Cheia hexagonală care pune termopanele în modul „iarnă” în 3 minute. Economisești și 40% la factură

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.01.2024 - 15:01
Cheia hexagonală care te ajută să reduci facturile și cu 40%. Trebuie să o folosești doar 5 minute - Foto: Cotton Bro

O banală cheie hexagonală te poate ajuta să reduci facturile și cu 40%, potrivit spcialiștilor. Ea trebuie folosită în 3 pași pentru a regla geamurile termopan de la locuință.

SHARE

O banală cheie hexagonală sau un imbus, cum i se mai spune, te ajută să reduci din facturi. Asta deoarece imbusul este suficient pentru a regla perfect geamurile termopan și a le comuta în modul iarnă.

Facturile românilor sunt mari în această iarnă, pentru 3 persoane la 2 camere plătind, în marile orașe, și 500 de lei pe lună. În plus, lipsa repartitoarelor te duce în situația de a plăti și ceea ce nu consumi.

Cheia hexagonală care pune termopanele în modul „iarnă” în 3 minute. Economisești și 40% la factură.

Newsweek a scris că 60% dintre proprietarii cu repartitoare plătesc mai mult la căldură, respectiv întreținere, decât proprietarii/blocurile fără repartitoare, ceea ce este absurd din toate punctele de vedere. Explicația e în linkul de mai jos:

Citește și: De ce unii români cu repartitoare primesc factură cu 200 lei mai mare ca vecinii care nu au? E furt!

Revenind la speța noastră, specialiștii spun că, dacă geamurile termopan nu sunt reglate cum trebuie, poți avea surpriza unor facturi și cu 40% mai mari. 

„Până la 40% din căldura din locuințe se poate pierde prin ferestre (în special cele din mansardă). Aici intervine geamul termopan pentru a reduce acest fenomen.

Deși instalarea ferestrelor cu geam termopan poate costa mai mult, o bună parte din costurile de izolare pot fi economisite pe durata de viață a acestora. Acesta este motivul pentru care instalarea geamurilor termopan ar trebui privită ca o investiție pe termen lung... Aceste ferestre eficiente din punct de vedere energetic acționează, de asemenea, pentru a reduce sarcinile de vârf de încălzire și răcire cu până la 30% pe o perioadă extinsă, ceea ce duce la economii considerabile”, potrivit specialiștilor citați AICI

Lucrurile se pot „întoarce” împotriva proprietarului dacă - după ce a montat geamurile termopan - nu le reglează, din când în când. Și dacă nu o face în mod corect. Poate reveni exact de unde a plecat.

Cum reglezi corect geamul termopan

Pe lateralul geamului termopan există un blocator metalic în structura ferestrei, care are, pe mijloc, un imbus de reglaj, ce poate avea diverse forme, ca de exemplu hexagonal.

Folosește o cheie imbus de mărimea 4 și rotește spre dreapta pentru a trece termopanele pe timp de iarnă. În felul acesta va avea loc o ridicare a presiunii și etanșeizarea superioară a garniturilor de cauciuc. Dacă, din contră, vrei să pregătești termopanele pentru anotimpul cald, rotește imbusul spre stânga pentru a slăbi presiunea.

Verifică corectitudinea reglării cu ajutorul unei coli de hârtie. Așază foaia A4 între tocul geamului şi deschidere, apoi închide fereastra.

Citește și: Cu o șurubelniță poți reduce facturile la căldură. Trebuie să strângi un singur șurub la termopan

Dacă foaia este întinsă înseamnă că ai setat regimul de vară, iar dacă s-a șifonat, atunci este acționat modul de iarnă. Apoi, realizează reglajul la toate geamurile din casă, pentru a te asigura că ai confortul termic corespunzător în întreaga locuință.

Sursa AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te