Pensionarii pot adăuga suma de 1.600 de lei la pensie dacă devin însoțitorul unei persoane care are un handicap. După cum se știe, persoanele cu dizabilități au dreptul la un asistent personal sau la un însoțitor. Informații AICI
În cazul asistentului personal este nevoie de o calificare, iar suma pe care asistentul personal o ia este de 2.070 de lei, valoare netă.
Cum pot câștiga pensionarii 1.600 lei in plus la pensie pe lună? Ce condiții trebuie îndeplinite?
În schimb, pentru a fi însoțitor nu e nevoie de o calificare. Indemnizația de însoțitor s-a majorat la 1.626 de lei pe lună, în prima lună din 2024.
Această indemnizație se acordă pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate. Pe un forum a fost ridicată întrebarea dacă un pensionat poate cumula pensia cu indemnizația de însoțitor. Iar răspunsul a fost pozitiv.
„Dacă ești pensionar la limita de vârsta poți sigur să te angajezi ca însoțitorul unei persoane cu handicap”, a fost răspunsul.
Citește și: Pe lângă pensii, cresc și indemnizațiile. La ce valoare vor ajunge de la 01 ianuarie 2024?
Pentru a deveni însoțitor trebuie să cumulezi următoarele caracteristici:
• Să aibă minim 18 ani
• Să nu fie condamnată pentru o infracțiune
• Să aibă capacitate deplină de exercițiu
• Să fie aptă din punct de vedere fizic
• Să fi absolvit învățământul general obligatoru.
Indemnziația de handicap crește infim
Conform Legii 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități se va majora la 462 de lei (de la 419 lei), în cazul existenței unui handicap grav (70% din ISR), și la 350 de lei (de la 317 lei), în cazul handicapului accentuat (53% din ISR).
Citește și: Românii vor primi bani în plus în doar câteva zile. Indemnizațiile au crescut cu 10% din martie
De la 1 martie a crescut și limita minimă a cuantumului indemnizației lunare aferente concediului de creștere a copilului. Valoarea indemnizației lunare nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR, ceea ce va duce pragul minim al acesteia, din martie, la 1.650 de lei (de la 1.495 de lei),
Citește și: Cu cât vor creşte indemnizaţiile de handicap. Cât sunt acestea acum?