Așa cum s-a decis în decembrie 2022, impunerea plății CASS pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei, prin OUG 130/2021, este neconstituțională. Neconstituționalitatea a fost stabilită de Curtea Constituțională a României prin Decizia 650/2022.
Acum, printr-o notă luată în discuție azi de către Executiv, Secretariatul General al Guvernului propune introducerea, tot prin OUG, așa cum a fost stabilită și măsura inițială, a unui mecanism de restituire a sumelor reținute pensionarilor în temeiul OUG 130/2021, sub forma CASS.
Citește și: Un român, disperat după ce a primit o factură uriașă la gaz: „Copiii dorm în frig. Nu mai suportăm”
Mecanismul este propus deoarece foarte mulți pensionari s-au adresat instanțelor judecătorești pentru constatarea “vătămării drepturilor și intereselor legitime” prin impunerea plății CASS pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei și obligarea Guvernului să asigure fonduri pentru restituirea sumelor reținute începând cu ianuarie 2022 și până la data încetării reținerii (28 decembrie 2022), inclusiv pentru plata dobânzilor penalizatoare.
Citește și: 2.000 lei pentru viitoarele mămici. Ce este „Trusoul noului-născut” și cum intri în posesia lui
“În aceste condiții, având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG nr. 130/2021, apreciem că numărul litigiilor generate de Decizia Curții Constituționale nr. 650/2022 va crește exponențial în următoarea perioadă, ceea ce va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești. În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat.
Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul României ar putea să reglementeze efectele Deciziei Curții Constituționale nr. 650/2022, printr-un act de același nivel cu OUG nr. 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlul de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele teritoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații”, apare în document, scrie Avocatnet.ro.