Românii care stau la bloc știu că trebuie să plătească o sumă de bani, pe lângă cheltuielile cu întreținerea, pentru salariul administratorului de bloc.
Sunt mulți care vor să ocupe această funcție. Salariul nu este deloc de neglijat iar acesta poate fi un venit sigur. În funcție de cât de mare este clădirea pe care o administrează, poate depăși salariul mediu pe economie.
Ce salariu are un administrator de bloc? Ce face acesta de fapt? Suma se împarte la fiecare locatar
Fiecare bloc are o Asociație de Proprietari, iar jobul de administrator de bloc este vânat de mulți, mai ales că se pare că această persoană nu trebuie să depună prea mult efort. Sunt români pentru care acesta este un al doilea job aducător de venituri. Pentru alții, este singura sursă de bani.
Cum se calculează salariul unui administrator de bloc?
„Salariul este baza brută a cheltuielii. Salariul administratorului este o cheltuială comună, și atunci se repartizează pe criteriile la comun, adică pe cotă-parte indiviză.
Trebuie consultat documentul respectiv, trebuie citit de către cine vrea să afle. Pot fi multe alte cheltuieli administrative. Intră tot ce ține de salariile personalului, cheltuieli consumabile, cheltuieli cu materiale, cheltuieli cu revizii”, explică Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România, pentru FANATIK.
Citește și: Anunț important pentru cei care stau la bloc. Aceste persoane pot intra legal în apartamentul tău
Conform sursei citate, suma se împarte, în funcție de tipul locuinței, astfel:
– garsonieră cf. 2:56 de lei;
– garsonieră cf. 1: 93 de lei;
– apartament 2 camere: 102 lei;
– apartament 3 camere: 137 de lei;
– apartament 3 camere: 142 de lei;
– apartament 4 camere: 165 de lei.
Suma adunată de toate aceste locuințe pentru „salarii administrație” este de 8.232 de lei.
În medie, salariul unui administrator de bloc mic, cu 10 – 20 de apartamente, este între 2.500 și 3.000 de lei brut pe lună, unul de bloc mediu, cu 20 – 40 de apartamente, între 3.000 și 4.000 de lei, iar unul de bloc mare, cu peste 40 de apartamente, între 4.000 și 6.000 de lei sau chiar peste.
Există, de asemenea, și situații în care administratorii de bloc primesc salariu fix, dar și un bonus pentru citiri de apometre sau reparații diverse, mai scriu jurnaliștii de la Fanatik.
Ce salariu are un administrator de bloc? Suma se împarte la fiecare locatar - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Cu ce se ocupă un administrator de bloc
Conform legislației din România, administratorul de bloc are obligația generală de a administra imobilul, de a propune și supraveghea lucrările de întreținere a clădirii, de a ține contabilitatea asociației (în partidă simplă), de a conduce activitatea de casierie și de a gestiona bunurile și banii asociației. Tot administratorul blocului face formalitățile pentru contractarea unor furnizori de servicii pentru întreținerea imobilului (lift, curățenie etc.).
Administrarea de imobile poate fi făcută și de firme cu acest obiect de activitate, deci nu doar de o singură persoană-administrator, scrie avocatnet.ro.
Administratorul gestionează bunurile materiale și fondurile bănești ale asociației, conform hotărârilor adunării generale și deciziilor comitetului executiv.
Legea nr. 196/2018 stabilește și că administratorul are obligația de a gestiona fondul de rulment și fondul de reparații.
Tot administratorul este obligat să calculeze, să întocmească și să afișeze la avizier lista cu cheltuielile lunare de întreținere și să afișeze și veniturile obținute de asociație din exploatarea părților comune (închirierea unor spații, antene de telefonie mobilă montate pe terasă etc.).
Citește și: Amendă de 1.500 de lei pentru românii care stau la bloc. Ce motive pot invoca vecinii?
El este obligat, de asemenea, să asigure respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. Mai exact, acesta trebuie să se asigure că intrările/ieșirile imobilului și căile de evacuare în caz de incendiu nu sunt blocate de obiecte depozitate în dreptul acestora.