Deputații juriști: Orele de educație sexuală, doar cu acordul scris al părinților

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.06.2020 - 19:57
sursa: Inquam Photos

Comisia Juridică a votat pentru un amendament care prevede ca programele de educație sexuală să se desfășoare doar cu acordul scris al părinților, scrie Hotnews.

SHARE

Deputații juriștii au avizat favorabil un amendament propus de patru parlamentari PSD și PNL prin care sintagma „educație sexuală” este înlocuită din lege cu „educație sanitară".

În urmă cu o săptămână, la Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, cei patru aleși PSD și PNL au propus ca programele de educație care includ educația sexuală să se desfășoare doar cu „acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor”.

Șeful Comisiei Juridice, Nicușor Halici, a susținut, într-o declarație pentru Hotnews.ro că „s-au derulat în școli tot felul de programe de educație sexuală ciudate care pot fi întelese greșit copii. În primul rînd aceste programe trebuie făcute gradual, în funcție de vârsta copiilor . La clasele primare de exemplu, educația sexuală de foarte multe ori era predată sub forma unor filmulețe agresive pentru acestă vârstă (...) E normal ca părinții să știe și să-și dea acordul în ceea ce privește educația pe care doresc să fie predată copiilor”. 

Citește și: Biserica Ortodoxă despre legea educației sexuale în școli: „Atentat asupra inocenței copiilor" 

Amendamentul nou introdus: „Derularea sistematică în unitățile școlare cu acordul scris al părințiilor sau reprezentanțiilor legali ai copiilor de programe de educație pentru viața inclusiv educație sanitară în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și gravidității minorelor". (Autorii amedamentului: Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (neafiliat), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi Titus Corlăţean (PSD).

Ce prevede legea în vigoare (45/ 2020): „Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

Proiectul de lege va fi votat miercuri în plen, Camera Deputaților fiind for decizional. 

Pe de altă parte, amintim că România conduce încă, alături de Bulgaria, lista țărilor UE cu cele mai multe mame mai mici de 20 de ani, cu peste 600 de fete sub 19 ani care sunt deja la al treilea copil. 

Citește și: Copilărie la voia întâmplării: 45 de copii au fost violați de membri ai familiei anul acesta

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.