Pensia medie este de 2.700 de lei în România. Legea spune că nu poți avea decât o pensie contributivă. Desigur, există și excepții. Sau, pensionari privilegiați.
Cine sunt pensionarii care pot avea 2 pensii? Ce condiții trebuie îndeplinite?
Cei dintâi pensionari care se pot bucura de 2 pensii sunt parlamentarii. Ei primesc și o pensie contributivă, dar și o pensie specială că au fost parlamentari.
Spre exemplu, Petre Roman încasează 2 pensii.
Roman a menționat în Declarația sa de avere că primește 65.000 lei de la casa de pensii și 116.000 de lei pensie speicală ca deputat. În total, Roman primește lunar 15.000 de lei.
Pensiile parlamentariolor au fost suspendate timp de un. După o acțiune la CCR ele au fost date înapoi foștilor parlamentari.
Citește și: 15.000 lei pe lună, pensie încasată de Petre Roman. Fiica sa spune că România e o țară de „doi lei”
Petre Daea are o pensie specială de parlamentar de 9.000 de lei la care se adaugă o pensie contributivă de 3.000 de lei. Total din pensii. 12.000 de lei.
Citește și: 9.300 lei/lună pensie specială pentru Petre Daea. Are doctorat la Ștefan Gheorghiu luat în doi ani
Avocatul Poporului, Renate Weber, pensie de mii de euro
O altă categorie de pensionari care pot lua 2 pensii (sau chiar 3 după vedeți în exemplul de mai jos) sunt avocații. Când avocații sunt și politicieni putem vorbi chiar de 3 pensii încasate în același timp.
Exemplul elocvent este Avocatul Poporului, Renate Weber.
Ea încasează următoarele pensii:
Sistemul Public de Pensii: 23.818 lei pe an / 1.900 lei pe lună
Parlamentul European Comisia Europeana: pensie de 40.225 euro pe an, adică 16.700 lei pe lună
Casa de Asigurări a Avocaților: pensie 49.728 lei pe an, adică 4.083 de lei pe lună.
Renate Weber încasează, lunar, din pensii suma de 22.680 de lei.
Citește și: Avocatul Poporului încasează 3 pensii de 22.000 lei. A tăiat 4.900.000 pensii contributive cu 12%
Pensionarii români din Spania pot lua 2 pensii
Româniai din Spania sunt în număr de 1.000.000.
Și ei pot încasa 2 pensii. E vorba de pensia de văduv la care se adaugă pensia de contributivitate. Să aflăm mai multe. Dacă ai contribuit la două regimuri diferite (de exemplu, sistemul general și cel pentru lucrători independenți), poți avea acces la două pensii, dar doar dacă perioadele de cotizare se suprapun timp de minimum 15 ani.
Important: În cazul pensiilor contributive, o persoană poate avea dreptul la două pensii dacă solicitantul a contribuit la două sisteme de pensii diferite, arată ziarulromanesc
În cazul pensiilor necontributive, regula este strictă: nu pot fi combinate. Fie alegi pensie de invaliditate, fie de bătrânețe.
În România nu poți cumula pensia de urmaș (văduv) cu pensia de contributivitate.
Copiii şi soţul supravieţuitor care au dreptul la o pensie proprie şi îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după susţinătorul decedat, pot opta pentru cea mai avantajoasă dintre acestea, plata drepturilor pentru care au optat efectuându-se cu luna următoare solicitării. Detalii AICI