Cum se poate contesta o decizie de pensionare? Un fost angajat s-a trezit fără vechime la pensie

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 03.07.2024 - 17:02
Cum se poate contesta o decizie de pensionare? Un fost angajat s-a trezit fără vechime Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Persoanele care vor să își depună dosarul de pensionare trebuie să fie foarte atente dacă toți anii de vechime se regăsesc în hârtii. Au existat nenumărate situații în care oamenii s-au trezit că nu au primit niște drepturi deși au muncit.

SHARE

Vechimea în muncă este unul dintre cele mai importante elemente de care se ține cont la recalcularea pensiei. Spre exemplu, acum, persoanele care au mulți ani munciți primesc mai mulți bani de la stat.

Fiecare lună de muncă dovedită se calculează și duce la un venit sigur pentru viitorii pensionari.

Cele mai multe probleme sunt întâmpinate de persoanele care au lucrat la anumite firme care au fost ulterior radiate și arhiva cu angajații a fost preluată de către o firmă specializată.

Pe lângă faptul că au o muncă în plus de documentare pentru a afla unde a ajuns dosarul fiecăruia, românii s-au trezit că trebuie să scoată bani din buzunare pentru a primit o simplă adeverință.

Cum se poate contesta o decizie de pensionare? Un fost angajat s-a trezit fără vechime

Problema cu vechimea în muncă persistă de ani de zile, iar unii pensionari chiar și-au cerut și în instanță drepturile. Unul dintre exemple este cel al unui fost angajat care a lucrat la RATB – Uzina de Reparaţii din perioada comunismului și până în anul 2001. 

Citește și: Casa de Pensii anunță cine ia pensie cu 1.200 lei mai mare la recalculare. „Vor mai fi 2 creșteri”

Citește și: Care perioade nu sunt considerate contributive la recalcularea pensiei? Ce bani pierd pensionarii?

Acesta a fost nevoit să dea în judecată Casa de Pensii a Sectorului 2 deoarece pensionarul s-a trezit că o bună perioadă de timp lucrată nu a fost luată în considerare.

Astfel, s-a cerut în instanță recalcularea pensiei cu toate sporurile și adeverințele atașate la dosar. Au fost aduse toate dovezile necesare iar, în final, judecătorul i-a dat câștig de cauză pensionarului.

„Anuleaza decizia nr. 234300/09.07.2014 emisa de Casa Locala de Pensii Sector 2. Obligă pârâta sa emită o decizie, prin care sa recalculeze pensia cuvenita reclamantului, începând cu data de 01.03.2014, cu luarea in considerare si a veniturilor suplimentare aferente perioadei decembrie 1973 – martie 2001, atestate de adeverinţele nr. 535033/13.02.2014 şi nr. 535059/14.02.2014 emise de RATB – Uzina de Reparaţii.

Probleme cu vechimea

Respinge cererile de revizuire a pensiei cu valorificarea veniturilor suplimentare atestate de adeverinţa nr. 272861/08.04.2008 emisă de RATB – Uzina de Reparaţii şi de recalculare a pensiei cu valorificarea veniturilor suplimentare aferente perioadei martie 2001 – martie 2006, atestate de adeverinţa nr. 535033/13.02.2014, şi a veniturilor brute menţionate în adeverinţa nr. 535034/13.03.2014 emisă de RATB – Uzina de Reparaţii, ca neîntemeiate. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 1000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata”, se arată în decizia finală a instanței.

Citește și: Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?

Citește și: EXCLUSIV Adeverințele cu pensia recalculată vin abia pe 10 iulie. Câte pensii sunt deja recalculate?

Pe această cale, avocații trag un semnal de alarmă cu privire la modalitatea în care sunt calculate perioadele de cotizare și pensiile. 

„Și bunicii nostrii au drepul să își ia pensia, fie și aia mica pe care o au, însă Casa de Pensii a Municipiului București considera că daca au muncit în era comunistă, drepturile vechi au dispărut.

Nu uitați, atunci când mergeți și depuneți cererea de pensie, pentru mame, tati, bunici, etc. și reiese faptul că dumneavoastră ați lucrat mai mult însă adeverințele depuse nu vă sunt luate în considerare, aveți posibilitatea să introduceți în termenul legal contestație la decizia de pensionare.

Nu vă pierdeți drepturile, fiindcă dacă nu contestați decizia, ea produce efecte și nu vă mai puteți recupera banii”, a spus avocatul Adrian Cuculis.

În ce condiții vechimea în muncă îți aduce o pensie mai mică la recalculare. Anunț OFICIAL 

După data de 1 septembrie continuă procesul de recalculare a pensiilor până în 2025. În tot acest timp, pot fi aduse adeverințe de la locurile de muncă de unde unele persoane nu au beneficiat de vechime.

„Adeverințele se pot depune până la 31 august și, după această dată, diferența este că ceea cele depuse până la 31 august operează cu 1 septembrie. 

Avem termen după 1 septembrie să recalculăm aceste adeverințe sau cu luna următoare depunerii. Dacă va veni în decembrie anul acesta se va face recalcularea cu anul viitor”, a spus un reprezentant al Casei de Pensii.

Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent din care se pot adăuga perioade la vechime. Cu toate acestea, reprezentanții Caselor de Pensii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că în anumite condiții adeverințele pot scădea din valoarea pensiei.

Citește și: Când intră pensia pe luna iulie? De ce sunt vești bune pentru pensionarii care iau bani pe card?

Câți bani primești în funcție de anii munciți pe baza punctelor bonus?

A muncit 25 de ani - 0 puncte bonus.

A muncit 30 de ani - 5 X 0,5 = 2,5 puncte bonus X 81 lei = 202 lei

A muncit 35 de ani - 5X 0,5 + 5 X 0,75 lei = 6,25 puncte X 81 lei = 506 lei

A muncit 40 de ani - 5 X 0,5 + 5X0,75 + 5 X 1 = 11,25 puncte X 81 lei =911 lei.

Formula calcul recalculare

Formula  = VPR x Numărul total de puncte

VPR = 81 de lei.

Număr puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate (BONUS) + puncte perioade asimilate.

Perioade asimilate: concediu maternal, armată facultate - 0,25 puncte / fiecare an.

Citește și: Pensie mai mare cu 1.900 de lei pentru un pensionar la recalculare. La ce vârstă a ieșit la pensie?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te