-o cu benzină și i-a dat foc. În acea casă se mai aflau bunica și fratele fetei. 

Criminalul venise cu toporul

Când am ieșit eu din casă, soră-mea ardea, iar el fugea. Eu am fugit să o scot pe soră-mea și să arunc apă pe ea, din fântână. Am încercat să sting focul, iar el a fugit. Mi-a spus că soră-mea merită să ardă. Am luat găleata de apă și am aruncat apă pe ea. Ardea toată casa. El a venit și a dat cu benzină.

Venise și cu toporul, dar l-a lăsat după pat. Obișnuia să vină la noi, pentru că era prieten cu taică-miu. Ar fi avut o relație cu soră-mea, am văzut mesaje la ea în telefon. Îi spunea că el a iubit-o și că l-a făcut să sufere. O mai amenința pe soră-mea. Ar fi avut o relație cu ea. S-au cunoscut la Severin și apoi a venit aici, în Dârvari.”, a povestit fratele fetei pentru Actual Mehedinți.

„Eu am văzut când fratele fetei o stingea cu furtunul. Am sunat la 112, după ce am ajutat fratele să stingă focul. Din auzite, am aflat că ar fi omorât, până acum, patru oameni. În schimb, el se comporta respectuos, prin sat, însă nu știi ce se ascunde în spatele comportamentului fiecărui om.

Nu mi se pare normal ca niște criminali să fie eliberați din penitenciar. Mai devreme sau mai târziu, repetă fapta. El muncea cu ziua, avea bani.”, a declarat un vecin pentru Actual Mehedinți.

Adolescenta a ajuns la spitalul din Drobeta Turnu Severin cu arsuri pe 90 la sută din suprafața corpului. Ulterior, fata a fost transportată la spitalul din Craiova cu un elicopter SMURD.

Ion Cristian Turnagiu a fost reținut de polițiști pentru acuzația de tentativă de omor. 

Săptămâna trecută el a înregistrat un mesaj de adio pe contul său de Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te