VIDEO Copii puși să facă mătănii pe asfalt. Reacția BOR

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.09.2019 - 09:09
Captură foto din imaginile difuzate pe Facebook

Un grup de copii a fost obligat să facă mătănii pe asfalt, la un festival religios din Sălaj. Biserica Ortodoxă Română a condamnat incidentul, spunând că nu are legătură cu spiritul creștin.

SHARE

O filmare cu mai mulți copii obligați să facă mătănii în aer liber și să sărute asfaltul în timp ce își fac cruce a fost distribuită în weekend, pe Facebook. Imaginile sunt din timpul unui festival organizat de asociația creștină „Inimioare fericite”, lângă Mănăstirea Bobota, din județul Sălaj, potrivit Mediafax. 

„Ziceți în gând toți <Doamne, iartă-mă>. Acuma vreau să fac o completare, părerea cercetașilor francezi a fost că Darius a fost cel mai atent la Sfânta Liturghie, el fiind exemplul pe care ar fi bine să îl urmați. În rest, cei care credeți că nu vă puteți abține două ore de la toaletă, de la una de la alta, sau rămâneți acasă sau vă puneți pampers sau găsiți alte soluții. De aici înainte vă cer conduită, comportament corespunzător. Aveți grijă că duminică este ziua festivă a Festivalului Inimioarelor Fericite, iar primul moment este participarea la Sfânta Liturghie de la Bobota”, a spus femeia.

Pe filmare se aude unul dintre copii care spune că a făcut 20 de mătănii și că a terminat, iar un altul se plimbă prin fața grupului, fiind admonestat de femeie și obligat să mai facă 10 mătănii.

„La Sfânta Liturghie de la Bobota va fi mult mai lejer decât astăzi, pentru că nu este în biserică, se slujește în altarul de vară, e mai mare relaxare, băncile de la liziera pădurii, pentru copii e mai mult decât perfect. Acolo se stă în bancă, se stă în picioare în momentele când se stă în picioare și nu se merge la toaletă în pădure, nu se umblă după apă. Înainte veți primi de toate, veți fi pregătiți. De acum vă spun, să nu avem surprize, că duminică nu va bate nimeni mătănii. Vom avea o cameră pregătită la baza asociației și cine nu știe să se încadreze în grup va putea să citească o carte liniștit, avem tot felul de cărți, ieșiți de acolo speakeri motivaționali”, a continuat femeia, care l-a mai pus pe un alt copil să facă cinci mătănii, acuzându-l că avea chef de vorbă.

Reprezentanții asociației au refuzat să comenteze imaginile, declarând pentru Mediafax că „au fost scoase din context”. „Vom formula un punct de vedere și îl vom comunica. Dar, momentan, muncim și nu ne putem ocupa de dreptul la replică în detrimentul programelor de final de vacanță”, au transmis reprezentanții asociației.

Festivalul urma să se încheie cu acțiunea „Ghiozdănelul”, 100 de copii primind ghiozdane complet echipate și pachete cu alimente. 

BOR: Fapte revoltătoare

Biserica Ortodoxă Română a condamnat acțiunea organizației, într-un punct de vedere trimis Digi24, spunând că „persoanele care şi-au permis să comită o asemenea faptă revoltătoare nu sunt angajatele Bisericii şi nu o reprezintă. Este evident că obligarea unor copii sau a oricui altcuiva la practicarea unor gesturi cu semnificaţie religioasă este absurdă, Biserica însăşi denunţând o asemenea atitudine care nu are nicio legătură cu spiritul creştin”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te