Ce măsuri anunță Mădălina Turza, după neregulile descoperite la centrul din Prahova

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 28.11.2019 - 19:15
Cum arată izolatorul din centrul din Prahova. Foto: Facebook Violeta Alexandru

Președinta Autorității pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a declarat, pentru Newsweek România, că va avea astăzi o discuție cu șefii centrului pentru persoanele cu dizabilități din Prahova și că „ia în considerare o măsură privind lipsirea de libertate a rezidenților”.

SHARE

Amintim că autoritățile care fac vizite de monitorizare pot face plângeri penale atunci când constată nereguli în centrele rezidențiale. 

Mădălina Turza, șefa Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție (ANDPDCA), a explicat, într-o declarație pentru Newsweek România, că, după vizita inopinată la un centru pentru persoanele cu dizabilități, unde a găsit oameni „în condiții greu de descris”, i-a chemat la o discuție pe oficialii responsabili de administrarea centrului: directorul DGASPC Prahova, directoarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți cu Handicap din Urlați, șeful serviciului de management, singurul psiholog din centru și asistentul social. Întâlnirea va avea loc la ora 14.00.  

Turza le-a cerut oficialilor documente legate de organizarea și funcționarea centrului, planul de reorganizare (toate instituțiile rezidențiale trebuie să își transfere, treptat, beneficiarii în apartamente sau case de tip familial, n.r.), dar și dosarele unor rezidenți - „pentru a vedea cum s-a lucrat cu ei, ce servicii li s-au oferit, cât de bine îi cunosc pe oameni”. 

După această discuție, Mădălina Turza a precizat că vrea să organizeze o inspecție cu sprijinul ANPIS privind standardele de calitate pe care le respectă centrul, sa facă o evaluare a managementului instituției, și „ia în considerare o măsură legată de privarea de libertate a rezidenților”, după ce a găsit în centrul din Urlați un izolator unde oamenii i-au spus că sunt închiși cu săptămânile ca pedeapsă. 

Citește și: Oameni cu dizabilități, închiși într-un centru din Prahova. Șeful CJ: Oricum n-au unde să se ducă

Luni seară, ministra Muncii, Violeta Alexandru, și Mădălina Turza au fost într-o vizită inopinată în centrul din Urlați, Prahova, unde sunt închiși 179 de oameni cu dizabilități. 

„Am găsit peste 170 de oameni, femei şi bărbaţi, în condiţii greu de descris în cuvinte: au o cuşcă tip debara fără lumină naturală sau aerisire, unde sunt pedepsiţi cu săptămânile atunci când încearcă să fugă din acest lagăr. Tineri şi adulţi cu evidente abilităţi de viaţă independentă sau semi-independentă neuroleptizaţi. Nimic nou”, a scris, după vizită, președinta ANDPCDA, pe contul ei de Facebook. 

În replică, șeful CJ Prahova, în subordinea căruia se află centrul, a admis, într-o declarație pentru publicația ziarulincomod.ro, că oamenii nu ies niciodată din centru, dar că „ei oricum nu au unde să se ducă, pentru că altfel nu ar fi internați, aduși la noi”. Bogdan Toader a mai spus și că „acel izolator nu a fost folosit niciodată”, dar că există pentru că „așa spune regulamentul”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te