Cum funcționează centrul-pilot pentru situațiile de viol, plătit din bani norvegieni

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 04.12.2018 - 13:40
Protestul împotriva violenței domestice, din 2018, organizat de activistele feministe din România. FOTO: Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor

Primul centru de criză pentru situațiile de viol a fost lansat săptămâna trecută, la Spitalul Universitar de Urgență din București. Inițiativa face parte din proiectul pentru implementarea Convenției de la Istanbul și este finanțat din bani norvegieni.

SHARE

Centrul-pilot nu este o entitate fizică, ci reprezintă abordarea integrată a cazurilor de agresiuni sexuale, a explicat Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), pentru Newsweek România. Astfel, victima nu va mai fi plimbată de la spital la poliție și apoi la Institutul de Medicină Legală, ci îi vor fi recoltate probe biologice chiar la spital, cu ajutorul unui kit special conceput de INML. Apoi, victima va fi însoțită de un polițist la un adăpost de urgență, unde va primi consiliere psihologică.

Centrul este coordonat de directorul medical al Spitalului Universitar, Dorin Ionescu. Medicii care lucrează la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului vor folosi un kit standard pentru prelevarea probelor biologice, elaborat și furnizat de INML, și, după consultarea victimei, vor anunța polițiștii de la Secția 17 de Poliție, din Sectorul 5, care o vor conduce pe victimă la un adăpost de urgență din Sectorul 5. Acolo, victima ar urma să fie consiliată psihologic și juridic. 

Motivul pentru care a fost ales un adăpost din Sectorul 5 și o secție de poliție din Sectorul 5 îl reprezintă proximitatea spațială față de Spitalul Universitar, a mai precizat ANES. 

„Prin noul circuit creat, se urmărește evitarea renunțării la demersurile instituționale ce vizează pedepsirea violatorilor, având în vedere realitatea prezentă, în care victimele se prezentau la camera de gardă și erau direcționate către INML pentru prelevarea de probe biologice. De multe ori, aflate în stare de șoc, fără bani și aparținători, acestea „se pierdeau” între spitale și INML, renunțând la demersurile obligatorii pentru instanță”, a susținut Agenția, în răspunsul transmis Newsweek România. 

Acum, INML va identifica toate spitalele cu unități de primiri urgențe în proximitatea cărora să existe servicii de medicină legală, pentru a înființa alte 10 centre de criză, reprezentative la nivel regional. Măsurile sunt luate în cadrul proiectului „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul”, finanțat cu fonduri norvegiene. Proiectul, care prevede înființarea a cel puțin 10 centre de criză pentru situațiile de viol și opt centre de asistență pentru agresori,  durează 36 de luni. Valoarea lui se ridică la 2,5 milioane de euro. 

În 2017, au fost raportate 181 de violuri, 44 de agresiuni sexuale, 108 de acte sexuale cu minori și 84 de omoruri. În cazul violurilor și agresiunilor sexuale raportate poliției, cele mai multe victime sunt fete minore, potrivit datelor Inspectoratului General de Poliție, furnizate la cererea centrului Filia. De asemenea, anul trecut, au murit 46 de femei, 26 de bărbați și 12 copii (6 fete și 6 băieți) în urma violențelor comise asupra lor de foști sau actuali parteneri sau alți membri ai familiei. În 73 din cele 84 de cazuri, agresorul era un bărbat adult. 

România a ratificat Convenția de la Istanbul prin Legea 30/2016.  Convenția prevede oferirea de servicii integrate victimelor violenței domestice, prin cooperare între instituțiile statului – poliție, direcțiile de asistență socială și Medicina Legală, scoaterea femeilor din mediul violent (agresorii sunt scoși din casă). Legea mai cere și înființarea de adăposturi pentru victime, precum și o linie telefonică gratuită, la care femeile pot cere ajutor, dar și sancțiuni penale pentru agresorii care încalcă ordinele de protecție. 

Puteți citi prevederile Convenției aici. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te