Ce riscă pensionarii care vin cu acte de muncă în neregulă la dosarul de pensie? Pedepsele sunt mari

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 23.05.2024 - 16:15
Ce riscă pensionarii care vin cu acte de muncă în neregulă la dosarul de pensie? Pedepsele sunt mari Foto: freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Noua Lege a pensiilor stabilește reguli clare când vine vorba de numărul de ani pe care persoana trebuie să îi aiba ca vechime și cotizația. Din dorința de a îndeplini aceste condiții, unii pensionari au venit cu documente doveditoare false și au fost trași la răspundere.

SHARE

Numeroși pensionari trebuie să aducă adeverințe și documente de la fostele locuri de imuncă deoarece câștigurile care au avut caracter nepermanent nu s-au luat în considerare drept contribuții și nu au fost luate în considerare la calculul pensiei.

De aceeea, nou alege a pensiilor oferă 6 luni pentru ca pensionarii să aducă documente, adeverințe de la fostul loc de muncă în care să arate că au primit prime, sporuri de noapte, de sărbători, de izolare, de muncă grea, de vacanță, de weekend.

Pe baza acestor hârtii, Casa de Pensii va recalcula pensia pe care respectivul pensionar o primește la 1 septembrie.

Ce se întâmplă cu pensionarii care nu pot dovedi vechimea? Riscă închisoare dacă sunt prinși

Directorul executiv al Casei Județene de Pensii Suceava, Constantin Boliacu, a declarat că funcționarii instituției se confruntă destul de des cu suspiciuni de falsuri.

Este vorba de adeverințe de angajat sau de mențiuni din cărțile de muncă, toate anterioare anului 2001.

Citește și: Șocul unui pensionar cu 800 lei pensie, după 32 ani de muncă. Cum se explică? Cât ia la recalculare?

Până în 1977, CAS s-a plătit pe salariul brut din statul de plată, care cuprindea salariul pentru orele lucrate în regie, salariul realizat în acord individual, sporurile cu caracter permanent - de vechime, condiții grele, sporurile cu caracter nepermanent adică sporul de noapte sau în sărbători.

Citește și: RECALCULARE Cine sunt pensionarii care pierd la pensie cei mai mulți bani? Unii rămân fără 1.000 lei

Citește și: Lovitură pentru pensionarii care au CARDURI de ALIMENTE. Li s-a tăiat din produse și din gramaj | Newsweek Romania

Citește și: OFICIAL Ce documente despre recalcularea pensiei primesc pensionarii în iunie? Ce informații conțin?

Citește și: 6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?

O adeverință i-ar ajuta pe toți cei care știu ca au avut câștigul brut mai mare decât veniturile din cartea de muncă. E vorba de cei din minerit, metalurgie, siderurgie, materialelor de construcții, auto etc

Între 1977-1990, s-a trecut de la salariul brut la salariul net (prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente). În statul de plata nu mai apar acele rețineri, plata făcânduse de către angajator.

Curg plângerile penale

Pentru aceasta perioada ar fi necesare precizări despre modul cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului pentru ca pensionarii sa nu fie purtați pe drumuri.

Directorul instituției a precizat pentru Monitorul de Suceava faptul că pe parcursul anului trecut și în acest an sunt deja 59 de plângeri penale înaintate de Casa de Pensii Suceava privind posibile falsuri în documente depuse la instituție.

Citește și: Cine sunt pensionarii care nu mai trebuie să depună noi documente pentru recalcularea pensiei?

De regulă, aceste falsuri se descoperă înainte ca persoana să apuce să încaseze bani în plus, însă dacă falsul se descoperă ulterior Casa de Pensii Suceava se constituie parte vătămată în proces, pentru recuperarea sumelor încasate necuvenit de falsificator.  

Casa Județeană de Pensii Suceava este obligată să sesizeze toate aceste cazuri în primul rând pentru a obține anularea înscrisurilor false depuse la dosare, pentru ca acestea să nu mai poată produce efecte juridice.

Metode de falsificare diferite, unele nereușite, altele mai greu de depistat 

Metodele de falsificare sunt variate și nu au un anume tipar. Sunt și multe falsuri care atrag suspiciuni foarte ușor, mai ales unor funcționari care au experiență în astfel de cazuri.

De exemplu, mențiuni scrise la interval mare de ani una de alta, dar care sunt în mod evident scrise cu același pix sau stilou. Au fost și situații în care unii suceveni au ”împrumutat” o altă carte de muncă și au falsificat doar prima pagină, cea pe care apar numele și datele titularului.

Citește și: RECALCULARE Cine sunt pensionarii care pierd la pensie cei mai mulți bani? Unii rămân fără 1.000 lei

Cu alte cuvinte, falsificatorul și-a însușit anii de muncă de pe carnetul care nu îi aparține.  

Sunt și cazuri extreme, mai rare, când unii au încercat să depună adeverințe false privind 10-15 ani de muncă, însă mai des încearcă să fraudeze cei care au nevoie de câteva luni sau un an-doi, completare la vechime.

Aceste falsuri amestecate printre mențiunile reale sunt și cele mai dificil de depistat.

Ce pedepse riscă pensionarii 

Chiar în aceste zile, pe rolul Judecătoriei Suceava se află în pronunțare mai multe dosare cu inculpați suceveni care au încercat să obțină pensii mai mari prin falsuri.

Ei sunt judecați, pe lângă comiterea infracțiunilor de tentativă de înșelăciune, și pentru uz de fals. 

Citește și: Revoltător. Pensionari cu pensii sub 1.300 lei nu iau bani în plus la recalculare. Care e motivul?,   

Asta pe lângă cazul de zilele trecute în care a fost emisă condamnarea femeii în vârstă de 64 de ani, de care am amintit la începutul acestui articol.  

De principiu, judecătorii aplică pedepse cu suspendare, mai ales că este vorba de persoane vârstnice. Doar în cazul în care există cazier anterior se poate pune problema de pedeapsă cu executare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te