Cumpănașii de pe Internet: 20% dintre copii spun că li s-au cerut fotografii cu părțile intime

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.01.2021 - 18:14
Sursa imagine: pexels.com

Peste 40 la sută dintre copiii cu vârste între 12 și 17 ani au primit sau au văzut mesaje cu conținut sexual în mediul online, iar aproape 20 la sută spun că li s-a cerut o fotografie sau o filmare în care să-și arate părțile intime, arată o cercetare făcută de Salvați Copiii.

SHARE

Studiul este relevant după ce, recent, în atenția publică a intrat cazul lui Alexandru Cumpănașu, fost candidat la prezidențiale, care a purtat mai multe discuții cu aluzii sexuale pe platforma TikTok cu adolescenți. Unei fete i-a spus „tu ai un păr frumos, ești o fată destul de dezvoltată”, iar în alte discuții a vorbit despre „dotările” sale naturale.

Ulterior, Rise Project a publicat o înregistrare în care Cumpănașu îi spunea unei fete de 15 ani că o iubește. Tot pe plaforma TikTok, Cumpănașu a susținut că  a făcut sex prin toaletele școlilor cu minore care astăzi ar fi profesoare. 

Alexandru Cumpănașu este vizat de o plângere penală pentru corupere de minori, fiind acuzat de o mamă că i-a făcut propuneri indecente fetei ei.

Citește și: AUDIO Cumpănașu seduce minore de 15 ani: „Te iubesc foarte mult. Vreau să te am aproape”

Cercetarea Salvați Copiii, făcută prin sondaj de opinie online, a adunat răspunsurile a 1.156 de copii. Eșantionul este teoretic, pe cote, după mediul de rezidență, vârsta copilului și genul acestuia. Datele au fost strânse în anul 2018, iar studiul a fost publicat în anul 2019.

În medie, copiii încep să petreacă timp online de la nouă ani, iar 99 la sută dintre cei chestionați aveau un profil pe cel puțin o rețea socială. La finele lui 2018, cea mai populară rețea de socializare era Facebook, urmată de YouTube și Instagram. O treime dintre copii spunea că petrece circa șase ore online zilnic.

Platforma TikTok, acum foarte populară în rândul adolescenților, a devenit cunoscută în România din primăvara lui 2019. 

Citește și: Cumpănașu recunoaște că i-a făcut avansuri sexuale unei fete de 17 ani să vadă „ce-i poate mintea”

43 la sută dintre copiii participanți la cercetare au povestit că au văzut sau au primit mesaje cu conținut sexual în mediul virtual, iar 22 la sută dintre ei au primit mesaje cu caracter sexual zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână.

Chiar dacă au fost deranjați de conținutul online, doar doi din 10 copii au vorbit cu cineva despre asta.

Aproape 20 la sută dintre copiii participanți la studiu au povestit că că li s-a cerut o fotografie sau o înregistrare video în care să își arate părțile intime. Fetelor li s-a cerut acest lucru mult mai des decât băieților.

5 la sută dintre copii spun că au postat sau au trimis cuiva un mesaj cu conținut sexual, iar alte 5 procente refuză să răspundă la această întrebare. Băieții, copiii din mediul urban și cei de liceu spun într-o măsură semnificativ mai ridicată că au trimis sau postat online mesaje cu conținut sexual.

Citește și: Surse: Cumpănașu, vizat de o plângere penală pentru corupere de minori

De asemenea, aproape 10% dintre băieți spun că au trimis cuiva un mesaj cu conținut sexual, iar circa 3 la sută  că au cerut cuiva o imagine în care acea persoană să își arate părțile intime.

Referindu-se la vârsta pe care o avea persoana căruia copiii spun că i-au trimis o fotografie sau un video în care își arătau părțile intime, jumătate dintre cei care menționează că au făcut acest lucru spun că era un copil de vârstă cu ei. 4 din 21 spun că era vorba de un adult. 

Puteți citi studiul Salvați Copiii aici

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.