DOCUMENT ONG-urile din domeniul social, înștiințate oficial că nu mai primesc bani de la Firea

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 31.10.2019 - 12:49
Gabriela Firea, în cea recentă campanie de PR. Aici, ecologistă. FOTO: Facebook

Direcția de Asistență Socială din Primăria Capitalei a anunțat ONG-urile din domeniul social că nu mai primesc bani de proiecte. Motivul: Gabriela Firea nu a pus niciodată proiectele pe ordinea de zi a vreunei ședințe a Consiliului General.

SHARE

În vreme ce primărița Gabriela Firea era ocupată să le atace pe Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu pentru construirea spitalului pentru copiii cu cancer, Direcția de Asistență Socială București (DGASMB), subordonată Primăriei Generale, le înștiința oficial pe cele 19 ONG-uri care câștigaseră proiecte cu fonduri nerambursabile că nu vor mai primi bani de la PMB pentru proiecte sociale.

Citește și: VIDEO Firea a mințit grosolan că a construit spitalul „Gomoiu". Filmul în care se dă singură de gol

DGASMB a explicat, în „comunicarea” trimisă către ONG-uri și obținută de Newsweek România, că propunerile de proiecte nu au intrat nici până acum pe ordinea de zi a vreunei ședințe a Consilului General – Gabriela Firea este cea care ar fi trebuit să le propună – și că, chiar dacă ar fi propuse acum, ar rămâne prea puțin timp pentru implementarea lor.

„Dat fiind faptul că:

- propunerile de proiecte ante-menționate nu au fost incluse pe ordinea de zi a ședințelor ordinare ale Consiliului General al Municipiului București, până la data prezentei;

- timpul rămas pentru implementare, dacă s-ar aproba proiectul de hotărâre în următoarea ședință ordinară a Consiliului General al Municipiului București, este nerealist și insuficient pentru atingerea obiectivelor asumate (1 lună și jumătate, până la data de 15 decembrie 2019, față de 4 luni și jumătate, cum era stabilit în proiectele declarate câștigătoare) (...),

Comisia de evaluare și selecționare a proiectelor a hotărât anularea procedurii, în conformitate cu Legea 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general. Comisia consideră că Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București se află în imposibilitatea de a încheia contractele de finanțare nerambursabilă. Aceasta este dată de faptul că cererile de finanțare nu pot atinge până la data de 15 decembrie 2019 obiectivele specifice, obiectivul general, inclusiv scopul proiectului, pentru care acestea au fost evaluate și declarate admise. Imposibilitatea implementării proiectelor este motivată și de faptul că acestea sunt bine delimitate în timp, cu costuri justificate pentru fiecare activitate/ subactivitate/ livrabil.

Organizațiile neguvernamentale care au depus cereri de finanțare nerambursabilă și au fost declarate admise își încetează obligațiile asumate prin depunerea ofertelor, ca urmare a anulării Procedurii pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă”, se arată în documentul primit de ONG-uri, semnat de Secretariatul tehnic al Comisiei de evaluareși selecționare a proiectelor, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, instituție în subordinea Primăriei Capitalei.

Citește și: Dana Budeanu, care a batjocorit spitalul pentru copii făcut din donații, relații cu Dăncilă și Udrea

Citește și: ONG-urile din domeniul social, lăsate fără banii promiși de Gabriela Firea 

Amintim că, la finalul lunii august, ONG-urile trăgeau un semnal de alarmă că proiectele pe care ar fi trebuit să le deruleze anul acesta sunt blocate. La acel moment, Gabriela Firea vorbea despre tăierea bugetului Primăriei Capitalei, spunând, pentru G4Media.ro, că „noi finanţăm foarte multe proiecte şi din domeniul social şi culturale, educativ, de mediu… Dacă sunt nişte nemulţumiri punctuale, eu îi rog să mă caute la Primăria Capitalei (...) Recunosc faptul că fiind bugetul tăiat, practic toate domeniile au avut de suferit (...)”.

După două luni de tăcere, Direcția de Asistență Socială recunoaște că proiectele n-au fost puse pe ordinea de zi a Consiliului General și că acum ar fi prea târziu.

Proiectele, în valoare de un milion de euro, ar fi trebuit să ajute 2.800 de persoane vulnerabile și ar fi trebuit să se încheie în 15 decembrie. 

ONG-urile și proiectele lor:

 

SURSA: DGASMB

Prezentând, în luna septembrie, succesele sociale din mandatul ei, Gabriela Firea s-a lăudat cel mai mult cu programul de fertilizare in vitro. Pentru primul program de fertilizare in vitro (FIV), Primăria Capitalei a cheltuit 2,6 milioane de euro, iar pentru FIV 2, a bugetat 5,85 milioane de euro.

Citește mai jos despre cum face Gabriela Firea asistență socială în București:

Nici un tânăr din sistemul de protecție n-a fost ajutat prin programul cu care se laudă Firea

Firea mimează grija pentru cei săraci

Firea a ajutat doar 11 femei anul acesta. Promisese că va salva 50 în fiecare lună

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te