De ce l-a vizitat Marin Moraru pe Adrian Titieni în armată și cum i-a schimbat maestrul viața

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.06.2023 - 09:55
De ce l-a vizitat Marin Moraru pe Adrian Titieni în armată - Foto: Arhiva
De ce l-a vizitat Marin Moraru pe Adrian Titieni în armată - Foto: Arhiva

Marin Moraru l-a vizitat pe Adrian Titieni când acesta era foarte tânăr în armată. Marin Moraru i-a propus să joace într-un film și asta i-a schimbat complet viața lui Titieni.

SHARE

Marele actor Marin Moraru a fost cel care i-a schimbat viața lui Adrian Titieni. În cadrul unui podcast, Titieni povestește cum pe vremea când era în armată, a primit o vizită total neașteptată, care i-a schimbat parcursul profesional.

Marele actor Marin Moraru l-a căutat la unitate pe tânărul soldat și l-a pus să dea o probă pentru rolul lui Harap-Alb. Adrian Titieni a reușit să-l cucerească, atât pe el, cât și pe regizor, debutând, astfel, pe scena Teatrului Național.

Citește și: Imagini inedite de la filmările la Brigada Diverse. Azi, niciunul din marii actori nu mai trăiește

„Ne-am izolat într-o sală și mi-a dat să citesc Harap-Alb

Adrian Titieni povestește cu lux de amănunt cum a fost întâlinrea cu mare actor Moraru și cum a intrat în posesia primului său rol.

„Eram în armată, am făcut nouă luni termen redus pentru că intrasem la teatru și ne-au dus la munci, la Drum Subțire, mă rog, nu ne victimizăm, viață interesantă. Dimineața, la 5, erai câmp, seara, la 18, ajungeai, cădeai din picioare și, la un moment dat, a venit un locotenent și a zis „Bă, care ești Titieni?”.

De ce l-a vizitat Marin Moraru pe Adrian Titieni în armată 

„Eu sunt”. „Bă, de ce te caută Marin Moraru?”. „Nu știu, tovarășul ofițer”. „Cum nu știi, mă? De ce te caută?”. „Nu știu”. „Păi, e aici. A venit cu o mașină, cu un domn”. Zic „Frumos, interesant”. M-am emoționat, așa. „Dar, auzi? Tu ce faci?”. Nu știa că sunt la teatru. „Cu cât ai intrat la teatru?”. Zic „Cu 6,75”. „Cu 6.75?? Mă, dar aia de 10 unde sunt?”. Zic „Sunt pe altă tarla”.

Citește și: De ce Vișan și Florin Piersic nu sunt prieteni și nu joacă împreună. Pentru cine au făcut o excepție

Și am avut bucuria asta că venise Marin Moraru. Era cunoscut, un zeu! Ne-am izolat, așa, într-o sală și mi-a dat să citesc textul de la Harap-Alb, am dat un fel de casting, de probă, cu Gonța.

Tremurau toate, Doamne, Dumnezeule. Și la final, când a zis „Da, el e”… O bucurie inconfundabilă. Deci ăsta a fost primul rol.

M-am reîntors după armată în București, am repetat puțin și în timpul stagiului militar și în toamnă am debutat, dar eram un neprofesionist și nu m-am împăcat foarte tare cu condiția.” a povestit Adrian Titieni.

Moraru a murit la 79 de ani

 

Citește și: I-au spus „băiatul rău”, „actorul născut călare”. Este nemuritorul Colea Răutu, artistul cu 90 filme

Actorul Marin Moraru s-a născut la 31 ianuarie 1937 în Bucureşti, într-o familie modestă - tatăl său fiind vopsitor de vagoane la CFR, iar copilăria şi-a petrecut-o în cartierul Giuleşti, pe strada Tabla Buti.

În copilărie visa să devină aviator, însă, la îndrumarea tatălui a urmat cursurile şcolii de Construcţii Căi Ferate - Întreţinere Drumuri şi Poduri, perioadă în care l-a cunoscut pe regizorul Mihai Dimiu, care se ocupa de echipa de teatru de amatori a şcolii. Marin Moraru primeşte astfel primul rol din viaţa sa, în piesa "Steaguri pe tunuri", de A.S. Makarenko.

A fost muncitor


La absolvirea şcolii este repartizat la Braşov, ca picher de linie, unde a lucrat timp de aproape doi ani. După un an s-a transferat la uzina Griviţa Roşie, în Bucureşti, ca agent tehnic. Se înscrie la Universitatea Politehnica, la sugestia familiei, unde este admis, dar fiindcă destinul i-a rezervat altceva, Marin Moraru află de la radio amănunte despre admiterea la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (I.A.T.C.) "I.L. Caragiale", unde se hotărăşte să-şi încerce norocul şi să participe la examen. Nu este admis, dar este acceptat ca "audient", participând timp de un an la cursuri fără a primi note. În cele din urmă, după un an trece examenul de admitere, fiind înscris direct în anul II, la clasa prof. Dina Cocea.

A absolvit I.A.T.C.-ul în anul 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, 

 Actorul a trăit o frumoasă poveste de dragoste alături de Lucia Popescu-Moraru, om de radio, pe care a cerut-o de soție când era elevă. Văduva actorului merge periodic la Cimitirul Bellu, la locul de veci al actorului, unde pune flori proaspete. Întotdeauna albe! Actorul iubea enorm florile, iar jumătatea lui, alături de care a petrecut 52 de ani din viață, are grijă ca acestea să nu lipsească de la mormânt.

Citește și: Marin Moraru ar fi avut 86 ani. A copilărit cu Dinică în Giulești și a iubit o singură dată în viață

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te