Cum te angajezi cu 5.000 lei salariu, la stat, muncă de birou? Condiția importantă de îndeplinit

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.12.2023 - 10:47
Cum te angajezi cu 5.000 lei la stat, program de 8 ore la birou ? - Foto: Pexels / Tima Miroshnichenko

Cum iei 5.000 lei net, bani pe cartea de muncă, lucrând la stat, 8 ore? Care e condiția importantă?, sunt întrbări la care Ministerul Dezvoltării a dat un răspuns clar în cursul zilei de ieri.

SHARE

Ministerul Dezvoltării a anunțat cum te poți angaja la stat ca să iei un salariu mediu 5.000 lei net, totul pe cartea de muncă lucrând la stat. O nouă condiție pentru angajarea funcționarilor publici, foarte importantă, introdusă la concursuri este necesitatea de avea competențe digitale.

Altfel zis, trebuie să mânuiești foarte bine computerul. Dacă candidatul trece cu bine și de această probă a concursului se poate angaja funcționar public.

Angajații de la stat câștigă, în medie cu 1.000 de lei net mai mult decât cei de la privat. În schimb, dacă reușești să intri printre cei peste 210.000 de angajaţi din sectorul „administraţie publică şi apărare” vei avea parte de un salariu mediu net de 4.900 lei. 

Citește și: Statul român va crea o nouă meserie: Peste 2.000 de experți sunt deja pregătiți să ocupe posturile

Este un salariu cu 1.800 lei mai mare decât în sectorul privat, unde salariul mediu net a fost de 3.100 lei.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Executivul a aprobat o serie de modificări şi completări la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Citește și: Un funcționar public va câștiga peste 7.500 lei/lună din 2024. Salariile le cresc cu 5%

Prin acest act normativ se implementează măsuri prin care:

se completează măsura deja instituită prin OUG nr. 191/2023 privind implementarea sistemului de recrutare pe bază de cadre de competență generale și specifice (cadrele de competențe se stabilesc până la data de 31 martie 2024 pentru funcțiile publice centrale și teritoriale vacante, pentru funcțiile publice centrale și teritoriale ocupate până la data de 30 iunie 2024 și pentru funcțiile publice locale de la data de 1 ianuarie 2027);

se stabilesc regulile pentru desfășurarea concursului național (pentru funcțiile publice centrale și teritoriale) și a concursului pe post în administrația publică;

se introduce o condiție de ocupare în funcția publică vizând competențe digitale, aplicabilă în procesele de recrutare de la 30 iunie 2024 în administrația publică centrală, respectiv 1 decembrie 2027 în administrația publică locală;

în concursul național și în procesele de recrutare va fi utilizată platforma informatică pusă la dispoziție de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici; platforma va fi pusă la dispoziția autorităților publice locale și pentru concursurile de promovare în funcții publice de conducere, pentru verificarea competențelor generale;

sunt prevăzute măsuri tranzitorii care să asigure implementarea armonioasă a procesului de reformă (în sensul stabilirii unor mecanisme de recunoaștere a îndeplinirii competențelor generale de către funcționarii publici în funcție).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te