Pensionarii s-au trezit cu pensie mai mică în conturi după Marea Recalculare.
Citește și: Ce bănci au virat, deja, pensia pe card. La ce oră primesc banii ceilalți pensionari? Anunț oficial
O mare parte din români au primit abia în luna aprilie 2025 decizia cu pensia recalculată, iar când au deschis plicul au avut supriza că noua lege le-a tăiat 1.500 lei din pensie.
Citește și: 910.000 pensionari iau 530 lei în plus la pensie pentru care nu au cotizat. Din ce județe sunt?
Vorbim despre pensionari care au avut stagii foarte mari de contribuție, de peste 30 de ani și au primit bani mai puțini chiar dacă formula de calcul i-a avantajat pe cei cu vechime mare.
Surprize neplăcute la Recalculare. Pensie mai mică cu 1500 lei după 35 ani munciți la grupe de muncă
Situația a fost semnalată la Casa Județeană de Pensii Iași unde un pensionar cu o vechime de 35 de ani a primit o pensie mai mică cu 1.500 lei.
Citește și: Pensionarii așteaptă și un an să treacă la pensie pentru limită de vârstă. Pierd sute de lei. De ce?
Înainte de Marea Recalculare, pensionarul avea un venit lunar de 6.763 lei însă în aprilie 2025 a primit decizia cu 5.232 lei.
Foto: Casa de Pensii Iasi
Conform datelor din decizia de pensionare, se pare că anii au fost împărțiți în venituri contributive și necontributive, iar acest lucru a tra în jos punctajul.
Citește și: Care pensionari iau o pensie mult mai mică pentru că nu au primit puncte bonus? CCR a fost sesizat
Doar 24 de ani și 1 lună au fost cu contribuție la sistemul public de pensii, iar restul de 9 ani și 6 luni sunt încadrați la venituri nepermanente. Pensionarul a mai avut și o perioada de un an și 4 luni ca stagiu asimilat.
Pensie mai mică
Cumulat, pensionarului i-a fost tăiată pensia pentru care a muncit 35 de ani. Din păcate, situația nu este singulară în toată țara. Dezavantajați de noua lege a pensiilor sunt și persoanele care au avut grupe de muncă sau cele care au muncit în condiții grele.
Citește și: Dezastru la Casa de Pensii: softul tot nu merge. Pensionarii plimbați pe la ghișee pierd bani
Pentru că legea veche le permitea să iasă mai repede la pensie, românii au fost depunctați la calcul.
Sunt pensionari care au decis să dea în judecată Casa de Pensii, cerând să li se reconsidere anii munciți la grupe de muncă sau în condiții grele.
Demersul în instanță s-a simplificat, după ce Înalta Curte a decis că, în toate procesele, instanțele să acorde pensionarilor punctajul suplimentar.
Citește și: Pensiile speciale, tăiate cu sume între 3.000 și 6.000 lei. Crește și vârsta de pensionare
„În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d)”, a decis Înalta Curte.
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Mica Recalculare nu aduce încă bani în plus la pensie
Mica Recalculare a început de pe 1 septembrie 2024 și trebuia să fie gata în luna martie însă nici acum nu au fost procesate datele pensionarilor care au depus adeverințe cu venituri nepermanente la dosarul de pensie.
Surse din cadrul Casei de Pensii au declarat pentru Newsweek faptul că programul informatic nici acum nu este funcțional pentru această etapă.
Citește și: Documentul care va crește pensiile cu sute de lei. Când va intra în vigoare indexarea pensiilor?
Cel mai dificil este pentru personalul de la casele de pensii teritoriale deoarece trebuie să mai ia încă odată dosarul de pensie al fiecărui solicitant și îl verifice, să aplice formula de calcul cu punctajul care reiese din aceste venituri nerpermanente și ulterior să facă plățile.
Există și situații în care pensia poate scădea motiv pentru care pensionarii trebuie să fie foarte atenți atunci când completează dosarul de pensie cu aceste documente deoarece odată făcut calculul așa va rămâne.
Citește și: FOTO S-a pensionat la 43 de ani cu 15.500 lei pensie specială. A pus deoparte și peste 200.000 euro
Specialiștii în pensii spun că orice document trebuie depus cu aplicarea unei formule de calcul în prealabil.