Cum agonizează animalele sălbatice în drum, așteptând hârtii de la minister. Cazul urșilor din Sibiu

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 05.04.2021 - 16:38
Salvarea celor doi pui de urs i-a adus ONG-ului Prietenii berzelor o amendă de 10.000 de lei. Sursă imagine: Facebook Prietenii berzelor
Puii erau deshidratați și nu voiau să mănânce. În prezent, se recuperează la sanctuarul de la Zărnești. Sursă imagine: facebook Libearty - Bear Sanctuary
Puii erau deshidratați și nu voiau să mănânce. În prezent, se recuperează la sanctuarul de la Zărnești. Sursă imagine: facebook Libearty - Bear Sanctuary
Miruna Gritu, cu o barză salvată. Sursă imagine: Facebook

Miruna Gritu, de la Asociația Prietenii Berzelor, a fost amendată cu 10.000 de lei de Garda de Mediu Sibiu, după ce a ajutat doi pui de urs. Ministerul Mediului spune însă că ONG-ul a greșit că nu a alertat imediat autoritățile la 112.

SHARE

Miruna Gritu a declarat, într-un interviu pentru Newsweek România, că, atunci când a fost sesizată de asociația Milioane de prieteni, cea care administrează sanctuarul pentru urși de la Zărnești, a încercat, pe toată distanța din comuna Cristian până în localitatea Biertan, de la ora 13.00, să ia legătura cu autoritățile, fără succes. Ea nu a sunat la 112. Cu toate acestea, primul apel de la reprezentanții Gărzii de Mediu a venit abia la ora 20.00, a explicat Miruna Gritu. 

La fața locului, a constat că puii de urs erau deshidratați, nu voiau să mănânce și atunci a decis să îi transporte către cel mai apropiat loc în care puteau primi ajutor, care era sanctuarul de urși de la Zărnești, din județul Brașov. 

Miruna Gritu condamnă procesul greoi prin care trece un animal sălbatic rănit în România, autoritățile fiind obligate să aștepte o hârtie oficială de la Mediu pentru a putea interveni, dând un exemplu care a șocat România, acum doi ani, care însă care nu este singular: o ursoaică lovită de mașină a agonizat 14 ore pe marginea unui drum din Harghita, apoi a fost împușcată. Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, susținea atunci că nu ar fi fost nevoie de avizul de recoltare de la minister.

Citește și: Cine sunt sinecuriștii care conduceau ONG-ul desființat de primarul Nicușor Dan

Totodată, activista de la Prietenii Berzelor, care ajută animale sălbatice încă din 2007, a arătat că este nevoie de schimbarea legii, pentru ca animalele să poată fi ajutate cât mai repede când se produce un accident și a acuzat un „război pe urși”. 

Contextul este că actualul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, că „România a luat o decizie total eronată în 2016 când a decis să nu mai intervină deloc în populaţia de urşi”.

El a susținut că vrea să facă un recensământ al urșilor din țară și că Ministerul Mediului „are în plan intervenția și extragere. (...) Una peste alta, în toate ţările unde există populaţie de urşi există şi intervenţie aprobată printr-o derogare care este permisă de Directivă, iar România trebuie să intervină preventiv şi post-factum inclusiv, pentru că acolo unde produce o nenorocire, un atac, acolo clar trebuie intervenit. Nu putem să aşteptăm ca acest fenomen de urs pe pârtie, urs pe stradă, urs în oraşe să se generalizeze”. 

Ministerul Mediului a criticat intervenția Mirunei Gritu, pe pagina sa de Facebook, susținând că aceasta nu a notificat imediat Garda de Mediu, nu a răspuns apelurilor Gărzii de Mediu, a transportat „ilegal” puii de urs de la Biertan la Zărnești și a luat decizia „greșită” de a preda puii de urs sanctuarului de la Zărnești. Ministerul Mediului susține că la Zărnești, fiind un sanctuar, urșii trăiesc în captivitate, pe când, dacă ar fi fost duși în centrul de la Bălan, ar fi putut fi eliberați în sălbăticie. 

Citește și: EXCLUSIV Adeverința de vaccinare este valabilă deocamdată doar în România. Actul, ușor de falsificat 

„Am fost amenințată de Garda de Mediu”

Redăm interviul acordat de către Miruna Gritu revistei Newsweek România. 

Newsweek România: Cum se simt puiuții de urs?

Miruna Gritu: Puiuții sunt bine, sunt în rezervația de la Zărnești. Asta nu mai contează pentru nimeni, cum s-au găsit toți să dea acum, au găsit soluții, e ceva incredibil.

Cum s-a întâmplat?

Pe noi marți ne-au sunat cei de la Zărnești, ne-au spus că undeva lângă o cabană ar fi doi pui de urs și dacă pot merge până acolo să văd. Mi-au dat numărul de telefon al domnului, l-am sunat, mi-a spus că e la Biertan, pe drum eu am dat telefoane, eu am sunat la oamenii pe care îi știam din instituții, o fostă colegă de la Gardă, pe cineva din Agenția de Mediu, la ora aceea nimeni nu știa cum se procedează.

Am ajuns la Biertan, am văzut ursuleții, la drumul de întoarcere am dat alte telefoane: am sunat Fondul de vânătoare, am sunat dispeceratul de jandarmi, șeful de la Poliția Animalelor, am numărul lui de la alte cazuri la care am fost, am dat telefoane, la Serviciul Arme și Muniții.

Nu sunt date telefoane pe numerele de fix, am dat pe fix numai la jandarmi și Arme și Muniții. Acum toți știu că trebuia să sunăm la 112, marți nu știa nimeni.

În seara aceea, v-a spus cineva că trebuia să sunați la 112?

Nu. Soluția cu 112 a venit vineri, oricum după. Au fost atâtea telefoane, că mie mi s-a descărcat bateria la telefon și când am ajuns la Zărnești l-am lăsat la încărcat în mașină. Primul apel – eu am plecat la 1, 1 și un pic la Biertan, iar primul apel ratat îl am cu domnul Lazăr Bogdan (comisar la Garda de Mediu Sibiu, n.r.) aproape de ora 8 seara. Deci eram la Zărnești, despre ce vorbim? E și telefonul pe căști, nu se aude foarte bine, eu când am animale sălbatice în mașină – m-au tot certat veterinarii mei – că n-am voie să ascult muzică în mașină, n-am voie să sune telefonul, l-am lăsat în mașină, m-am dus cu ursuleții, nu am stat să îi filmez sau să le fac poze, nimic de genul ăsta. Acum, brusc, s-au supărat toți, sunt acuzată că am fost manipulată de cei de la Zărnești, tot felul ... eu am impresia că e un război și noi am fost prinși la mijloc, dar nu e războiul nostru.

Dacă au războaie pe urși, să-și poarte războaiele, noi tot ce am făcut a fost să intervenim și să ajutăm niște animale care aveau nevoie de ajutor. Și, până la urmă, Zărneștiul era și mai aproape. Acum o dau ei cu hârtiile, știți bine ce înseamnă o hârtie de la Ministerul Mediului: 14 ore a stat un urs pe  marginea drumului. Ce să fi făcut? Când la două ore e Zărneștiul? Acum sunt toți supărați că n-au ajuns urșii la Bălan, eu nu înțeleg supărările astea, mă depășesc. Războiul ăsta nu a fost al nostru, dar a devenit și va fi pentru modificarea legii.

Ce aveau ursuleții când ați ajuns la ei?

Ursuleții primiseră lapte de vacă, au făcut diaree, erau deshidratați. Cel care i-a găsit le-a dat lapte de vacă, eu le-am dat de capră și nu au vrut să-l bea, eu îl făcusem cu ou, cu miere, și am văzut că una dintre ele e epuizată, am vrut să o ajut. Dar se pare că acum suntem criminalii României. Eu vreau să aflu un răspuns de la Ministerul Mediului de ce e un război pe urși, pentru că eu nu înțeleg.

Veți contesta amenda?

Da, nici nu se discută, o vom contesta.

Vă descurajează amenda asta? Cum vă raportați la ce s-a întâmplat?

Nu mă descurajează nimic, mă dezamăgește, imi lasă un gust foarte amar – cum a fost declarația comisarului-șef, cu care eu am vorbit seara, că dânsul m-a sunat, i-am spus și cine sunt comisarii care m-au amenințat, eu am fost inclusiv amenințată  și nu este normal.

Cine v-a amenințat?

Păi, ne-au amenințat că nu suntem în regulă cu toate hârtiile.

De la Garda de Mediu ați primit amenințări?

Da, le-am primit vineri când am plecat de acolo. Mi-au spus că e mai bine să o las așa, să nu facem scandal.

Știți ce m-a dezamăgit la comisar (Octavian Berceanu, n.r.)? Că ne-a comparat cu braconierii, în materialul de la TVR 1 spune că orice braconier poate transpora urși la un sanctuar. Mie mi se pare că nu e ok, dacă voia să ne cunoască domnul Berceanu, putea să caute în presă sau pe pagina noastră, să vadă dacă găsește ceva de rău despre noi, pentru că n-a fost instituție în țara asta care să ne ceară ajutorul și pe care noi să nu o ajutăm, așa cum funcționăm noi.

„Legea este că un animal sălbatic poate aștepta 14 ore o derogare pe marginea drumului”

Newsweek România: Problema mi se pare că este la felul în care este făcută legea.

Miruna Gritu: Problema este că legea este că un animal sălbatic poate 14 ore să aștepte o derogare pe marginea drumului. Dar asta nu contează pentru nimeni, pentru că suferința e a animalului, nu a celor din minister, ei și celelalte instituții care trebuie să fie prezente la accident nu fac altceva decât să stea pe marginea drumului și să se uite la animal cum agonizează. Cum a fost la Harghita, 14 ore, despre asta este vorba.

Noi acum o să luptăm pentru schimbarea legii, ăsta este momentul, nu mă ineresează interesele nimănui, nu-mi pasă că au ajuns la Zărnești ursuleții, important a fost să ajungă undeva unde pot primi ajutor, ce importanță are la ce centru? Nu era normal la cel mai aproape; dacă eu mai umblam încă o oră și jumătate din Harghita până în Brașov?

Cum ar trebui modificată legea ca să fie funcțională?

Ar trebui să fim operativi, ai un animal rănit pe marginea drumului, indiferent la ce instituție suni, să știe să te îndrume, să existe o echipă operativă, noi am încercat aici, în județul Sibiu, să punem pe picioare un serviciu de urgență pentru animalele sălbatice și cred că ar fi necesar să fie un astfel de serviciu. Să te duci la fața locului, să îi evaluezi starea, și indiferent că e strict protejat, protejat sau că nu-i pasă legii de animalul respectiv, să poți să intervii cu rapiditate și să îi poți salva viața, sau dacă nu se poate, să îi curmi suferința, asta trebuie făcut.

Noi ne-am asumat și am spus că suntem dispuși să intervenim, cu veterinarii noștri, am fost și la CJ și la Prefectură, din păcate, nu ne-a băgat nimeni în seamă. Dar e nevoie de ceva de genul ăsta, ca să salvăm animalele.

Citește și: VIDEO Prietenii din umbră ai berzelor: Salvarea miraculoasă a unui pui căzut pe firele de curent

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te