În România, există un venit minim de incluziune destinat să ajute oamenii nevoiași și familiie care se descurcă greu.
Cum poți pierde ajutorul de incluziune de 900 de lei? Ce trebuie să facă beneficiarii obligatoriu
Venitul minim de incluziune sau VMI reprezintă un program de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină.
Cum poți pierde ajutorul de incluziune de 900 de lei? Ce trebuie să facă beneficiarii obligatoriu - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Citește și: Venituri crescute pentru sute de mii de români chiar din aprilie. Cum aplici pentru bani?
Venitul minim de incluziune este compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare:
-ajutorul de incluziune;
-ajutorul pentru familia cu copii.
Cu toate acestea, beneficiarii au o serie de obligații, pentru a nu pierde ajutorul financiar de la stat.
Citește și: Pensiile speciale, tăiate cu sume între 3.000 și 6.000 lei. Crește și vârsta de pensionare
Schimbări cu privire la domiciliu, venit, numărul membrilor familiei
În primul rând, beneficiarii venitului minim de incluziune trebuie să comunice primăriei în a cărei rază teritorială își au domiciliul sau reședința orice modificare cu privire la domiciliu, venituri și numărul membrilor familiei, în cel mult 15 zile de la data la care a apărut schimbarea, scrie avocatnet.ro.
Citește și: Bani pentru medicamente la pensie, pentru românii din Italia. Ajutor financiar și pentru mame
Declarație pe propria răspundere
Persoanele singure și familiile beneficiare de venit minim de incluziune au obligația să depună la primărie, din șase în șase luni, o declarație pe propria răspundere, care confirmă că nu au apărut schimbări în componența familiei și/ sau a veniturilor acestora.
Prezentarea la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă
Persoanele beneficiare de venit minim de incluziune apte de muncă, care nu au venituri din vreun contract de muncă, au obligația să se prezinte, ori de câte ori sunt solicitate de agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă în a cărei evidență sunt înregistrate ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în vederea încadrării în muncă sau a participării la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională.
Citește și: Casa de Pensii schimbă ziua când bagă pensia pe card. Majoritatea pensionarilor nu iau 400 lei bonus
În cazul persoanelor singure și familiilor beneficiare ale venitului minim de incluziune care constă exclusiv în ajutor pentru familia cu copii, obligația amintită nu se aplică.
De asemenea, în cazul familiilor beneficiare de venit minim de incluziune care include componenta de ajutor de incluziune, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia respectivă trebuie să presteze lunar, la solicitarea primarului, activități sau lucrări de interes local, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă și a normelor de securitate și sănătate în muncă.
Excepție de la regula de mai sus fac familiile pentru care suma aferentă ajutorului de incluziune este de până la 50 de lei. Pentru acestea, orele de muncă se stabilesc trimestrial și se efectuează în oricare dintre lunile trimestrului.
Cât e ajutorul de incluziune?
Ajutorul de incluziune se actualizează în fiecare an, el fiind indexat cu rata inflației.
Rata inflației de anul trecut a fost de 5%.
– Pentru ajutorul de incluziune, noul nivel maxim al venitului net ajustat este de 367 lei, respectiv până la 529 lei pentru persoana singură în vârstă de cel puțin 65 de ani.
– Pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului net ajustat este de 923 lei/membru familie.
Cuantumul ajutorului pentru familia cu copii este stabilit în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii din familie:
Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 367 lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
- 142 lei, pentru familia cu un copil
- 284 lei, pentru familia cu 2 copii;
- 426 de lei, pentru familia cu 3 copii;
- 567 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulți.
Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 367 lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
- 160 de lei, pentru familia cu un copil;
- 321 de lei, pentru familia cu 2 copii;
- 477 de lei, pentru familia cu 3 copii;
- 634 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulți.
Pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 367 lei/lună și 923 lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
- 115 de lei, pentru familia cu un copil;
- 225 de lei, pentru familia cu 2 copii;
- 337 de lei, pentru familia cu 3 copii;
- 448 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulți.
Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 346 lei/ lună și 923 lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
- 144 lei, pentru familia cu un copil;
- 285 lei, pentru familia cu 2 copii;
- 430 de lei, pentru familia cu 3 copii;
- 568 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulți.
Pe subiect s-a scris și AICI