Ce șomaj ia un român care rămâne fără loc de muncă în Germania? Cum se calculează suma

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.05.2024 - 12:04
Ce șomaj ia un român care rămâne fără loc de muncă în Germania - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Ce șomaj ia un român care rămâne fără loc de muncă în Germania - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Românii care rămân fără loc de muncă în Germania pot primi ajutor de șomaj. Însă trebuie să îndeplinească o serie de criterii cerute de legislația din această țară.

SHARE

Orice persoană care are dreptul la indemnizație de șomaj primește o parte din salariul anterior din asigurările de șomaj. Însă aceasta nu este o sumă fixă, iar calculul acestei sume are în vedere mai mulți factori. 

Este plătit un procent din salariul net.

Ce șomaj ia un român care rămâne fără loc de muncă în Germania? Suma depinde de mai mulți factori

Potrivit Ministerului Federal al Muncii și Afacerilor Sociale (BMAS), cuantumul ajutorului de șomaj se bazează pe salariul brut asigurabil din ultimul an înainte de șomaj. Așadar calculul se bazează pe venitul mediu.

Prin urmare, partea din salariul brut din ultimele douăsprezece luni care este supusă contribuțiilor se împarte la 365. Așa se calculează taxa de evaluare.

Din aceasta se scad apoi:

-impozitul pe salariu

-o sumă forfetară pentru asigurările sociale de 20 la sută

-și, dacă este cazul, suprataxa de solidaritate.

Aceasta are ca rezultat salariul net pe zi, Indemnizația de șomaj este plătită lunar și, prin urmare, este înmulțită cu 30 la o rată forfetară, scrie ka-news.de. Dacă șomerii înșiși sau partenerul lor au cel puțin un copil care are dreptul la alocație pentru copii, cota zilnică crește la 67 la sută din salariul prestației. Sunt stabilite 30 de zile calendaristice pentru întreaga lună. 

Citește și: Cine sunt românii care pot primi șomaj peste 1.500 € lunar? Cum ajung la suma aceasta

Ce șomaj iau germanii care au avut 1.500 de euro net?

Pentru a calcula cât veți primi ajutor de șomaj în Germania dacă ați câștigat anterior 1.500 de euro net, trebuie mai întâi să determinați salariul brut anterior. Ziarulromanesc.de a făcut câteva calclule.

Iată exemplele:

O persoană care locuiește în Baden-Württemberg,să zicem,  nu are copii și a câștigat până acum 1.500 de euro net pe lună. A fost concediată și acum primește indemnizație de șomaj. Cu un salariu net lunar de 1.500 de euro, conform calculatorului WirtschaftsWoche pentru 2024 și clasa de impozit I, rezultă un salariu brut de aproximativ 2.047 de euro – pentru anul fiscal 2023 ar fi în jur de 2.063 de euro brut.

Pe baza unui salariu mediu brut de 2.047 de euro, conform Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inga ar urma să primească indemnizație de șomaj de 900,60 euro pe lună cu un salariu net de 1.500 de euro.

Iată cum se calculează:

-cu un salariu brut de 2.047 euro pe lună, rezultă un salariu de evaluare de 67,30 euro

-3,80 euro impozit pe venit și 13,46 euro – adică 20 la sută din salariul de evaluare – se deduc din salariul de evaluare în contribuțiile la asigurările sociale nu se datorează suprataxă de solidaritate

-rezultatul este o taxă de performanță de 50,04 euro

-mai departe, aceasta are ca rezultat o indemnizație de șomaj de 30,02 euro pe zi – adică 60 la sută din salariul prestației.

-pentru a calcula cuantumul indemnizației de șomaj pe lună, rata zilnică se înmulțește cu 30; rezultă 900,60 euro.

Citește și: Șomerii, elevii și studenții primesc mai mulți bani de la stat. Majorările pot fi de până la 218 lei

Conform publicației amintite, într-un ant caz, deși salariul este același, de 1.500 de euro, indemnizația de șomaj este de 1005,90 euro.

Se ia exemplul unei persoane cu doi copii care au dreptul de alocație . Persoana respectivă primește o indemnizație de 67% din salariul său net anterior. 

Cu un salariu mediu brut de 2.047 de euro în 2023, aceasta ar urma să primească 1.005,90 de euro indemnizație de șomaj pe lună, potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te