Cei mai dezavatajați de noua lege a pensiilor sunt pensionarii care au grupe de muncă sau cei care au lucrat în condiții grele. De ce? Pentru că legea pensiilor se bazează pe principiul contributivității, fapt care nu se poate aplica în rândul persoanelor care au lucrat în mine sau fabrici.
Până nu demult, persoanele din acest domeniu se puteau pensiona mai devreme. La finalul activității, situația a fost gravă deoarece la casele de pensii au pus pe hârtie anii munciți.
Erori în legea pensiilor. Care pensionari iau mai puțini bani decât au contribuit? Cât au muncit?
Foarte mulți pensionari s-au trezit cu vechime mai mică la pensie, iar în septembrie 2024 au pensie mai mică cu câteva mii de lei. Sindicaliștii au tras un semnal de alarmă cu privire la inechitățile din sistemul public de pensii.
Citește și: Ziua când Casa de Pensii oprește activitatea. Pensionarii iau pensia cu întârziere și nu depun acte
Principalele revendicări ale sindicatelor sunt:
1. Recalcularea păguboasă a pensiilor: Legea 360/2023, în forma sa actuală, afectează negativ cuantumul pensiilor pentru cei care s-au pensionat anterior intrării ei în vigoare și care au lucrat în condiții speciale.
Noua formulă de calcul, bazată pe un stagiu mediu de cotizare de 25 de ani, ignoră realitatea stagiilor realizate de muncitorii din mine sau fabrici.
Această schimbare creează discriminări față de pensionarii care au contribuit corect, dar pe durate diferite, în funcție de grupa de muncă.
Citește și: Anunț de la Casa de Pensii. Ce documente trebuie depuse pentru un ajutor de 1.700 lei la pensie?
Pensie fără drepturi
2. Respectarea principiului contributivității:
Minerii au contribuit mai mult la sistemul public de pensii prin contribuții majorate, dar noile reglementări nu le recunosc aceste drepturi.
De asemenea, nu se acordă puncte de stabilitate celor care, după pensionare, au continuat să contribuie prin alte forme legale de muncă.
„Se încalcă principiul contributivității, al neretroactivității legii și al securității juridice. Nu poți modifica retroactiv drepturi deja câștigate.
O pensie stabilită legal nu poate fi diminuată ulterior doar pentru că statul a schimbat regula jocului după ce jocul s-a încheiat”, se mai arată în poziția CSN MERIDIAN Maramureș.
Citește și: Anunțul despre pensii al ministrului de finanțe îngroapă creșterile de pensie și mica recalculare
3. Refuzul Avocatului Poporului de a sesiza CCR:
Sindicaliștii reclamă refuzul doamnei Renate Weber, actualul Avocat al Poporului, de a ridica în fața Curții Constituționale excepțiile de neconstituționalitate privind articolele cheie ale legii.
În opinia sindicaliștilor, acest refuz blochează accesul pensionarilor la o justiție reală și urgentă. Se solicită revocarea acesteia din funcție, având în vedere și faptul că mandatul său a expirat.
Blocaj în casele de pensii
4. Blocaj în valorificarea patrimoniului REMIN S.A.:
Compania minieră aflată în insolvență deține clădiri și terenuri nefolosite, dar potențial valoroase pentru comunitățile locale.
Din cauza opoziției Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) și a Ministerului Economiei, bunurile nu pot fi valorificate, deși creditorii cer acest lucru încă din 2016. Sindicatele solicită intervenția parlamentarilor pentru a debloca situația.
În final, liderul CSN MERIDIAN a cerut explicit parlamentarilor maramureșeni să acționeze urgent pentru corectarea Legii nr. 360/2023 și pentru deblocarea situației REMIN.
Citește și: Surprize neplăcute la Recalculare. Pensie mai mică cu 1500 lei după 35 ani munciți la grupe de muncă
„Nu cerem privilegii, ci respectarea drepturilor dobândite. Cerem ca legea să fie corectă pentru toți, nu doar pentru unii. Iar dacă unii nu mai pot munci și trăi decent după o viață petrecută în galerii sau combinate, atunci statul are obligația morală și legală să-i protejeze, nu să-i umilească”, a subliniat Petricean.
Ce se întâmplă la pensie dacă ai ani muncit în grupele de muncă?
Să dăm un exemplu concret. Cineva care a muncit 8 ani în grupa a doua. El primește o majorare de 25%.
0,25 puncte pe lună = 0,25 puncte medii anuale. Pentru zece ani munciți la grupa a II-a, la pensie se adaugă astfel:
0,25 X 8 = 2 puncte medii anuale X 81 de lei valoarea punctului de referință = 162 de lei în plus la pensie.
Cineva care a muncit 8 ani în grupa întâi. El primește o majorare de 50%.
0.5 puncte pe lună = 0.5 puncte medii anuale. Pentru 8 ani munciți la grupa a II-a, la pensie se adaugă astfel:
0,5 X 8 - 4 puncte medii anuale X 81 de lei valoarea punctului de referință = 324 de lei în plus la pensie.
Citește și: Creșterea pensiilor la Mica Recalculare, misiune imposibilă. UE anunță deficit record pentru România
Cum se majorează punctajele potrivit noii legi a pensiilor?
Majorarea punctajelor pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, condiţii deosebite sau condiţii speciale:
▪ cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;
▪ cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;
▪ cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă.
Detalii AICI